Królowa polskich zup. O bardziej i mniej konwencjonalnych przepisach na rosół Rosół pojawiał się na królewskich stołach, a także na stronach "Pana Tadeusza". O chyba najpopularniejszej w naszym kraju zupie pisano również w pierwszej polskiej książce kucharskiej. Co dom, to inny przepis. Dlatego też rosół może być przygotowany na różne sposoby. Zobacz więcej na temat: Daniel Wydrych Karolina Rożej Klaudia Porębska Przemysław Bolechowski gotowanie rosół kuchnia polska
Germknödel - słodka klucha z austriackiej bacówki Kluchy na parze z nadzieniem z powideł śliwkowych, posypane makiem i polane sosem waniliowym lub masłem, to przysmak nie tylko austriackich narciarzy. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kuchnia jedzenie Austria
Jak przygotować tradycyjne "dziadki kokuszczańskie"? "Dziadki kokuszczańskie" to okrągłe kluski, o gładkiej lub lekko chropowatej powierzchni z omastą w postaci drobin przyrumienionej słoniny. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie Karpaty kuchnia regionalna kuchnia polska Mateusz Kulik
Ulubione karnawałowe przysmaki. Słuchaj Popołudnika w PR Dzieciom Za nami jest Tłusty Czwartek. Czas karnawału powoli się kończy. Karnawał to czas zabawy, radości i pysznych smakołyków. Obchody karnawału na całym świecie wiążą się z różnego rodzaju obrzędami i tradycjami, a to, co w tym czasie się zjada różni się między sobą w zależności od kraju, w którym jesteśmy. Zobacz więcej na temat: tłusty czwartek Popołudnik w PR Dzieciom tradycja dieta DAB+
Owady na naszych stołach. Czy to jest kuchnia przyszłości? - Białko owadzie zagościć może na naszych stołach za kilka lat. Dziś na rynku są już specjalne batoniki, ale także chipsy, makarony i wiele innych produktów w dodatkiem takiej mączki - mówiły Aleksandra Purkiewicz i Joanna Browarek, studentki z Wydziału Nauk o Żywności uczelni w Olsztynie. Zobacz więcej na temat: Czwórka technologie dieta zdrowie Weronika Puszkar
Królewskie potrawy prosto z Wawelu Karp w sosie piwno-piernikowym, zupa migdałowa, raki w śmietanie, nalewka z kwiatów dzikiego bzu. Krewcy włoscy architekci wcinający łazanki, królowa Jadwiga z obwarzankiem, Bona Sforza z garnkiem zupy cebulowej i Zygmunt Stary z koszykiem pomarańczy. Pięćdziesiąt przepisów na dania kuchni polskiej oraz związane z nimi historie zawiera "Uczta na Wawelu, książka nie tylko kulinarna". Jej autor, Bartek Kieżun, był gościem "Drogi przez mąkę". Zobacz więcej na temat: jedzenie Wawel Dwójka Łukasz Modelski Kraków
Podhalańska zupa sałaciorka - dobre danie na zimowe szaleństwo? - To bardzo niedoceniana, fantastyczna i przesmaczna tradycyjna zupa z zielonej sałaty. Powinno się przywrócić ten smak do codziennej kuchni, nie tylko w górach - mówiła Aga Epler, szefowa kuchni, autorka bloga "Lady Kitchen". Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie Podhale Zakopane Mateusz Kulik
Kuchnia karnawałowa po staropolsku. O potrawach, które jedzono w przeszłości Zupa rakowa, kiszony dereń, marynowane dziki i jelenie, do tego mnóstwo przypraw z cynamonem, imbirem i szafranem - to niektóre elementy staropolskiej kuchni, które pojawiały się w przeszłości na zabawach karnawałowych. Dziś wielu z tych potraw próżno szukać na stole; inne z kolei pozostały z nami do dzisiejszych czasów, choć nieco zmieniły swoją formę. Zobacz więcej na temat: karnawał tradycja zwyczaje Agnieszka Kunikowska potrawy gotowanie
Kaiserschmarrn - cesarski bałagan. Czy jadła go cesarzowa Sisi? Kaiserschmarrn, zwany inaczej "omletem cesarskim", to tradycyjne danie pochodzące z Austrii. Bez problemu zrobimy je w domu. Ważne, by na talerzu nie zabrakło bałaganu. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie hobby Mateusz Kulik Austria
Roślinna uczta - idealna dieta na czasy inflacji Frytki z bakłażana, zupa szparagowo-ciecierzycowa, a na deser tort bazyliowo-szpinakowy z truskawkami. Przyrządzenie takich dań we własnej kuchni proponuje Magdalena Gembacka. Rozprawia się też z mitem, że wege-kuchnia jest droga. Zobacz więcej na temat: Czwórka rośliny Kamil Jasieński jedzenie
Dania ze stoku. Jak przygotować bryndzowe haluszki? Bryndza to najpopularniejszy składnik słowackiej kuchni. Z sera owczego robi się m.in. narodowe danie Słowaków - bryndzové halušky, czyli bryndzowe haluszki. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie STYL ŻYCIA Słowacja Mateusz Kulik
Bryndzowe haluszki. Jak przyrządzić słowacki przysmak? Bryndzowe haluszki to pochodzące ze Słowacji danie, będące połączeniem niewielkich klusek z mąki i ziemniaków, owczego sera, smażonego boczku, skwarków oraz słoniny. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie
Jak przygotować pyszny placek po zbójnicku? - To gorące, chrupiące, tradycyjne danie kuchni góralskiej, którego można spróbować w niemal każdej tamtejszej karczmie. Przygotowuje się go ze zmielonych i usmażonych ziemniaków i mięsnego gulaszu - mówiła blogerka Anna Kamińska. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA gotowanie Mateusz Kulik
Utopence - z czeskiej kuchni na karnawałowy stół Utopence - w języku polskim "topielce" - to serdelkowate parówki zatopione w occie z dodatkiem warzyw i ostrych przypraw. Idealnie sprawdzą się na domówkach, ale niekoniecznie na Instagramie. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie gotowanie hobby Czechy Mateusz Kulik
Utopence - z czeskiej kuchni na karnawałowy stół Utopence - czyli w języku polskim "topielce" - to serdelkowate parówki zatopione w occie z dodatkiem warzyw i ostrych przypraw. Idealnie sprawdzą się na domówkach. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie gotowanie hobby
Włoskie karnawałowe przysmaki W "Jedynce Dzieciom" zaprosiliśmy naszych najmłodszych słuchaczy na spotkanie z dziennikarzem urodzonym we Włoszech Vito Casetti, który opowiedział o karnawałowych włoskich smakołykach. Zobacz więcej na temat: dzieci Włochy
Okonomiyaki - japoński przysmak w twoim domu - Kuchnia japońska ma wiele fajnych smaków, które warto przybliżyć - mówi w Czwórce Daniel Brzeziński, autor kanału kulinarnego. - Okonomiyaki to proste do wykonania danie, które można przygotować na śniadanie, obiad i kolację. Zawsze będzie pyszne. Zobacz więcej na temat: Czwórka Japonia jedzenie przepisy kulinarne kuchnia japońska Mateusz Kulik
Wszystko o makaronach w Międzynarodowym Dniu Spaghetti Makaron jest podstawowym składnikiem wielu znanych i lubianych (lub nie) potraw. Znamy go w różnych formach: rurek, kokardek, świderków, albo też długich nitek. Ten ostatni, znany pod nazwą spaghetti, obchodzi dziś, 4 stycznia, swoje święto. Z tej okazji w "Jedynce Dzieciom" opowiadamy o wszystkim, co jest związane z makaronem. Zobacz więcej na temat: Joanna Ficińska dzieci makaron gotowanie