Sałatka Cezar. "Królowa na talerzu jest tylko jedna" Niestety, wariacji na jej temat jest sporo i często zamawiając ją w restauracji możemy się nieco rozczarować. Dlatego podpowiadamy, jak przygotować prawdziwą sałatkę Cezar. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie sałatki Mateusz Kulik
Przycisk "Lubię to" nie znika z Facebooka W dalszym ciągu widoczny jest przy facebookowych postach licznik "lajków" i reakcji. Facebook jednak oficjalnie zapowiedział, że już wkrótce przycisk "Lubię to" ukryty zostanie na stronach osób publicznych, artystów, a także firm. Zobacz więcej na temat: Czwórka media społecznościowe Facebook Kamil Jasieński Mateusz Kulik
Karty z Pokémonami - kiedyś moda, dziś sposób na zdobycie fortuny? Na karty z Pokémonami z sentymentem patrzą dziś osoby, urodzone na przełomie lat 80. i 90. ubiegłego stulecia. Niektórzy w tych pamiątkach widzą także niezłą inwestycję, bo unikatowe okazy warte są dziś nawet kilka tysięcy złotych. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby zabawa Piotr Firan Mateusz Kulik STYL ŻYCIA finanse pieniądze
Jak nie tracić czasu w mediach społecznościowych? Pomoże w tym aplikacja Aplikacja Mind Leak to narzędzie, które monitoruje naszą aktywność w poszczególnych aplikacjach i sygnalizuje, gdy któraś z nich wciąga nas za bardzo. Platforma domyślnie zaproponuje swoje limity, ale możemy je dowolnie konfigurować i zmieniać dla poszczególnych serwisów, które oglądamy zbyt często. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Mateusz Kulik media społecznościowe internet
Komunikatory internetowe - co o nas wiedzą? Decydując się na korzystanie z komunikatora internetowego, oddajemy jego właścicielom swoje dane. Niektóre z nich proszą jedynie o nasz numer telefonu, inne o dostęp do wielu informacji o nas. Zobacz więcej na temat: Czwórka komunikator Mateusz Kulik Kuba Marcinowicz
Kaczka po pekińsku. Z cesarskiego dworu do street foodu - Kaczka po pekińsku to jedno z najciekawszych i najbardziej ekskluzywnych chińskich dań - mówi Piotr Bruś-Klepacki, szef kuchni. - Znane jest od XIV wieku, ale zmieniała swą formę - dodaje. Zobacz więcej na temat: Czwórka pizza kuchnia STYL ŻYCIA Mateusz Kulik gotowanie kulinaria
Wykroczenia kierowców. 6 grzechów głównych Niektórym utrudniają życie, dla innych są kłopotliwe, są też tacy, którzy nagminnie je ignorują. Przepisy ruchu drogowego są po to, by ich przestrzegać. Dlaczego zatem tak często je łamiemy? Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA prawo jazdy kodeks drogowy Kuba Marcinowicz Mateusz Kulik
Dieta wegańska. Zdrowie i oszczędność? Według badań weganie wydają na jedzenie o 40 proc. mniej niż mięsożercy. - Jeśli sami nauczymy się komponować potrawy, zamiast kupować gotowe dania, zaoszczędzimy przechodząc na dietę bezmięsną - mówi dietetyk Hanna Stolińska. Zobacz więcej na temat: Czwórka Ferie zimowe relaks czas wolny dieta pandemia Kamil Jasieński Mateusz Kulik
Słaby internet? Sprawdź swój router Znajdziemy go praktycznie w każdym domu w którym jest połącznie z internetem - router sieciowy. Najczęściej dostajemy go od dostawcy usług internetowych. Sprawdzamy, co zrobić, gdy nie spełnia on naszych oczekiwań. Zobacz więcej na temat: Czwórka Ferie zimowe relaks czas wolny router Mateusz Kulik Kuba Marcinowicz
Tteokbokki - przysmak z Korei. Jak smakują koreańskie kopytka? Tteokbokki składa się z dwóch składników: klusek ryżowych oraz ostrej i lekko słodkiej w smaku pasty sojowo-paprykowej gochujang. Zanim to danie trafiło na stoły zwykłych mieszkańców było jadane na dworze królewskim. Wtedy jednak były nieco łagodniejsze w smaku. Legenda miejska głosi, że pierwsze pikantne tteokbokki sprzedano na Sindang-dong w Seulu i nadal okolica ta słynie z tego dania. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia jedzenie Mateusz Kulik
Nowe regulacje w świecie motoryzacji Wraz z nowym rokiem w życie wchodzą europejskie przepisy obligujące producentów nowych pojazdów osobowych do redukcji zanieczyszczeń pochodzących ze spalin. Sprawdzamy, co to dla nas oznacza. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kuba Marcinowicz samochody zanieczyszczenie powietrza smog ekologia Mateusz Kulik
Wege sery - coraz bardziej popularne. Smaczne i zdrowe? Roślinna żywność zaczyna powoli królować na naszych stołach. Jak wynika z badań, opublikowanych w czasopiśmie "Science", w 2025 roku weganie i wegetarianie będą stanowić już 1/4 populacji Wielkiej Brytanii. Zobacz więcej na temat: Czwórka Mateusz Kulik Kamil Jasieński ser dieta jedzenie
Test na koronawirusa czy szczepienie - warunek podróżowania w przyszłości? Coraz więcej państw wprowadza dla podróżnych obowiązek posiadania negatywnego wyniku testu na koronawirusa, który został wykonany nie wcześniej niż 72 godz. przed wylotem. Co jeszcze może zmienić się dla podróżujących z powodu pandemii? Zobacz więcej na temat: Czwórka podróże Podróże z Czwórką Kamil Jasieński Mateusz Kulik
Lockdown zmienił nasz dom. To miejsce treningu, scena teatralna i azyl Ostatnie miesiące sprawiły, że z naszym domem czujemy większą więź, niż przed pandemią. Tak wynika z najnowszych badań Ipsos MORI. 53 procent Polaków postrzega swój dom jako przestrzeń do wyrażania siebie. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Mateusz Kulik trening siłowy ćwiczenia
Kukurydziane gołąbki. Jak robi się tamales? Podobno tamales pojawiły się już 5 tysięcy lat przed naszą erą. Zajadali się nimi Aztekowie, którzy faszerowali je mięsem z flaminga, żaby czy królika. Dziś Meksykanie podają tę potrawę z wieprzowiną, wołowiną, kurczakiem, serem i fasolą. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie Meksyk kulinaria STYL ŻYCIA Mateusz Kulik kuchnia meksykańska
Rok 2028. Jak widzą go młodzi filmowcy? - Filmy science fiction kojarzą się z wielkimi pieniędzmi i kosmicznymi efektami specjalnymi. Nasza opowieść o przyszłości zmieściła się w mikrobudżecie i pokazuje zmiany, jakie w ciągu ośmiu lat zaszły w społeczeństwie - mówi Michał Krzywicki, współtwórca filmu "Dzień, w którym znalazłem dziewczynę w śmieciach". Zobacz więcej na temat: Czwórka FILM film polski science-fiction Mateusz Kulik
Wyrzucamy jedzenie. Konsumpcyjne błędy Polaków Aż 39 procent żywności kupowanej w Polsce w każdym tygodniu jest wyrzucane. Bezrefleksyjnie przejęliśmy grzechy cywilizacji konsumpcyjnej. Jest szansa, że pandemia i lockdown to zmieni i da szansę na nowe otwarcie. Zobacz więcej na temat: Czwórka Mateusz Kulik Martyna Ogonek jedzenie ekologia
Gofry z kompotu, zapiekanka z pierogów. Zjadamy "resztki" ze świąt Ciasta mogą zostać truflami, buraki z zakwasu zmienić w intrygujący smakowo bigos - oto kilka sposobów na wykorzystanie świątecznych potraw. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gotowanie święta Mateusz Kulik STYL ŻYCIA