Powieść milicyjna, czyli raki w służbie kontrrewolucji - Pół życia jadałem w knajpach PRL, a zupy rakowej w menu nigdy nie widziałem - żalił się znawca PRL-owskiej literatury kryminalno-propagandowej Andrzej Potocki. Zobacz więcej na temat: Dwójka kuchnia polska kulinaria KULTURA literatura Łukasz Modelski PRL propaganda
Menu rodem z PRL-owskiego półświatka Co się jada, a zwłaszcza pija w "powieści milicyjnej", jak ją określał Stanisław Barańczak, opowie koneser tej literatury Andrzej Potocki. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska kulinaria literatura PRL
Czy można zjeść jajko Kolumba? Według jednego z dawnych przepisów jest to możliwe. O sposobach na - nie tylko wielkanocne - jaja dyskutowaliśmy w świątecznym wydaniu "Drogi przez mąkę". Zobacz więcej na temat: Dwójka jajecznica jajko na twardo kuchnia polska KULTURA Łukasz Modelski Wielkanoc
Jaja wg dawnych polskich książek kucharskich O przepisach z mniej znanych, niesłusznie zapomnianych kulinarnych źródeł porozmawiamy w "Drodze przez mąkę". Zobacz więcej na temat: jajecznica jajko na twardo kuchnia polska Wielkanoc
Być jak Makłowicz i Gessler. Polak w kuchni Magda Gessler, Robert Makłowicz, Karol Okrasa czy Pascal Brodnicki od lat kreują kulinarne gusty Polaków. Jacy jesteśmy w kuchni naprawdę? Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia polska kulinaria Piotr Firan
Przepis na najlepsze pączki Najważniejszy jest proces smażenia. - Odradzam olej rzepakowy, lepiej użyć smalcu, lub łoju wołowego. Pączki nabiorą w nim tradycyjnego smaku - mówił w Jedynce Piotr Bruś-Klepacki. Zobacz więcej na temat: Bogdan Sawicki kuchnia polska kulinaria przepisy kulinarne zdrowie
Tłusty czwartek pączkami i faworkami stoi Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka, to nie będzie mu się wiodło. Zobacz więcej na temat: dieta kuchnia polska zdrowie żywność
Dieta bezglutenowa dla zdrowia i sylwetki Jeśli twój organizm nie toleruje glutenu, musisz wyeliminować to białko ze swojej diety. Na liście produktów zakazanych są pozycje, które mogą zaskakiwać. Zobacz więcej na temat: dieta kuchnia polska Roman Czejarek zdrowie NAUKA
Shaq O'Neal i polskie pierogi Shaq O'Neal nie pomyli już z pewnością polskiej kiełbasy z pierogami. Nasi dyplomaci udostępnili film, na którym gwiazdor koszykówki próbuje specjałów znad Wisły. Zobacz więcej na temat: Jan Niebudek kuchnia polska KULTURA pierogi Trójka
Wielki test o żywności - Potrafię również obrać ziemniaki, włożyć je do garnka i w odpowiednim momencie je wyjąć, nieźle radzę sobie z jajecznicą - mówił w Jedynce znany dziennikarz. Zobacz więcej na temat: gotowanie kuchnia polska Małgorzata Kościelniak Roman Czejarek konkurs Maciej Orłoś
Karol Okrasa: doceńmy kuchnię regionalną - Mówienie o polskiej kuchni to wielka frajda. Mamy się czym chwalić i w końcu zaczynamy to doceniać - powiedział w Czwórce Karol Okrasa, restaurator, kucharz i dziennikarz. Zobacz więcej na temat: Czwórka Karina Terzoni Katarzyna Węsierska kuchnia polska
Wszystkie smaki kuchni regionalnej "Swojsko. Karolina na tropie polskich smaków" to najnowsza książka Karoliny i Macieja Szaciłło. Obalają w niej kilka mitów o kuchni regionalnej. Zobacz więcej na temat: Aleksandra Jasińska Czwórka dieta Kamil Jasieński kuchnia polska
Polskie smaki dla całej rodziny W niedzielę rano odwiedzą nas Maciej Szaciłło i Karolina Szaciłło. Poszukamy trendów na polskie smaki. Zobacz więcej na temat: Aleksandra Jasińska Czwórka dieta Kamil Jasieński kuchnia polska
Dzieci świętują Dzień Niepodległości Biały mak, orzechy, bakalie oraz ciasto półfrancuskie - oto skład rogali świętomarcińskich. Recepturę na tradycyjny poznański przysmak zdradza cukiernik Jarosław Meryk. Zobacz więcej na temat: 11 listopada dzieci kuchnia polska Magdalena Karczewska rogaliki Święto Niepodległości
Zdrowo i świeżo. Szaciłłów wariacje kuchenne "Swojsko" to tytuł nowej książki małżeństwa Karoliny i Macieja Szaciłłów, którzy przejechali 2500 kilometrów, by na nowo odkryć bogactwo polskiej kuchni. Zobacz więcej na temat: Grażyna Dobroń kuchnia polska psychologia Trójka zdrowie
Zapomniane przepisy powracają do łask Przepisy kulinarne i same składniki potraw składniki co jakiś czas przeżywają swoje odrodzenie. Pokrzywa, czy sok z brzozy, znane sprzed lat, znów stają się popularne. Zwłaszcza, że - by je dostać - wcale nie trzeba odwiedzać drogich restauracji. Wiele z takich produktów znaleźć można nawet w centrach miast, na przykład na drzewach owocowych. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kuchnia polska kulinaria Piotr Firan zdrowie
Zupa-krem selerowo-dyniowo-imbirowa Chcemy w pełni wykorzystać jesienny czas, w którym to zdecydowanie króluje dynia. Polecamy więc, jak mówi nasz dzisiejszy gość - Piotr Grajewski z restauracji Blue Cactus - "banalną w wykonaniu" rozgrzewającą i aromatyczną zupę. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kuchnia polska kulinaria Trójka
Przepisy dziennikarzy Trójki na dyniowe smakowitości Tym razem w "A nuż, widelec" skupiamy się na dyni. Po pierwsze dlatego, że teraz jest najlepsza i najtańsza. Po drugie, obfitość dyń na straganach może świadczyć o tym, że Polacy je pokochali. Katarzyna Pruchnicka i Paweł Drozd dzielą swoimi sprawdzonymi przepisami na potrawy z dyni. Przysmaki testuje Michał Margański. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kuchnia polska Michał Margański Paweł Drozd przepisy kulinarne Trójka