Pierniki (2) Pierniki wypiekano już w starożytności. I choć przybyły do Torunia z miast niemieckich, Polska bardzo szybko zainteresowała się produkcją korzennego specjału i wciąż słynie z ich wyjątkowego smaku. Pierniki m.in. lubelskie, śląskie, toruńskie, a nawet szczecińskie zostały umieszczone przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na liście produktów tradycyjnych. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowie Boże Narodzenie słodkości ciasteczka pierniki pierniczki tradycja
Pieczemy pierniczki z Moniką Mrozowską [WIDEO] Monika Mrozowska, aktorka i propagatorka zdrowego odżywiania, udowadnia, że można przygotować desery smaczne, ale przy tym zdrowe. Dzięki dobraniu odpowiednich składników i proporcji potrafi wyczarować słodkości, które można jeść bez poczucia winy i wyrzutów sumienia, a nawet warto skusić się na dokładkę. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA monika mrozowska kulinaria pierniczki pierniki kuchnia święta Boże Narodzenie słodkości
Święta na talerzu. "Eksperymentuj z tradycją" - Prosta kuchnia, blisko natury jest dla nas najzdrowsza. Tą zasadą warto się także kierować przygotowując menu na święta - przekonuje blogerka Eliza Mórawska i podpowiada jak przygotować bożonarodzeniową ucztę. Zobacz więcej na temat: Czwórka Marta Hoppe kulinaria gotowanie hobby blog STYL ŻYCIA
Smak nieba. Kucharki znikają z polskich plebanii – Liczba gospodyń plebańskich maleje. Wydaje mi się, że to był ostatni moment, żeby uchwycić to zjawisko – mówił Łukasz Modelski, autor książki "Kuchnia na plebanii". Zobacz więcej na temat: literatura Łukasz Modelski Bartosz Panek Kościół katolicki kulinaria KSIĄŻKA przepisy kulinarne KULTURA
Goździk jest jak motyl trzymany w dłoni - Goździki to kwiaty, które nigdy nie zakwitną, pąki, które nigdy się nie otworzą. W momencie , gdy pąk goździka się otwiera, wylatuje z niego cały olejek - eugenol. W mojej książce porównuję to do motyla, którego trzymamy w dłoni. Pąki goździków trzeba zbierać w szczytowym momencie rozkwitu, ale jeszcze przed ich rozwinięciem. Potem się je suszy - wyjaśniała Anna Jankowska. Zobacz więcej na temat: gotowanie podróże Sława Bieńczycka
Najlepszy przepis na śląski strudel - Śniadanie, obiad, kolacja - w moim przypadku jabłkowy strudel załatwia absolutnie wszystko - opowiada prowadząca, Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka wypieki szarlotka słodkości
Piernik - Piernik to wcale nie jest proste ciasto, jak się nam wszystkim wydaje. Wychodzi zbyt twarde albo nawet zdarzają się piernikowe zakalce - mówi restauratorka, Marta Gessler. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka kuchnia wypieki Boże Narodzenie przepisy kulinarne pierniki pierniczki Marta Gessler
"Bary, skandale" - polska kuchnia kombinowana - Krem z groszku oraz szparagowa i pieczarkowa - te zupy w latach 50. uznawane były za wykwintne. A jeśli ktoś zamówił sztukę mięsa w sosie chrzanowym i udało mu się ją dostać, mógł uważać się za króla - o menu z czasów odwilży październikowej opowiada publicysta Wiesław Kot. Zobacz więcej na temat: Czwórka FILM kino kulinaria Beata Kwiatkowska KULTURA
Chwała... ziemniakom! To warzywo ma swój pomnik Poczciwy ziemniak - w różnych regionach nazywany kartoflem, bulwą lub pyrą - to nieodłączny element polskiej kuchni. Zobacz więcej na temat: kulinaria ziemniaki
Pomysł na dobre i zdrowe śniadanie Jeśli w ciągu pracowitego tygodnia nie znajdujemy czasu na śniadanie, warto przygotować się na taką sytuację wcześniej, by zawsze mieć coś pod ręką. Poniżej pomysł na błyskawiczny "zestaw awaryjny". Zobacz więcej na temat: jedzenie Katarzyna Pruchnicka Trójka
Jak znaleźć dobry, lokalny ser? Czasem podczas podróży mijamy małe gospodarstwa, przy których wiszą ogłoszenia dot. sprzedaży serów. Warto im zaufać? Jak rozpoznać dobry ser? Zobacz więcej na temat: jedzenie Katarzyna Pruchnicka Trójka
Freddie Mercury miałby 70 lat Jak rodzą się muzyczne legendy? Sprawdzimy to w dniu 70. rocznicy urodzin Freddiego Mercury'ego, przypadającej 5 września. Zobacz więcej na temat: Freddie Mercury MUZYKA owoce Queen
Prażuchy i zupełnie inne ciasta Proziaki, buchciki, brytwaniaki, popierduchy - o słonych wypiekach z różnych regionów Polski na antenie Dwójki opowiadał szef kuchni Gien Mientkiewicz. Zobacz więcej na temat: kulinaria KULTURA Łukasz Modelski
Zwycięstwo soli nad cukrem. Trochę inne ciasta W audycji "Droga przez mąkę" porozmawiamy z szefem kuchni Gienem Mientkiewiczem o słonych ciastach regionalnych. Zobacz więcej na temat: kulinaria KULTURA
Dlaczego zachwyca nas cukinia? Obfitość warzyw i owoców na straganach już prawie w pełni. Truskawki powoli odchodzą, pojawiły się czereśnie, porzeczki, jeżyny. Młode marchewki, kapusta, pomidory już smakują lepiej. Zobacz więcej na temat: jedzenie Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne Trójka
Robert Makłowicz o kuchni Krakowa Jedynkowe studio odwiedził dziennikarz, kucharz i promotor polskiej kuchni. Jak sam twierdzi, ma dwa domy - Kraków i bałkańską Dalmację. - Kraków był kiedyś z Dalmacją w jednym państwie i można to traktować jako całość - mówi. Zobacz więcej na temat: Dalmacja gotowanie Kraków kulinaria Maciej Zdziarski Robert Makłowicz
Poczęstuj Azjatów żurkiem. Oni też lubią smak umami Pod względem kulinarnym Polska ma wiele do zaoferowania. Wbrew pozorom nasza kuchnia jest bardzo podobna do tej azjatyckiej. Zobacz więcej na temat: Azja Kamil Jasieński kulinaria podróże
Podróż kulinarnym szlakiem turystycznym W czwartkowych "Czterech porach roku" porozmawiamy o coraz popularniejszej zarówno u nas, jak i na świecie turystyce kulinarnej. Zobacz więcej na temat: dieta tradycja żywność