Polskie Radio
Section05

kuchnia polska

Karta dań w "Weselu". Co serwowano w Bronowicach?

Biesiada w podkrakowskich Bronowicach stała się jedną z najważniejszych uczt w polskiej literaturze. - Interesujące jest to, że w "Weselu" Wyspiański nawet słowem nie zająknął się o jedzeniu. A przecież to był jeden z najważniejszych elementów ówczesnej obrzędowości - opowiada dziennikarka kulinarna Małgorzata Jankowska-Buttitta.
Zobacz więcej na temat:  Czwórka Stanisław Wyspiański literatura Narodowe Czytanie Beata Kwiatkowska kulinaria STYL ŻYCIA

Co byśmy jedli, gdyby nie produkty z importu?

Czy składniki, które pojawiają się na polskim stole na pewno są polskie? - Nie zdajemy sobie sprawy, skąd biorą się warzywa czy przyprawy, choć producenci informują nas o kraju pochodzenia na opakowaniach. Cynamon, czy goździki już się nam "opatrzyły", a przecież są egzotyczne - mówiła Joanna Lewandowska z Kwiatowej Manufaktury.
Zobacz więcej na temat:  Czwórka jedzenie warzywa przyprawy STYL ŻYCIA kulinaria gotowanie Beata Kwiatkowska Kaja Zemła