Agnieszka Jarczyńska: dobra ryba potrzebuje tylko soli i pieprzu - Ryby są bogate w niezwykle wartościowe substancje potrzebne do prawidłowego rozwoju i proste w przygotowaniu. Dobra ryba potrzebuje tylko trochę soli oraz pieprzu i smakuje wyśmienicie. To proste danie i każdy może jest przygotować - mówiła w Polskim Radiu 24 Agnieszka Jarczyńska, której firma zapewnia restauracjom i sklepom w Polsce dostęp do owoców morza. Zobacz więcej na temat: owoce morza ryby Małgorzata Raczyńska-Weinsberg gotowanie
Anna Jurksztowicz: ludzie doceniają akcje charytatywne Anna Jurksztowicz będzie gwiazdą koncertu na finał akcji Choinki Jedynki. Razem z innymi artystami malowała prace na aukcję konkursu, a w sobotę 28 grudnia zaśpiewa dla słuchaczy, bo koncert będzie transmitowany od godziny 17.00. Zobacz więcej na temat: Anna Jurksztowicz Choinki Jedynki akcja charytatywna Jolanta Fajkowska
Finał Akcji Choinki Jedynki. Anna Jurksztowicz gwiazdą gali Uroczysta gala finałowa XVIII Akcji Choinki Jedynki była transmitowana w radiowej Jedynce ze Studia Koncertowego Polskiego Radia im. Witolda Lutosławskiego w Warszawie. Dzieci, które są autorami wyróżnionych prac otrzymały upominki. Gwiazdą wieczoru była Anna Jurksztowicz z zespołem, która zaprezentowała świąteczny repertuar. Zobacz więcej na temat: Anna Jurksztowicz Choinki Jedynki akcja charytatywna Jolanta Fajkowska
Kluski z makiem - Na kolacji wigilijnej jest kutia i inne potrawy, ale kluski z makiem są przepyszne i bardzo bożonarodzeniowe - mówi Ewa Gierko z restauracji Nienażarty. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka Wigilia święta Boże Narodzenie gotowanie STYL ŻYCIA
Marcin Duda i przepis na śledzie z wędzonymi pomidorami Grudzień jest intensywnym miesiącem zwłaszcza dla osób, które w tym czasie przygotowują się do świąt. By trochę ułatwić te przygotowania zaglądamy do kuchni, gdzie będziemy testować przepis na najsmaczniejszego śledzia. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia przepisy kulinarne przepisy świąteczne STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
Śląska rolada, kluski i żur. Radzimy, jak je przygotować Tradycyjna kuchnia śląska jest pracochłonna i czasochłonna, ale efekt murowany. Do tradycyjnych potraw należą żur, czarne kluski śląskie i rolada. Zobacz więcej na temat: kuchnia Śląsk Górny Śląsk kluski śląskie rolada żurek Małgorzata Raducha
Agnieszka Kręglicka: dzieci w czasach Moniuszki miały przegwizdane - Dzieci jadły kaszę non stop. Menu było rozpisane na dni tygodnia i było niezmienne - mówiła w Dwójce Agnieszka Kręglicka, współautorka książki "Moniuszko w kuchni". Zobacz więcej na temat: Stanisław Moniuszko Łukasz Modelski KULTURA jedzenie
Święto Niepodległości od kuchni – Staramy się być spadkobiercami tradycji. Przygotowaliśmy prawie 25 tys. rogali świętomarcińskich, które będziemy rozdawać – mówi zastępca dyrektora Caritas Archidiecezji Poznańskiej, ks. Łukasz Łukasik. Czy niedługo, dzięki stolicy Wielkopolski, dzień 11 listopada będzie kojarzył się nam z konkretnymi potrawami tak jak inne polskie święta? Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA Marcin Łukawski rogaliki Jacek Butlewski
Mięso, warzywa, przyprawy. Przepis na zdrowe suszonki Podobno wysuszyć można wszystko. Ta wygodna metoda przechowywania żywności jest wyjątkowo zdrowa: pozwala zachować większość minerałów i składników odżywczych. Zobacz więcej na temat: Czwórka Marta Hoppe zdrowie jedzenie kuchnia przetwory STYL ŻYCIA
Mateusz Czekierda: nie gotuję dań przypadkowych - Każdy talerz, który podaję w restauracji niesie inną historię - mówi Mateusz Czekierda, szef kuchni. - To historie oparte na faktach, czy to tych z tradycyjnej kuchni śląskiej czy warszawskiej - podkreśla. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia Mateusz Kulik Śląsk
Szkoła na widelcu Czy mamy wpływ na to, co jedzą nasze dzieci? Jak sprawić by chciały zjeść w szkole zdrowe drugie śniadanie? I czy maluchy powinny pomagać nam w kuchni? Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom gotowanie kulinaria kuchnia
Kanon kuchni polskiej - Postawiliśmy sobie pytanie, co to jest kuchnia polska, ale w zglobalizowanym świecie kulinarnym i produkcji żywności. I gdybym wyszedł np. ze studia w Toruniu na stare miasto i policzył przybytki kulinarne znajdujące się tam, to stwierdziłbym, że kuchnia polska składa się głównie z kebabów - opowiadał gość audycji "Droga przez mąkę" prof. Jarosław Dumanowski, współtwórca książki kulinarnej, której znajdzie się zbiór stu narodowych potraw. Zobacz więcej na temat: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Łukasz Modelski
Polskie dziedzictwo kulinarne W audycji "Droga przez mąkę" spotkamy się z prof. Jarosławem Dumanowskim z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, z którym będziemy rozmawiać o powstającym w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi "Kanonie Kuchni Polskiej". Zobacz więcej na temat: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
NASZ WYWIAD Kuchnia Unii Lubelskiej. Rej zostawił przepis na buraczki - Mikołaj Rej opisywał, jak podkisić buraczki – po to, by zastąpić nimi cytrynę. Ziemniaki jeszcze nie dotarły z Ameryki, choć pierwsze indyki spacerowały już przy dworze Zygmunta Augusta. Robiono za to puree z pasternaku, uznawane za afrodyzjak – opowiadał portalowi prof. Jarosław Dumanowski. Kuchni czasów Unii Lubelskiej, 450 lat po jej zawarciu, oraz kulturze tamtych czasów poświęcony będzie tegoroczny Europejski Festiwal Smaku w Lublinie. Zobacz więcej na temat: NASZ WYWIAD HISTORIA Lublin kuchnia
Karol Okrasa: szef kuchni jest dyktatorem, ale i pasjonatem Łamać przepisy może tylko on i tylko w kuchni - Karol Okrasa był gościem czwartkowej "Strefy Gwiazd". Zobacz więcej na temat: Jolanta Fajkowska gotowanie
Remigiusz Rączka - Kolberg śląskiej kuchni - Gotuję od dekad, a na moim programie wychowały się całe pokolenia. Wiele osób pyta o klucz do sukcesu - moim zdaniem najważniejsze jest to, by być autentycznym - mówił Remigiusz Rączka, autor programu kulinarnego "Rączka gotuje". Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kulinaria youtube Śląsk
Nestor Grojewski, czyli osobisty kucharz gwiazd Jak to jest gotować dla Martina Scorsese i Cameron Diaz? Co gwiazdy lubią najbardziej? O tym (i nie tylko o tym!) opowiada Nestor Grojewski, czyli polski kucharz zagranicznych gwiazd. Zobacz więcej na temat: kuchnia kuchnia włoska gotowanie Martin Scorsese Roman Czejarek Jolanta Fajkowska kulinaria FILM
Agnieszka Kręglicka na tropie menu Stanisława Moniuszki - Przegrzebałam się przez życiorys Moniuszki pod kątem tego, co tam wówczas jadano. W ten sposób ułożyłam tę książkę i dobierałam dania, żeby posmakować epoki - mówiła w Dwójce znana restauratorka, współautorka niewydanej jeszcze książki opisującej to, co jadał ojciec polskiej opery. Zobacz więcej na temat: Agnieszka Kręglicka Łukasz Modelski jedzenie Stanisław Moniuszko maciej nowicki HISTORIA KULTURA