Polskie Radio
Section05
kuchnia polska

Święto Niepodległości od kuchni

– Staramy się być spadkobiercami tradycji. Przygotowaliśmy prawie 25 tys. rogali świętomarcińskich, które będziemy rozdawać – mówi zastępca dyrektora Caritas Archidiecezji Poznańskiej, ks. Łukasz Łukasik. Czy niedługo, dzięki stolicy Wielkopolski, dzień 11 listopada będzie kojarzył się nam z konkretnymi potrawami tak jak inne polskie święta?
Zobacz więcej na temat:  Trójka STYL ŻYCIA Marcin Łukawski rogaliki kuchnia polska Jacek Butlewski

Kanon kuchni polskiej

- Postawiliśmy sobie pytanie, co to jest kuchnia polska, ale w zglobalizowanym świecie kulinarnym i produkcji żywności. I gdybym wyszedł np. ze studia w Toruniu na stare miasto i policzył przybytki kulinarne znajdujące się tam, to stwierdziłbym, że kuchnia polska składa się głównie z kebabów - opowiadał gość audycji "Droga przez mąkę" prof. Jarosław Dumanowski, współtwórca książki kulinarnej, której znajdzie się zbiór stu narodowych potraw.
Zobacz więcej na temat:  Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Łukasz Modelski kuchnia polska

NASZ WYWIAD Kuchnia Unii Lubelskiej. Rej zostawił przepis na buraczki

- Mikołaj Rej opisywał, jak podkisić buraczki – po to, by zastąpić nimi cytrynę. Ziemniaki jeszcze nie dotarły z Ameryki, choć pierwsze indyki spacerowały już przy dworze Zygmunta Augusta. Robiono za to puree z pasternaku, uznawane za afrodyzjak – opowiadał portalowi prof. Jarosław Dumanowski. Kuchni czasów Unii Lubelskiej, 450 lat po jej zawarciu, oraz kulturze tamtych czasów poświęcony będzie tegoroczny Europejski Festiwal Smaku w Lublinie.
Zobacz więcej na temat:  NASZ WYWIAD HISTORIA Lublin kuchnia kuchnia polska

Agnieszka Kręglicka na tropie menu Stanisława Moniuszki

- Przegrzebałam się przez życiorys Moniuszki pod kątem tego, co tam wówczas jadano. W ten sposób ułożyłam tę książkę i dobierałam dania, żeby posmakować epoki - mówiła w Dwójce znana restauratorka, współautorka niewydanej jeszcze książki opisującej to, co jadał ojciec polskiej opery.
Zobacz więcej na temat:  kuchnia polska Agnieszka Kręglicka Łukasz Modelski jedzenie Stanisław Moniuszko maciej nowicki HISTORIA KULTURA