Agnieszka Kręglicka: dzieci w czasach Moniuszki miały przegwizdane - Dzieci jadły kaszę non stop. Menu było rozpisane na dni tygodnia i było niezmienne - mówiła w Dwójce Agnieszka Kręglicka, współautorka książki "Moniuszko w kuchni". Zobacz więcej na temat: Stanisław Moniuszko kuchnia polska Łukasz Modelski KULTURA jedzenie
Święto Niepodległości od kuchni – Staramy się być spadkobiercami tradycji. Przygotowaliśmy prawie 25 tys. rogali świętomarcińskich, które będziemy rozdawać – mówi zastępca dyrektora Caritas Archidiecezji Poznańskiej, ks. Łukasz Łukasik. Czy niedługo, dzięki stolicy Wielkopolski, dzień 11 listopada będzie kojarzył się nam z konkretnymi potrawami tak jak inne polskie święta? Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA Marcin Łukawski rogaliki kuchnia polska Jacek Butlewski
Mięso, warzywa, przyprawy. Przepis na zdrowe suszonki Podobno wysuszyć można wszystko. Ta wygodna metoda przechowywania żywności jest wyjątkowo zdrowa: pozwala zachować większość minerałów i składników odżywczych. Zobacz więcej na temat: Czwórka Marta Hoppe zdrowie jedzenie kuchnia polska kuchnia przetwory STYL ŻYCIA
Mateusz Czekierda: nie gotuję dań przypadkowych - Każdy talerz, który podaję w restauracji niesie inną historię - mówi Mateusz Czekierda, szef kuchni. - To historie oparte na faktach, czy to tych z tradycyjnej kuchni śląskiej czy warszawskiej - podkreśla. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia polska kuchnia Mateusz Kulik Śląsk
Szkoła na widelcu Czy mamy wpływ na to, co jedzą nasze dzieci? Jak sprawić by chciały zjeść w szkole zdrowe drugie śniadanie? I czy maluchy powinny pomagać nam w kuchni? Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom gotowanie kulinaria kuchnia kuchnia polska
Kanon kuchni polskiej - Postawiliśmy sobie pytanie, co to jest kuchnia polska, ale w zglobalizowanym świecie kulinarnym i produkcji żywności. I gdybym wyszedł np. ze studia w Toruniu na stare miasto i policzył przybytki kulinarne znajdujące się tam, to stwierdziłbym, że kuchnia polska składa się głównie z kebabów - opowiadał gość audycji "Droga przez mąkę" prof. Jarosław Dumanowski, współtwórca książki kulinarnej, której znajdzie się zbiór stu narodowych potraw. Zobacz więcej na temat: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Łukasz Modelski kuchnia polska
Polskie dziedzictwo kulinarne W audycji "Droga przez mąkę" spotkamy się z prof. Jarosławem Dumanowskim z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, z którym będziemy rozmawiać o powstającym w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi "Kanonie Kuchni Polskiej". Zobacz więcej na temat: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi kuchnia polska
NASZ WYWIAD Kuchnia Unii Lubelskiej. Rej zostawił przepis na buraczki - Mikołaj Rej opisywał, jak podkisić buraczki – po to, by zastąpić nimi cytrynę. Ziemniaki jeszcze nie dotarły z Ameryki, choć pierwsze indyki spacerowały już przy dworze Zygmunta Augusta. Robiono za to puree z pasternaku, uznawane za afrodyzjak – opowiadał portalowi prof. Jarosław Dumanowski. Kuchni czasów Unii Lubelskiej, 450 lat po jej zawarciu, oraz kulturze tamtych czasów poświęcony będzie tegoroczny Europejski Festiwal Smaku w Lublinie. Zobacz więcej na temat: NASZ WYWIAD HISTORIA Lublin kuchnia kuchnia polska
Karol Okrasa: szef kuchni jest dyktatorem, ale i pasjonatem Łamać przepisy może tylko on i tylko w kuchni - Karol Okrasa był gościem czwartkowej "Strefy Gwiazd". Zobacz więcej na temat: Jolanta Fajkowska gotowanie kuchnia polska
Remigiusz Rączka - Kolberg śląskiej kuchni - Gotuję od dekad, a na moim programie wychowały się całe pokolenia. Wiele osób pyta o klucz do sukcesu - moim zdaniem najważniejsze jest to, by być autentycznym - mówił Remigiusz Rączka, autor programu kulinarnego "Rączka gotuje". Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kulinaria kuchnia polska youtube Śląsk
Nestor Grojewski, czyli osobisty kucharz gwiazd Jak to jest gotować dla Martina Scorsese i Cameron Diaz? Co gwiazdy lubią najbardziej? O tym (i nie tylko o tym!) opowiada Nestor Grojewski, czyli polski kucharz zagranicznych gwiazd. Zobacz więcej na temat: kuchnia kuchnia włoska kuchnia polska gotowanie Martin Scorsese Roman Czejarek Jolanta Fajkowska kulinaria FILM
Agnieszka Kręglicka na tropie menu Stanisława Moniuszki - Przegrzebałam się przez życiorys Moniuszki pod kątem tego, co tam wówczas jadano. W ten sposób ułożyłam tę książkę i dobierałam dania, żeby posmakować epoki - mówiła w Dwójce znana restauratorka, współautorka niewydanej jeszcze książki opisującej to, co jadał ojciec polskiej opery. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska Agnieszka Kręglicka Łukasz Modelski jedzenie Stanisław Moniuszko maciej nowicki HISTORIA KULTURA
Polska kuchnia historyczna Jest takich kilku zapaleńców, jednocześnie profesjonalistów najwyższej próby, którzy od kilku lat dają nam posmakować tego, jak kiedyś jadano na dworach i w pałacach. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA Katarzyna Pruchnicka kuchnia polska historia Polski
Żurek wielkanocny Obok pisanek, babki i białej kiełbasy, to nieodłączny element wielkanocnego śniadania. Jego obecność w świątecznym menu jest mocno związana z polską tradycją. Opowiemy o tym, jak przygotować i podać wielkanocny żurek. Dodatkowo dowiemy się czym jest włoszczyzna oraz przypomnimy sobie, jak elegancko jadać zupę. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom gotowanie kulinaria kuchnia Wielkanoc kuchnia polska
Polskie smaki kryją się w kuchni regionalnej Kiszona kapusta i małosolne ogórki - smaki, które zastanawiają obcokrajowców, nam kojarzą się z rodzinnym domem. Czy takie produkty mogłyby promować Polskę za granicą? Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA tradycja kulinaria trendy kuchnia polska Piotr Firan Weronika Puszkar
W kuchni dworskiej bóbr to postne danie - Bóbr żyje w wodzie, można go było więc podciągnąć pod rybę. Podobnie kaczki i ptactwo, które pływa - tłumaczyła Monika Kucia obecność w postnym jadłospisie polskiej kuchni dworskiej dań z… bobra. Zobacz więcej na temat: kulinaria kuchnia polska Monika Kucia
Przepis na faworki, czyli ostatki z Ćwierczakiewiczową Bohaterką audycji była Lucyna Ćwierczakiewiczowa – XIX-wieczna mistrzyni polskiej kuchni, autorka słynnych "365 obiadów". Zobacz więcej na temat: kuchnia polska KULTURA Kinga Michalska
Co jadał Jan III Sobieski? Co słała mu Marysieńka? - Jan III Sobieski był wielkim smakoszem - mówi Adrian Ordakowski, edukator kulinarny z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. - Teraz badamy jego korespondencję z Marysieńką, w których jest niewiele kulinarnych fragmentów, ale są to bardzo smakowite kąski - dodaje. Zobacz więcej na temat: Czwórka Jan III Sobieski kuchnia polska kuchnia jedzenie Beata Kwiatkowska Mateusz Gołębiewski STYL ŻYCIA