Dzień placków ziemniaczanych, czyli wszystko o ziemniakach Potrawa niby prosta. Trzeba trochę ziemniaków, jajko, mąkę, przyprawy i już można smażyć. Na smalcu, czy na oleju? Jak długo? Zobacz więcej na temat: dzieci Agnieszka Kunikowska placki ziemniaczane
Rogal świętomarciński musi trzymać fason! Jeśli w sprzedaży pojawiają się rogale świętomarcińskie, to niechybny znak, że Dzień św. Marcina oraz święto poznańskiej ulicy Święty Marcin już bardzo blisko. I rzeczywiście – obchodzi się je 11 listopada. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA Poznań wielkopolskie tradycja słodycze Jacek Butlewski Witold Lazar Trójka rogaliki
"Polski stół". Książka o polskich tradycjach kulinarnych Publikacja po angielsku i hiszpańsku przygotowana przez Magdalenę Tomaszewską-Bolałek tłumaczy polską kulturę poprzez nasze tradycyjne potrawy. Zobacz więcej na temat:
Marynowane grzybki Zupa grzybowa a może risotto z prawdziwkami, a może kurki w śmietanie. Grzyby, choć trzeba ostrożności i wiedzy by je zbierać to bogactwo smaków. Spróbujmy część z nich zachować. Robimy grzyby w marynacie! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie kulinaria edukacja
Sezon na dynie rozpoczęty! Jest ich 20 odmian, w różnych kształtach, wielkościach i kolorach: m.in. hokkaido, karaibski muskat, amazonka, makarononowa, czy dynamite. Dynie są bardzo zdrowe – dosłownie nafaszerowane witaminami i minerałami. Zobacz więcej na temat: dynia zdrowie zdrowie i dieta STYL ŻYCIA smak witaminy minerały Michał Kirmuć Trójka
Koralowa królowa i żółta księżniczka Wrzesień to najwyższy czas, aby wzmocnić swoją odporność przed nadchodzącymi jesienią i zimą. Dlatego Grażyna Dobroń przypomina o dwóch porzuconych i niesłusznie dziś zapomnianych owocach. Zobacz więcej na temat: zdrowie zdrowie i dieta człowiek i medycyna medycyna jarzębina STYL ŻYCIA Grażyna Dobroń Trójka
Staliśmy się foodies, ale wciąż najchętniej zamawiamy pizzę Wybory kulinarne Polaków, przez ostatnie lata, bardzo się zmieniły. Polacy stali się foodies, czyli osobami, które zaczynają próbować nowych potraw i doceniać dania z najdalszych zakątków świata. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie Kamil Jasieński Mateusz Kulik
"Smak na tak" czyli gotujemy z Polskim Radiem Dzieciom O przyjemnościach gotowania i jedzenia można mówić godzinami, a jeszcze lepiej zabrać się do przyrządzenia czegoś pysznego, na przykład po wysłuchaniu jednej z naszych audycji! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie kulinaria edukacja
"Lato z Radiem 2020" - przedstawiamy kuchnię Suwalszczyzny Za sprawą Małgorzaty Raduchy w audycji będzie smakowicie. W programie przestawimy słuchaczom Programu 1 Polskiego Radia kuchnię Suwalszczyzny i tatarską. Zobacz więcej na temat: Suwalszczyzna
"Lato z Radiem 2020" - przedstawiamy kuchnię Suwalszczyzny Za sprawą Małgorzaty Raduchy w audycji będzie smakowicie. W programie przestawimy słuchaczom Programu 1 Polskiego Radia kuchnię Suwalszczyzny i tatarską. Zobacz więcej na temat: Suwalszczyzna
"Jadłonomia po polsku". Nie tylko zbiór przepisów - Od książki kucharskiej, którą przygotowuję, oczekuję, żeby był to przewodnik na jakiś konkretny temat który nie tylko daje przepisy, ale też porady i wyjaśnienia. Czułam też, że temat gotowania po polsku – prostego bez wydziwiania – wymaga osobnej oprawy graficznej i osobnego podziału - mówiła w Dwójce autorka książki "Jadłonomia po polsku". Zobacz więcej na temat: rośliny Łukasz Modelski jedzenie Dwójka
Kuchnia polska przed wiekami. Co nam z niej zostało? W obecnych czasach każdego dnia możemy jeść potrawy z różnych zakątków świata. Ale co jedli nasi przodkowie w czasach Piastów czy Jagiellonów? Czyżby ziemniaki? Potrawy z ziemniaków są obecnie wśród specjalności każdego z polskich regionów. Zobacz więcej na temat: kuchnia jedzenie Sława Bieńczycka
Polka z nagrodami w międzynarodowym konkursie kulinarnym Magdalena Tomaszewska-Bolałek jest w tym roku podwójną laureatką Gourmand World Cookbook Awards. Zobacz więcej na temat: gastronomia
Konstytucja 3 maja – lekcja historii z Trójką! 3 maja 2020 roku to dzień 229. rocznicy uchwalenia ustawy regulującej ustrój prawny Rzeczypospolitej Obojga Narodów, najczęściej nazywanej po prostu Konstytucją 3 maja. Wraz z zaproszonymi ekspertami przyjrzeliśmy się nie tylko historii samej konstytucji, ale także kulturze i obyczajom panującym w czasie jej podpisania, czyli w 1791 roku. Zobacz więcej na temat: Trójka Hirek Wrona MUZYKA konstytucja 3 maja SPORT Michał Margański Jan Kałucki polityka historia Polski Andrzej Sułek Elżbieta Wichrowska kulinaria
Jedzenie w barwach narodowych. Biało-czerwona fasola z orłem W "Sztuce jedzenia" serwujemy wam biało-czerwony eksperyment. Opowiemy o daniach w barwach narodowych i o tym, co symbolizują w kulturze. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie Beata Kwiatkowska kuchnia
Wielkanocne potrawy dawniej i dziś. Czy kontynuujemy kulinarne tradycje? W polskiej tradycji Wielkanoc to najbardziej uroczyste święto w roku, w czasie którego spotykano się oraz wspólnie ucztowano. Spis wielkanocnych dań zmienił się jednak na przestrzeni lat. Zobacz więcej na temat: POLSKA Wielkanoc święta tradycja HISTORIA jedzenie potrawy
Kuchnia polska jest mylona ze schabowym Aż 82 procent respondentów w badaniu "Polska na Talerzu 2019" wskazało kuchnię polską jak najczęściej wybieraną. Kuchnia rodzima detronizuje kuchnię włoską i pokazuje swe nowe oblicze. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kuchnia
Idealne pączki? - to takie na smalcu i z lukrem Tłusty czwartek w polskiej tradycji to święto pączków i faworków. W tym dniu dozwolone jest jedzenie słodkości w nadmiernych ilościach, co zapewnia pomyślność, dobrobyt i dobre zdrowie. Jaki powinien być idealny pączek? Co jest jego kwintesencją? Czy cukiernie robią pączki na zapas? Zobacz więcej na temat: tłusty czwartek pączki tradycja wypieki słodycze społeczeństwo Marzena Kawa Roman Czejarek Agnieszka Ciecierska