Polskie Radio
Section05

kuchnia polska

Agnieszka Jarczyńska: dobra ryba potrzebuje tylko soli i pieprzu

- Ryby są bogate w niezwykle wartościowe substancje potrzebne do prawidłowego rozwoju i proste w przygotowaniu. Dobra ryba potrzebuje tylko trochę soli oraz pieprzu i smakuje wyśmienicie. To proste danie i każdy może jest przygotować - mówiła w Polskim Radiu 24 Agnieszka Jarczyńska, której firma zapewnia restauracjom i sklepom w Polsce dostęp do owoców morza.
Zobacz więcej na temat:  owoce morza ryby Małgorzata Raczyńska-Weinsberg gotowanie

Finał Akcji Choinki Jedynki. Anna Jurksztowicz gwiazdą gali

Uroczysta gala finałowa XVIII Akcji Choinki Jedynki była transmitowana w radiowej Jedynce ze Studia Koncertowego Polskiego Radia im. Witolda Lutosławskiego w Warszawie. Dzieci, które są autorami wyróżnionych prac otrzymały upominki. Gwiazdą wieczoru była Anna Jurksztowicz z zespołem, która zaprezentowała świąteczny repertuar.
Zobacz więcej na temat:  Anna Jurksztowicz Choinki Jedynki akcja charytatywna Jolanta Fajkowska

Kanon kuchni polskiej

- Postawiliśmy sobie pytanie, co to jest kuchnia polska, ale w zglobalizowanym świecie kulinarnym i produkcji żywności. I gdybym wyszedł np. ze studia w Toruniu na stare miasto i policzył przybytki kulinarne znajdujące się tam, to stwierdziłbym, że kuchnia polska składa się głównie z kebabów - opowiadał gość audycji "Droga przez mąkę" prof. Jarosław Dumanowski, współtwórca książki kulinarnej, której znajdzie się zbiór stu narodowych potraw.
Zobacz więcej na temat:  Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Łukasz Modelski

NASZ WYWIAD Kuchnia Unii Lubelskiej. Rej zostawił przepis na buraczki

- Mikołaj Rej opisywał, jak podkisić buraczki – po to, by zastąpić nimi cytrynę. Ziemniaki jeszcze nie dotarły z Ameryki, choć pierwsze indyki spacerowały już przy dworze Zygmunta Augusta. Robiono za to puree z pasternaku, uznawane za afrodyzjak – opowiadał portalowi prof. Jarosław Dumanowski. Kuchni czasów Unii Lubelskiej, 450 lat po jej zawarciu, oraz kulturze tamtych czasów poświęcony będzie tegoroczny Europejski Festiwal Smaku w Lublinie.
Zobacz więcej na temat:  NASZ WYWIAD HISTORIA Lublin kuchnia