Polskie Radio
Section05
kuchnia

Mleko kokosowe - na słodko, na słono, na zdrowie!

Wyciśnięte z białego miąższu orzecha kokosowego mleko to nie tylko alternatywa dla mleka krowiego, którego wiele osób nie może spożywać. To także wyjątkowy składnik wielu potraw, który nadaje im charakterystyczny smak i aromat. Ale to nie koniec. Poza doznaniami smakowymi, mleko kokosowe dostarcza też wiele cennych wartości odżywczych, które pomagają dbać o zdrowie.
Zobacz więcej na temat:  STYL ŻYCIA zdrowie dziecka zdrowie dieta orzechy koktajl kuchnia kuchnia tajska mleko uroda witaminy minerały przepisy kulinarne zdrowie i dieta

Nieznane nazwy, pod którymi kryje się cukier

Gdy mówimy o cukrze, mamy na myśli głównie drobne, białe kryształki znajdujące się w cukiernicach w większości domów. Kupujemy go w pierwszym napotkanym sklepie i dodajemy do herbaty, kawy, ciast i dań na słodko. Nazw cukru jest jednak znacznie więcej, a pod niektórymi kryją się substancje otrzymywane chemicznie. Aby łatwiej zidentyfikować jego występowanie, należy szukać na etykietkach następujących nazw:
Zobacz więcej na temat:  STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowie dieta zdrowe odżywianie cukier cukierki mleko jedzenie kuchnia cukrzyca

Światowy Tydzień Kuchni Włoskiej

Ruszył Tydzień Kuchni Włoskiej organizowany przez Ambasadę Włoch, Włoski Instytut Kultury oraz Włoską Izbę Handlową. Wybrane włoskie restauracje zaproszone do udziału w wydarzeniu przygotowały specjalne menu degustacyjne w promocyjnych cenach. Inicjatywa ma na celu promowanie włoskiej sztuki kulinarnej, która zdobyła serca smakoszy na całym świecie.
Zobacz więcej na temat:  STYL ŻYCIA zdrowie i dieta kuchnia włoska Włochy pizza jedzenie kulinaria kuchnia makaron przyprawy zdrowe odżywianie

"Mazowsze to nie tylko wierzby i Fryderyk Chopin"

- Zupełnie zmienił się sposób odpoczywania. Nie jeździmy po to, by tylko i wyłącznie siedzieć na słońcu i korzystać ze wspaniałych fal, ale tak naprawdę szukamy zaangażowania, autentyczności, przeżywania. To właśnie daje Mazowsze – powiedziała w Polskim Radiu 24 Anna Somorowska z Mazowieckiej Regionalnej Organizacji Turystycznej.
Zobacz więcej na temat:  design ekologia etno Fryderyk Chopin kuchnia Mazowsze Polskie Radio 24 turystyka