W poszukiwaniu doskonałej zupy rybnej - Prawie każdy lokal, wyrastający ponad średnią, ma zupę rybną. Spotkałem je również w smażalniach, wobec tego nie jest ona niepospolita - opowiadał w "Drodze przez mąkę" Gieno Mientkiewicz, kucharz i smakosz, który postanowił przemierzyć polskie wybrzeże i odwiedzić nadmorskie restauracje, aby sporządzić raport o stanie tego specjału w Polsce. Zobacz więcej na temat: ryba jedzenie Łukasz Modelski Gieno Mientkiewicz STYL ŻYCIA
Ryba w postaci płynnej Gościem audycji "Droga przez mąkę" będzie serowar, kucharz i smakosz Gieno Mientkiewicz, który przedstawi ranking nadbałtyckich zup rybnych. Zobacz więcej na temat: Gieno Mientkiewicz
Podwodne tajemnice polskich rzek – To, co pod wodą, to taka egzotyka, którą mamy pod ręką, wystarczy się zanurzyć, a znajdziemy się od razu w zupełnie innym świecie – opowiada Krzysztof Jankowski ze Związku Polskich Fotografów Przyrody. Zobacz więcej na temat: Trójka fotografia przyroda turystyka rzeka Elżbieta Korczyńska
KE zakazuje połowów dorsza we wschodniej części Bałtyku Komisja Europejska wprowadziła zakaz połowów dorsza we wschodniej części Morza Bałtyckiego. Będzie obowiązywał do końca roku. Ma na celu ratowanie będącego w złym stanie stada dorsza atlantyckiego w tej części Bałtyku. Zobacz więcej na temat: Bałtyk Komisja Europejska
15 lipca poznamy wykonawcę przekopu Mierzei Wiślanej - W poniedziałek przedstawimy rezultat przetargu na przekop Mierzei Wiślanej. Zamknęliśmy już badania ofert i teraz ogłosimy tę najkorzystniejszą dla nas. Chcemy teraz przygotować projekt ustawy, aby zabezpieczyć środki na realizację tego celu - ujawnił w Polskim Radiu 24 Marek Gróbarczyk, minister gospodarki morskiej i żeglugi śródlądowej. Zobacz więcej na temat: POLSKA Mierzeja Wiślana Marek Gróbarczyk Morze Bałtyckie Ministerstwo Gospodarki Morskiej i Żeglugi
Najbardziej innowacyjne rolniczki w Europie są z Ojcowa "Lato z Radiem" pojawiło się w Ojcowskim Parku Narodowym, gdzie w latach 30. ubiegłego wieku w ówczesnych dobrach księżnej Ludwiki Czartoryskiej powstały stawy, w których hodowano pstrągi. Po latach zaniedbania hodowla odzyskała dawną świetność, która jest zasługą dwóch kobiet - matki i córki, które w tamtym roku uzyskały tytuł najlepszych rolniczek w Unii Europejskiej. Zobacz więcej na temat: parki narodowe Lato z Radiem
Ekolodzy apelują: zatrzymajmy połowy dorsza Organizacje ekologiczne zaapelowały do krajów unijnych o zaprzestanie połowów dorszy z bałtyckiego stada wschodniego, a więc tego, które dla Polski jest najważniejsze. Podstawą apelu jest dramatyczna ocena sytuacji, przedstawiona przez naukowców. Zobacz więcej na temat: Bałtyk
Wody coraz cieplejsze, ryb coraz mniej! Naukowcy alarmują, że liczba ginących organizmów morskich stale rośnie. U wybrzeży Chin i Japonii liczba ryb zmiejszyła się nawet o 1/3. Zobacz więcej na temat: Czwórka Patryk Kuniszewicz Weronika Puszkar ekosystem
Marek Gróbarczyk o sytuacji rybołówstwa na Bałtyku Szef resortu gospodarki morskiej i żeglugi śródlądowej Marek Gróbarczyk nazwał katastrofalną sytuację rybołówstwa na Morzu Bałtyckim. Zobacz więcej na temat: Unia Europejska Bałtyk Marek Gróbarczyk Ministerstwo Gospodarki Morskiej i Żeglugi
Jak kupować ryby, aby nie szkodzić środowisku? Ryb zjadamy mało, za mało - twierdzą dietetycy. Wielki Post jest okazją, żeby je częściej wprowadzać do posiłków. Zobacz więcej na temat: handel ochrona przyrody żywność Aleksandra Tycner
Przełowienie Przełowienie to nadmierna eksploatacja zasobów morskich: ryb i owoców morza. Z przełowieniem mamy do czynienia wtedy, gdy połowy morskie prowadzone są na tak wysokim poziomie, że zagrażają stabilności danego stada ryb lub innych organizmów morskich - wyjaśnia Justyna Zajchowska z WWF Polska. Zobacz więcej na temat: NBP
Czym jest znak MSC na opakowaniach produktów rybnych? W morzach i oceanach żyje coraz mniej ryb. Wszystko z powodu nadmiernych połowów, które nie pozwalają na naturalną odnowę wodnej fauny. Na szczęście świadomość zagrożenia jest coraz bardziej powszechna, także wśród konsumentów. Sprzyja temu pojawiający się coraz częściej na opakowaniach produktów rybnych i owoców morza niebieski znak MSC. To certyfikat zrównoważonego rybołówstwa. Zobacz więcej na temat: środowisko Dariusz Kwiatkowski
Czy sprzedaż żywego karpia powinna być zakazana? Projekt nowej ustawy o ochronie zwierząt utknął w sejmie. Prawdopodobnie z ustawy zniknie zakaz hodowli zwierząt futerkowych i zakaz uboju rytualnego. Co zostanie? Zobacz więcej na temat: Trójka Karp ryba Kuba Strzyczkowski Krzysztof Czabański społeczeństwo
Jak poznać karpia... smacznego karpia Bez karpia trudno wyobrazić sobie tradycyjną Wigilię. Często jednak, mimo wielu wysiłków i zdolności kulinarnych, ta ryba ma specyficzny zapach i nie za dobrze smakuje. Zobacz więcej na temat: święta Karp jedzenie Aleksandra Tycner
"Oszczędźmy zwierzętom cierpień". Apel Krzysztofa Czabańskiego Poseł PiS i przewodniczący Rady Mediów Narodowych Krzysztof Czabański zwrócił się do Głównego Lekarza Weterynarii Pawła Niemczuka o zmianę wytycznych dotyczących postępowania z żywymi rybami dostępnymi w sprzedaży detalicznej. Pismo w tej sprawie opublikował na Facebooku. Poseł, który jest członkiem Parlamentarnego Zespołu Przyjaciół Zwierząt, powiedział IAR, że chodzi o oszczędzenie zwierzętom cierpień. Zobacz więcej na temat: zwierzęta Krzysztof Czabański ochrona zwierząt POLSKA
„Uratować karpia” – reportaż Eweliny Karpacz-Oboładze i Antoniego Rokickiego Żywe karpie są transportowane w strasznych warunkach, duszą się, gniotą i ledwo żywe są przynoszone do naszych domów w foliowych torebkach. Czy cierpienie ryb jest potrzebne? Zobacz więcej na temat: Boże Narodzenie zwierzęta Ewelina Karpacz-Oboładze Antoni Rokicki
"Cztery pory roku" na rzecz Ryszarda Szurkowskiego W czerwcu 2018 roku Ryszard Szurkowski bardzo poważnie ucierpiał w kraksie podczas wyścigu weteranów w Kolonii, po którym przeszedł kilka operacji kręgosłupa i rekonstrukcji twarzy. Zobacz więcej na temat: Ryszard Szurkowski prawo plotka onkologia nowotwory
Jak kupować ryby, nie szkodząc środowisku i sobie? Jak kupować ryby odpowiedzialnie? - Jeśli wybieramy w sklepach produkty oznaczone z przodu opakowania certyfikatami MSC i ASC, to niebieska i zielona rybka, nie robimy przyrodzie krzywdy - mówi Joanna Ornoch. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta zdrowie gastronomia finanse Marta Hoppe