Ekologiczna żywność. Czy musi być droga? W "Czacie Czwórki" pytanie to zadaliśmy dwóm ekspertom - Pawłowi Stankiewiczowi ze Związku Stowarzyszeń "Polska Zielona Sieć" oraz Wojciechowi Majorowi z Kooperatywy Spożywczej "Dobrze". Jak i gdzie znaleźć dobre, zdrowe oraz niedrogie jedzenie? Zobacz więcej na temat: Czwórka owoce żywność zdrowie Piotr Firan STYL ŻYCIA
Styl życia = styl żywienia. Menu z ideą Coraz częściej spotykamy osoby, które nie spożywają mięsa, glutenu, produktów pochodzenia zwierzęcego i wielu innych produktów. Powstają też restauracje serwujące dania dla wymagających. Jedni decydują się na zmianę sposobu żywienia z powodów zdrowotnych, np. chorób i alergii, a inni w trosce o środowisko, względy ekologiczne i moralne. Przedstawiamy kilka rodzajów najbardziej charakterystycznych diet. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowie jedzenie żywność dieta kuchnia owoce zwierzęta
Ziemniaki wyszły z mody? Polacy jedzą ich coraz mniej Europejczycy, w tym również Polacy, jedzą coraz mniej ziemniaków. Czy ten utrzymujący się trend spadkowy spożycia, a także wyraźnie niższe ceny przełożą się również na zmniejszenie liczby gospodarstw rolnych zajmujących się w naszym kraju uprawą tego warzywa? Zobacz więcej na temat: ziemniaki rolnictwo Aleksandra Tycner
Burak w niecodziennym wydaniu Kumin, czosnek niedźwiedzi, olej lniany, kozi ser mogą sprawić, że burak nabierze nowego wymiaru smaku. Jak jeszcze można urozmaicić dania z tym warzywem? Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka jedzenie gotowanie buraki buraczki zdrowie
Skąd wzięła się nazwa fasolka po bretońsku? - Gotuję fasolę z odrobiną cukru i solę intensywnie dopiero pod koniec gotowania. Dodaję szałwię, rozmaryn i czosnek, a gdy jest miękki i odcedzony dolewam oliwę. Fasola staje się wtedy włoska i można ją zjadać po ziarenku jak cukierki - poleca Agnieszka Kręglicka. Zobacz więcej na temat: Trójka Agnieszka Kręglicka Katarzyna Pruchnicka fasolka po bretońsku fasolka szparagowa dieta STYL ŻYCIA
Po co modyfikujemy genetycznie żywność? W języku angielskim skrót GMO oznacza dokładnie "genetycznie modyfikowany organizm". Eksperymenty laboratoryjne nad genetyczną modyfikacją żywności zaczęto prowadzić 30 lat temu, a pierwszy raz trafiła ona na nasze stoły w latach 90. ubiegłego stulecia. Co dzisiaj wiemy o GMO? Zobacz więcej na temat: Czwórka GMO Patryk Kuniszewicz Marta Hoppe żywność genetyka owoce NAUKA
Sfermentowane znaczy zdrowe. Pora na kiszonki Są nie tylko smaczne i pożywne, ale też zdrowe, gdyż poza wieloma witaminami i składnikami mineralnymi zawierają bakterie kwasu mlekowego chroniące nas przed chorobami i infekcjami. Kiszonki są zatem naturalnym probiotykiem, cenną przekąską, dodatkiem do dań i sałatek. Ponadto, są wygodne w przechowywaniu i nie psują się tak łatwo, bo są już… sfermentowane. Zobacz więcej na temat: kiszenie kapusty kiszenie ogórków owoce przetwory STYL ŻYCIA witaminy zdrowe odżywianie zdrowie zdrowie i dieta
Co jeść jesienią, żeby się rozgrzać? - Zrezygnowałabym już nieco z zimnych warzyw, na rzecz tych, które są podgotowane. Idealne na tę porę roku są gęste, kremowe zupy - mówi w "Czterech porach roku" Alicja Kalińska, dietetyczka. Zobacz więcej na temat: dieta jesień Małgorzata Raducha zupa z dyni zupy
Białaczka szpikowa – z choroby agresywnej do przewlekłej Kilkanaście lat temu pacjenci chorzy na białaczkę szpikową umierali w przeciągu 3-4 lat. Dziś średni czas przeżycia chorych nie odbiega od populacji zdrowej. O tym, jak ta agresywna choroba stała się chorobą przewlekłą, dzięki czemu pacjenci żyją dłużej, mówił w Rozmowach o Zdrowiu prof. Krzysztof Warzocha, dyrektor Instytutu Hematologii i Transfuzjologii w Warszawie. Zobacz więcej na temat: choroba medycyna nowotwory Polskie Radio 24 zdrowie Henryk Szrubarz
Rosyjskie embargo. Pomoc dla sadowników niewystarczająca? Plony jabłek w tym roku zapowiadają się na jeszcze lepsze niż w roku 2015. Są szacowane na 4 mln ton. Rynek krajowy - przemysł i konsumpcja - mogą wchłonąć do 3 mln ton tych owoców. Eksport w poprzednim sezonie wyniósł około 1 miliona ton i był na podobnym poziomie jak w sezonie 2014 roku. Brak rynku rosyjskiego jest wyraźnie odczuwalny, zresztą nie tylko przez polskich sadowników. Zobacz więcej na temat: agencja rynku rolnego Aleksandra Tycner embargo Komisja Europejska owoce rosyjskie embargo
Zapobiega chorobom: od przeziębień do nowotworów Sami jej nie wytwarzamy i nie potrafimy magazynować. Jest jednak niezbędna, a niedobory odczuwalnie dają o sobie znać. Uzupełnianie jej braków powinno być jednak samą przyjemnością, bo po pierwsze: znajduje się w lubianych produktach spożywczych, a po drugie – wraz z nią serwujemy sobie zdrowie i młody wygląd. Zobacz więcej na temat: jedzenie owoce STYL ŻYCIA witaminy zdrowe odżywianie zdrowie i dieta
Warzywne zupy oczyszczą organizm - Preferujemy zupy oparte o warzywa i kasze, te, które zapewniają nam witaminy, minerały i węglowodany sprawiające, że dłużej czujemy się najedzeni mówią autorki książki "Zupowy detoks". Zobacz więcej na temat: dynia kapuśniak kulinaria Małgorzata Raducha STYL ŻYCIA zdrowe odżywianie zdrowie i dieta zupa z dyni zupy
Przed jedzeniem myjmy owoce i warzywa! Owoce i warzywa powinny być smaczne, dorodne, zdrowe, a zatem - używając kolokwializmu - najlepiej niepryskane. Te oczekiwania nie muszą być sprzeczne, mówi w radiowej Jedynce Jacek Postupolski z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego Państwowego Zakładu Higieny. Zobacz więcej na temat: Aleksandra Tycner owoce zdrowie
Zatrzymaj aromat lata i bierz się za suszenie Podobno suszyć można praktycznie wszystko - warzywa, owoce i zioła. Jest to niezawodna metoda na konserwowanie żywności i na trzymanie w zimowej spiżarni wiosenno-letnich specjałów. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie Mateusz Kulik owoce Patryk Kuniszewicz STYL ŻYCIA zdrowie i dieta
Językowe tajemnice dyni, kabaczka i arbuza Jesień to czas, kiedy możemy pełnymi garściami czerpać z bogactwa sezonowych warzyw i owoców. My przyglądamy się ofercie straganów od strony... językowej. Zobacz więcej na temat: Agnieszka Kunikowska arbuz dynia jesień język polski kabaczek KULTURA owoce
Kolorowe warzywa - to zasługa chemii - Kolory w warzywach i owocach mają różnego rodzaju substancje chemiczne, które się różnią swoją budową chemiczną - mówią specjalistki z Zakładu Chemii Fizycznej. - W zależności od ich budowy otrzymujemy różne kolory - dodaje. Zobacz więcej na temat: Czwórka NAUKA owoce Patryk Kuniszewicz
"Bakłażany na stół" - kulinarne nowinki PRL-u Brokuły, cykoria, endywia, sałata rzymska czy jarmuż - 37 lat temu w Polsce warzywa te nie często gościły na domowych stołach, jednak już wtedy na antenie Czwórki przekonywaliśmy o ich walorach. Zobacz więcej na temat: Cztery dychy Czwórka kuchnia Martyna Ogonek Piotr Galus PRL
0,5 mld zł za ograniczenie produkcji owoców i warzyw Agencja Rynku Rolnego od lipca wypłaciła 500 mln zł producentom owoców i warzyw, w związku z nadprodukcją i wycofaniem tych produktów z rynku - poinformowała we wtorek na posiedzeniu sejmowej komisji rolnictwa i rozwoju wsi Agnieszka Głowacka z ARR. Zobacz więcej na temat: finanse Komisja Europejska owoce rolnictwo rosyjskie embargo