Polskie Radio
Section05

zagrożenie

Współczesny survival. Jak zawczasu przygotować się do sytuacji kryzysowej

Co zrobić i jak się przygotować, gdy idzie powódź, wichura czy duży mróz? Świadomość i pojęcie o współczesnym survivalu i zasadach bezpiecznego przetrwania sytuacji kryzysowych jest bardzo niska. Paweł Szlendak, instruktor survivalu opowiedział, co należy wiedzieć, aby żadna trudna sytuacja nie była nam straszna. 
Zobacz więcej na temat:  Czwórka Zobacz także survival kryzys Damian Sikorski Paweł Szlendak las biwak

Obronność państwa. To wojsko, obywatele i obrona cywilna

- Polskie społeczeństwo wykazało ogromne poświęcenie i skuteczność działania podczas powodzi. Trzeba ten potencjał wykorzystać, aby lepiej przygotować się na przyszłość i być gotowym na różnego typu zagrożenia, nie tylko te wojenne. Ale musimy edukować obywateli, jak się zachować w takiej sytuacji - powiedział w Polskim Radiu 24 Piotr Placha, członek zarządu Stowarzyszenia ObronaNarodowa.pl.
Zobacz więcej na temat:  PolskieRadio 24 wojna 2024 Piotr Wąż alarm klęska żywiołowa

Rzecznik PSP: czujki dymu powinny być w każdym domu

Czujki są prostym i tanim sposobem na zabezpieczenie domu i domowników przed zaczadzeniem bądź pożarem. - Jest sezon grzewczy, a w naszych mieszkaniach niestety dochodzi do pożarów. To jest dość duża skala, bo jest ponad 30 tys. zdarzeń, pożarów w naszych mieszkaniach. Rocznie około 400 osób traci życie - mówi w Programie 1 Polskiego Radia st. bryg. Karol Kierzkowski, rzecznik prasowy Komendanta Głównego PSP. 
Zobacz więcej na temat:  Tlenek węgla straż pożarna społeczeństwo zatrucie Czad Daniel Wydrych

OSTRZEŻENIE Wykryto opiłki metalu. Popularny dodatek do zup zagrożeniem

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne. Chodzi o kostki rosołowe popularnej marki. Dzięki Systemowi Wczesnego Ostrzegania udało się ustalić, że mogą znajdować się w nich elementy metalowe. Obecnie trwa wycofywanie produktu ze sprzedaży - dowiadujemy się z komunikatu zamieszczonego na stronie GIS w czwartek 1 sierpnia.
Zobacz więcej na temat:  POLSKA rosół żywność jedzenie GIS Główny Inspektor Sanitarny zupy zdrowie