Polskie Radio
Section05

żywność

Modne jedzenie. Między samotną ascezą a zbiorowym obżarstwem

Modą ostatnich lat jest indywidualnie opracowywana dieta, specjalnie spreparowane dania dostarczane w pojemnikach pod wskazany adres o ściśle wyznaczonych porach. Przeciwwagą dla tej tendencji jest kult wspólnego, radosnego gotowania pod okiem doświadczonych kucharzy. O tym, jak te dwa nurty koegzystują we współczesnej kulturze i jak pogodzić kult smukłości z kultem wspólnego gotowania i jedzenia, mówili w audycji Kwadratura Kultury publicysta prof. Janusz Noniewicz (Akademia Sztuk Pięknych w Warszawie) i Piotr Szymkowiak - autor treningów, w których pomaga zrozumieć znaczenie kuchni i wspólnego stołu.
Zobacz więcej na temat:  jedzenie moda gotowanie dieta

Polacy stawiają na dobrą żywność. A producenci z problemami

Badania pokazują, że wraz z poprawą sytuacji materialnej konsumenci przywiązują większą wagę do jakości spożywanej przez siebie żywności. Takie trendy widać też na polskim rynku. Coraz częściej, w myśl hasła "dobre, bo polskie", kupujemy też u rodzimych sprzedawców. A ci muszą zmagać się z wieloma problemami, między innymi z konkurencją ze strony dużych koncernów.
Zobacz więcej na temat:  Elżbieta Mamos