Ciasta, wina, książki i... Krystyna Czubówna W "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy o "Alfabecie ciast" Zofii Różyckiej - a był to tylko jeden z kilku naszych kulinarno-kulturalnych tematów. Zobacz więcej na temat: Krystyna Czubówna KSIĄŻKA kuchnia kulinaria KULTURA literatura
Najważniejsze książki kulinarne Pawła Lorocha Ten autorski wybór poznaliśmy w kolejnej odsłonie cyklu Łukasza Modelskiego "Droga przez mąkę". Zobacz więcej na temat: gotowanie KSIĄŻKA literatura
Czas na dietę zgodną ze znakiem zodiaku! Zdaniem naszej ekspertki Małgorzaty Minty byłaby ona równie skuteczna, co dieta oparta na grupie krwi czy całkiem świeża moda na unikanie glutenu. Zobacz więcej na temat: dieta Dwójka kulinaria zdrowie
Kawiarnie wiedeńskie. Biblioteki serwujące kawę - Czytanie gazet w kawiarniach przetrwało do dziś. W tych lepszych lokalach dostępnych jest i 200 tytułów prasowych z całego świata - opowiadała Wanda Klenczon, badaczka antropologii kulinarnej. Zobacz więcej na temat: Austria KULTURA literatura Wiedeń
Kimchi zamiast kebaba? Moda na kuchnię z Korei - Trendy pokazują, że zainteresowanie kuchnią koreańską będzie rosło przynajmniej do 2018 roku - opowiadała w Dwójce autorka książki "Tradycje kulinarne Korei”. Zobacz więcej na temat: Korea Południowa kuchnia polska kulinaria KULTURA
"Masakra" - zakrapiana miejska odyseja Najnowsza powieść Krzysztofa Vargi to podróż przez nocne ulice Warszawy. Główny bohater na swojej drodze spotka różne nieszablonowe postaci i coraz bardziej się upija. Zobacz więcej na temat: Krzysztof Varga KSIĄŻKA kuchnia polska kulinaria KULTURA literatura Warszawa
Metoda sous-vide. Gotowanie dla cierpliwych Jajko idealne wymaga gotowania w próżniowym woreczku przez 45 minut w temperaturze 63,2 stopnia. O francuskiej metodzie obróbki produktów rozmawialiśmy na Pikniku Naukowym. Zobacz więcej na temat: gotowanie NAUKA żywność
Powieść milicyjna, czyli raki w służbie kontrrewolucji - Pół życia jadałem w knajpach PRL, a zupy rakowej w menu nigdy nie widziałem - żalił się znawca PRL-owskiej literatury kryminalno-propagandowej Andrzej Potocki. Zobacz więcej na temat: Dwójka kuchnia polska kulinaria KULTURA literatura PRL propaganda
Kuchnia Słowian. "Było kwaśno i ostro" - Mięso jadano od święta. Dieta dawnych Słowian była bardziej roślinna, niż nasza - mówiła w Dwójce archeolożka Joanna Lorynowicz. Zobacz więcej na temat: kulinaria POLSKA
Literatura kulinarna. Nowości na półce i stole Wiosna to czas książek kucharskich, które zachęcają nas do "pysznego chudnięcia". Ale nie tylko. W Dwójce dokonaliśmy przeglądu nowości kulinarnych. Zobacz więcej na temat: diety książki kuchnia francuska kulinaria KULTURA literatura
Nieznana historia wina z amfory Odpryskiem mody na wina naturalne stał się dziś powrót amfory. A wszystko zaczęło się 8 tysięcy lat temu na południu Gruzji. Zobacz więcej na temat: Gruzja Winnica KULTURA
Czy można zjeść jajko Kolumba? Według jednego z dawnych przepisów jest to możliwe. O sposobach na - nie tylko wielkanocne - jaja dyskutowaliśmy w świątecznym wydaniu "Drogi przez mąkę". Zobacz więcej na temat: Dwójka jajecznica jajko na twardo kuchnia polska KULTURA Wielkanoc
Świeże jaja od rolnika? Kupując je łamiesz prawo! - Sadowniczka spod Grójca powiedziała mi, że może sprzedać jabłko, ale gdyby je przekroiła, to będzie mieć kłopot - o prawnych problemach z obrotem żywnością w Polsce opowiadała Dorota Nygren. Zobacz więcej na temat: kulinaria prawo
Wielki głód we włoskim raju - Także w dziedzinie "kuchni ubogiej" neapolitańczycy pokazali wybitny talent do improwizacji - powiedział smakosz Tomasz Prange-Barczyński po lekturze pamiętnika Normana Lewisa z okupowanych Włoch. Zobacz więcej na temat: Dwójka HISTORIA II wojna światowa kuchnia włoska Włochy
Curnonsky. Smakosz samobójca? - Curnonsky zalecał, by nigdy nie nadskakiwać piękności, która nie jest łakoma, bo popełni się nie tylko błąd psychologiczny, ale i fizjologiczny - o francuskim "Księciu Smakoszy" opowiadała Ewa Wieleżyńska. Zobacz więcej na temat: kuchnia francuska kulinaria KULTURA
Śledzie, pudding i muffiny. Orwell - propagandzista W 1946 roku British Council zamówił u George'a Orwella tekst promujący kuchnię brytyjską wśród turystów. Esej nie został jednak opublikowany... Zobacz więcej na temat: Dwójka George Orwell KULTURA literatura Wielka Brytania żywność
Skąd się wziął ruch slow food? - Mam wrażenie, że ruch slow food w Polsce w 90 procentach realizuje się w objawach zewnętrznych – mówił w Dwójce Łukasz Klesyk, dziennikarz kulinarny i krytyk alkoholi. Zobacz więcej na temat: żywność
Kulinarna inicjacja w kuchni francuskiej wdowy – Dziś myślę z zażenowaniem o tym, jak karygodne błędy popełniałem na początku – mówił Łukasz Modelski, znany słuchaczom Dwójki z audycji "Droga przez mąkę". Zobacz więcej na temat: dziennikarze Francja Jerzy Kisielewski kuchnia francuska KULTURA