Glutaminian sodu jest bezpieczny? Substancja używana w przemyśle spożywczym w celu wydobycia i wzmocnienia smaku produktów uznawana jest przez wiele osób za konserwant szkodliwy dla zdrowia. W Unii Europejskiej nie został sklasyfikowany jako niezdrowy, amerykańska organizacja Food and Drug Administration również twierdzi, że jest bezpieczny. Jaka jest prawda o glutaminianie sodu? Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowie dieta zdrowe odżywianie jedzenie przyprawy kuchnia japońska chemia
Koło Naukowe „Flogiston” – popularyzatorzy nauki Tytuł Popularyzatora Nauki otrzymują osoby, które z pasją i w sposób przystępny przybliżają najbardziej nawet skomplikowane zagadnienia naukowe. W ostatniej edycji, w kategorii Zespół zwyciężyło Chemiczne Koło Naukowe "Flogiston", działające przy Wydziale Chemicznym Politechniki Warszawskiej. O projektach Koła mówili w Czasie Na Naukę jego członkowie: Zuzanna Klim i Patryk Tomaszewski, studenci Technologii Chemicznej. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 chemia Politechnika Warszawska
Chemia, która nadaje zapach Bożemu Narodzeniu Geosmina, cynamal, eugenol - związki o tych tajemniczych nazwach gwarantują zapachy Bożemu Narodzeniu. Geosmina nadaje ziemistego zapachu karpiowi, cynamal można znaleźć przede wszystkim w cynamonie, a eugenolowi zawdzięczamy wyjątkowy zapach goździków. Zobacz więcej na temat: NAUKA chemia Boże Narodzenie
Biologia, chemia i sztuka. Muzeum pod mikroskopem W audycji "Wybieram Dwójkę" rozmawialiśmy o uruchomionym właśnie Interdyscyplinarnym Laboratorium Badań i Analiz Konserwatorskich. Zobacz więcej na temat: Muzeum Narodowe w Warszawie biologia chemia Adam Suprynowicz
Naftę do oświetlania odkryto przypadkiem A dokonał tego w XIX wieku Polak, Ignacy Łukasiewicz, który dziś jest patronem Fundacji Polskiego Górnictwa i Gazownictwa. - Lampa naftowa była jego największym wynalazkiem - mówił w Czwórce Jakub Luboradzki z Instytutu Chemii Fizycznej Polskiej Akademii Nauk. Zobacz więcej na temat: chemia Czwórka eksperyment NAUKA odkrywcy Patryk Kuniszewicz światło
Folia aluminiowa i plastik groźne dla zdrowia? Wśród różnych sposobów na pakowanie żywności zwykle wybieramy te najprostsze: owoce, warzywa i sałatki wkładamy do plastikowego pojemnika, a kanapki zawijamy w folię aluminiową. Okazuje się, że ten wybór nie jest jednak najlepszy, bo oba surowce w styczności z jedzeniem mogą być zagrożeniem dla zdrowia. Zobacz więcej na temat: chemia kuchnia produkcja przemysłowa STYL ŻYCIA zdrowe odżywianie zdrowie
Nietypowe zastosowania sody Soda oczyszczona, czyli wodorowęglan sodu (oznaczony jako E500b) to popularny związek chemiczny używany głównie zamiast proszku do pieczenia, jako składnik musujących napojów w proszku i tabletek albo też jako środek spulchniający i spieniający. Z czasem odkryto znacznie więcej zastosowań sody. Niektóre z nich są zaskakujące! Zobacz więcej na temat: chemia dom kuchnia przyprawy STYL ŻYCIA uroda zdrowie
Nanotechnologia - tam, gdzie spotykają się różne nauki – Biologia może współpracować z chemią, otrzymując nowe materiały w skali nanometrycznej, które maja właściwości dotychczas nieobserwowane – mówił o nanotechnologii, w audycji Czas Na Naukę. dr Michał Wójcik z Wydziału Chemii Uniwersytetu Warszawskiego. Gościem Polskiego Radia 24 był również dr Wiktor Lewandowski. Zobacz więcej na temat: nanotechnologia biologia chemia
Znamy laureatów "polskich Nobli" Profesorowie: Jan Kozłowski, Marek Samoć, Józef Spałek i Bogdan Wojciszke są laureatami dwudziestej piątej edycji Nagród Fundacji na rzecz Nauki Polskiej tzw. polskich Nobli. Nagrody zostaną wręczone 8 grudnia na Zamku Królewskim w Warszawie. Zobacz więcej na temat: chemia fizyka nagroda Nobla NAUKA
"Znicze to wrota do innego świata" - Motyw światła związanego ze zmarłymi przewija się w różnych mitach, legendach i baśniach. Natomiast znicz pojawia się w kulturze słowiańskiej - opowiada Klara Sielicka-Baryłka z Muzeum Etnograficznego w Warszawie. Zobacz więcej na temat: chemia Czwórka NAUKA Patryk Kuniszewicz
Dlaczego w chlebie czy serze są dziury? Powstają one dzięki reakcjom chemicznym, które mają miejsce podczas gotowania. O co dokładnie chodzi? Zobacz więcej na temat: chemia gotowanie NAUKA Tomasz Rożek Trójka
Katastrofa w zakładach chemicznych BASF. Są ofiary W potężnym wybuchu w zakładach BASF w Ludwigshafen na zachodzie Niemiec co najmniej dwie osoby zginęły, a dwie kolejne zaginęły. Sześć osób jest poważnie rannych. Przyczyny eksplozji są na razie nieznane. Zobacz więcej na temat: chemia Niemcy straż pożarna
Jak rozgonić chmury i poprawić pogodę? Piękna pogoda na życzenie? Kto z nas o tym nie marzył. W pewnym sensie jest to jednak możliwe. Sprzymierzeńcem okazuje się jodek srebra. Zobacz więcej na temat: chemia NAUKA Tomasz Rożek
Nagroda Nobla w dziedzinie chemii Naukowcy z Francji, Stanów Zjednoczonych i Holandii są laureatami tegorocznej nagrody Nobla w dziedzinie chemii. Uhonorowano ich za badania nad maszynami molekularnymi. Laureaci to Jean Pierre Sauvage, sir J. Fraser Stoddart i Bernard L. Feringa. O ich odkryciach w Polskim Radiu 24 mówił prof. Robert Hołyst, chemik z Polskiej Akademii Nauk. Zobacz więcej na temat: chemia Nagrody Nobla 2016 NAUKA Nobel
Nagroda Nobla z chemii za maszyny molekularne Tegoroczną Nagrodę Nobla w dziedzinie chemii otrzymali Jean-Pierre Sauvage, Sir J. Fraser Stoddart oraz Bernard L. Feringa za "zaprojektowanie i syntezę maszyn molekularnych", na przykład sztucznych mięśni czy miniaturowych silniczków, niezbędnych do rozwoju nanotechnologii. Zobacz więcej na temat: chemia Europa nagroda Nobla Nagrody Nobla 2016
Dla kogo Nobel z chemii? Dziś decyzja Dziś poznamy laureata, bądź laureatów, tegorocznej Nagrody Nobla w dziedzinie chemii. Królewska Szwedzka Akademia Nauk ogłosi nazwiska nagrodzonych naukowców w swej siedzibie w Sztokholmie. Zobacz więcej na temat: chemia Europa nagroda Nobla NAUKA Nobel
Mydło tradycyjne vs antybakteryjne. Które lepsze? W Stanach Zjednoczonych zakazano produkcji i sprzedaży mydeł antybakteryjnych. Natomiast w Polsce mydła te są wciąż bardzo popularne. Zobacz więcej na temat: chemia zdrowie
Festiwal Nauki z pasji i miłości do wiedzy - Ideą Festiwalu Nauki jest, by pokazać, że warto myśleć, zadawać pytania, spotykać ciekawych ludzi i zajmować się nauką, która jest pasją - podkreśla dyrektor festiwalu, dr Zuzanna Toeplitz. Zobacz więcej na temat: biologia chemia Dorota Truszczak ekonomia NAUKA Stanisław Bajtlik