Jak przygotować pyszny placek po zbójnicku? - To gorące, chrupiące, tradycyjne danie kuchni góralskiej, którego można spróbować w niemal każdej tamtejszej karczmie. Przygotowuje się go ze zmielonych i usmażonych ziemniaków i mięsnego gulaszu - mówiła blogerka Anna Kamińska. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA gotowanie kulinaria Mateusz Kulik
Utopence - z czeskiej kuchni na karnawałowy stół Utopence - w języku polskim "topielce" - to serdelkowate parówki zatopione w occie z dodatkiem warzyw i ostrych przypraw. Idealnie sprawdzą się na domówkach, ale niekoniecznie na Instagramie. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie gotowanie kulinaria hobby Czechy Mateusz Kulik
Utopence - z czeskiej kuchni na karnawałowy stół Utopence - czyli w języku polskim "topielce" - to serdelkowate parówki zatopione w occie z dodatkiem warzyw i ostrych przypraw. Idealnie sprawdzą się na domówkach. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie gotowanie kulinaria hobby
Wszystko o makaronach w Międzynarodowym Dniu Spaghetti Makaron jest podstawowym składnikiem wielu znanych i lubianych (lub nie) potraw. Znamy go w różnych formach: rurek, kokardek, świderków, albo też długich nitek. Ten ostatni, znany pod nazwą spaghetti, obchodzi dziś, 4 stycznia, swoje święto. Z tej okazji w "Jedynce Dzieciom" opowiadamy o wszystkim, co jest związane z makaronem. Zobacz więcej na temat: Joanna Ficińska dzieci makaron kulinaria gotowanie
"Przerób, zamroź, podziel się". Jak nie marnować jedzenia? Oddanie nadmiaru żywności do jadłodzielni, bądź bliskim i znajomym, zamrożenie czy ponowne przetworzenie i wykorzystanie w kolejnych przepisach - to sposoby, by oszczędzić nie tylko produkty spożywcze, ale także pieniądze. - Wciąż mamy problem z marnowaniem produktów - mówił Mateusz Kowalczyk, współtwórca jednej z polskich aplikacji, która pomaga ratować jedzenie przed zmarnowaniem. Zobacz więcej na temat: Czwórka finanse gotowanie oszczędzanie ekologia Kamil Jasieński
To zupa przyniesie Ci szczęście w nowym roku Lenticchie to danie, które Włosi przygotowują na Nowy Rok, bo wierzą, że zupa z soczewicy przyniesie im dostatek i bogatctwo. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria gotowanie kuchnia włoska Mateusz Kulik
"Buon Natale" - czyli życzenia "Wesołych Świąt" po włosku - We Włoszech smakowanie potraw w gronie najbliższych jest niezwykle istotne. To silne poczucie więzi widać z okazji świąt i w innych wyjątkowych momentach - mówiła Magdalena Wolińska-Riedi, która jest dziennikarzem i korespondentem TVP z Watykanu. Zobacz więcej na temat: Czwórka święta Boże Narodzenie kulinaria gotowanie Jakub Jamrozek
Na ratunek żywności. Jak nie zmarnować jedzenia w święta? Temat niemarnowania jedzenia powraca co roku w kontekście świąt, bo często po kolacji wigilijnej mamy nie tylko pełne brzuchy, ale i kosze na śmieci. Są sposoby by to zmienić. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kulinaria święta
Sekrety zup, które nas odchudzają - Możemy zrobić zupę o smaku pizzy czy hamburgera po to, by "oszukać" nieco mózg. Warto też dodawać warzywa czy makarony ugotowane al dente, byśmy mogli dodatkowo coś "pochrupać" - mówiła Monika Honory, ekspert do spraw holistycznego odchudzania i autorka książek na ten temat. - Nie ma zupy niesmacznej, jest tylko niewłaściwie przyprawiona. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kulinaria Marta Hoppe święta dieta zdrowie
Piernik - luksusowy smak i zapach świąt Towarzyszący jego przygotowaniu aromat przypraw korzennych to znak, że święta są tuż, tuż. Piernik to nieodłączny ich element - pojawia się jako ciasto na stole i jako ozdoba na bożonarodzeniowym drzewku, a kiedyś przynoszony był także w prezencie. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA gotowanie kulinaria tradycja święta Piotr Firan Weronika Puszkar
Zurrukutuna - baskijska zupa na mrozy - Nazwa tego dania pochodzi od baskijskiego słowa "zurrupatu", które opisuje dźwięk towarzyszący jedzeniu bardzo gorącej zupy - mówi Adrian Stojewski, autor bloga ”Hiszpańskie Smaki”. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gotowanie kuchnia STYL ŻYCIA Hiszpania hobby Mateusz Kulik
Zurrukutuna. Rozgrzewające baskijskie smaki na talerzu Zurrukutuna to zupa czosnkowa z Kraju Basków. Danie składa się z trzech skromnych, ale jednocześnie charakterystycznych składników, czyli z czosnku, dorsza i papryki chorisero. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gotowanie kuchnia
"Pięć stron Polski". Nowy cykl audycji kulinarnych w Jedynce Przedświąteczny odcinek kulinarny - czyli regionalne przepisy tradycyjnych dań dla każdego: od barszczu z kaczki po kakaową struclę z makiem; wszystko aromatyczne, ze świeżych produktów, które od wieków stanowią kulinarne dziedzictwo Polski: mak, suszone grzyby, drób… Od wytrwanego po słodkie, od gotowanego po pieczone, zawsze proste dzięki naszym radom i recepturom. Zobacz więcej na temat: gotowanie święta kulinaria
Sałatka COBB - przepis na to danie znajdziesz w jego nazwie Amerykanie lubią ułatwiać sobie życie. Jednym z dowodów jest sałatka z Hollywood. Wystarczy, że zapamięta się zwrot "eat COBB" i przepis na to danie zostaje w głowie na zawsze. Zobacz więcej na temat: Czwórka sałatka z kurczakiem STYL ŻYCIA gotowanie kulinaria Mateusz Kulik sałatki
Polskie winniczki na francuskich półmiskach. Kontrowersje w kuchni francuskiej Ślimaki - potrawa budząca dziś w Polsce kontrowersje gościła na naszych stołach już w XVII wieku. Czy dziś damy radę zrobić ją w domu, czy jednak lepiej kupić ślimakowe danie gotowe do podgrzania? Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gotowanie Mateusz Kulik kuchnia francuska
Tomasz Strzelczyk z kolejną częścią "Oddasz fartucha". Czas na "Dokładkę" "Oddasz fartucha. Dokładka" to kolejna część kulinarnej podróży Tomasza Strzelczyka. - W moich przepisach stawiam na prostotę i jednocześnie tradycję polskiej kuchni - podkreślał gość Czwórki. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gotowanie Kamil Jasieński
"Kolacja to centralny punkt dnia". Jak wykorzystać ten czas? - Kolacja to takie miłe i przyjemne domknięcie każdego dnia. Warto wykorzystać ten czas, by wypocząć, a gotowanie może być doskonałym sposobem na relaks - mówiła Małgorzata Minta, autorka książki "Kolacje. 93 przepisy na udany wieczór". Zobacz więcej na temat: Czwórka Marta Zinkiewicz kulinaria gotowanie jedzenie
Pyszne śniadanie i wyprawa do Ostrawy - zacznij z nami piątek W programie sprawdzimy, jak przygotować zapiekane jajka i odwiedzimy Ostrawę, w której można nie tylko zwiedzać zabytki, ale także najlepsze imprezownie. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gotowanie