Polskie Radio
Section05
jedzenie

NASZ WYWIAD Ryby na wigilijnym stole. Historyk: przed wojną popularny był karp w sosie polskim, czyli w piernikach

- Karp w dawnej Polsce był jedną z najpopularniejszych ryb, ponieważ był duży i tłusty, a tłuste ryby w czasach głodu niezwykle ceniono. Jeszcze przed wojną jedzono m.in. karpia w sosie polskim, czyli w piernikach. Ale na wigilijnym stole znajdowały się też szczupaki, łososie, jesiotry i wiele innych gatunków ryb - mówi w rozmowie z portalem PolskieRadio24.pl dr hab. Jarosław Dumanowski, historyk sztuki kulinarnej, profesor UMK w Toruniu.
Zobacz więcej na temat:  Wigilia Boże Narodzenie ryby Karp tradycja żywność święta jedzenie KULTURA kuchnia polska Jadwiga Andegaweńska Władysław Jagiełło katolicyzm potrawy Polskie Radio 24 POLSKA

Wieczerza wigilijna. Dobry czas na kulinarne eksperymenty?

– Uważam, że w Wigilię i w świąteczny czas warto wracać do tradycyjnych smaków, ale kultura i tradycja też są zjawiskiem dynamicznym. Jeśli na dwanaście dań osiemdziesiąt procent to będą tradycyjne rzeczy: barszcz, uszka pierogi, śledzik, karp koniecznie, to jest przestrzeń na to, żeby wprowadzić coś nowego, co się będzie jednak mieścić w tym kontekście – mówił w "Porze na Trójkę", Grzegorz Łapanowski, mistrz sztuki kulinarnej.
Zobacz więcej na temat:  Piotr Firan Radosław Nałęcz Wigilia Święta Bożego Narodzenia jedzenie dieta tradycja

Salceson najgorszą mięsną potrawą na świecie! – Czuję się urażony – reaguje mistrz kuchni Grzegorz Łapanowski

Według autorów strony Tasteatlas salceson to najgorsza potrawa z mięsa na świecie. Na drugim miejscu przygotowanego przez ten popularny kulinarny portal rankingu uplasowało się słowackie salami, a na trzecim szynka przygotowywana w amerykańskiej Wirginii. Ta wiadomość poruszyła naszych słuchaczy, ale także znakomitego szefa kuchni Grzegorza Łapanowskiego.
Zobacz więcej na temat:  STYL ŻYCIA jedzenie kuchnia polska smak wędliny Grzegorz Łapanowski Piotr Firan Radosław Nałęcz kuchnia regionalna Trójka

Otyłość i nadwaga - jak z nimi zawalczyć?

Ze zbyt dużą masą ciała boryka się już 57 procent Polaków, wynika z danych GUS z 2019 roku. Ten wskaźnik niestety rośnie, dlatego nie warto zwlekać i odkładać walki z otyłością i nadwagą na później. Warto skorzystać z bezpłatnych wizyt online u dietetyka, psychodietetyka czy fizjoterapeuty w Centrum Dietetycznym Online. 
Zobacz więcej na temat:  Czwórka Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej otyłość nadwaga jedzenie zdrowie medycyna dieta Kamil Jasieński Martyna Ogonek zdrowie i dieta talerz zdrowego żywienia