Od miesiąca jest drożej. Inflacja mocno w górę Jeśli myślisz, że od miesiąca za zakupy w pobliskim supermarkecie płacisz więcej, to niestety masz rację. Potwierdzają to najnowsze dane GUS, z których wynika, że inflacja znów poszła w górę. To najwyższy skok inflacyjny w tym roku, a dalsze prognozy nie są optymistyczne. Największymi "winowajcami" tej sytuacji są rachunki za prąd. Zobacz więcej na temat: POLSKA inflacja pieniądze rachunki NBP Główny Urząd Statystyczny paliwa energia zakupy gaz prąd woda GOSPODARKA
Tajemnice kuchni podlaskiej W audycji pogłębiona refleksja na temat kuchni podlaskiej, która dotyczy zwłaszcza nowoczesnej kuchni tego regionu. Jest mowa o pożegnaniu z kartoflem i sięganiu do (innych) korzeni. Zobacz więcej na temat: Dwójka kuchnia kuchnia regionalna Podlasie Łukasz Modelski
Kacper Salzman w Męskim gotowaniu. "Barbecue to nie grillowanie" Kacper Salzman to grillmaster, który w małym palcu ma najbardziej wyrafinowane metody przygotowywania pysznych mięsiw. W Czwórce opowiada o barbecue i zdradza, czym różni się ono od grillowania. Zobacz więcej na temat: Czwórka grill gotowanie Kamil Jasieński
Korzenie kuchni włoskiej Pizza czy spaghetti to dania, które są znane na całym świecie. Co stoi za fenomenem włoskiej kuchni? O tym porozmawialiśmy w Programie 2 Polskiego Radia. Gościem audycji "Droga przez mąkę" był Paweł Bravo - felietonista kulinarny. Zobacz więcej na temat: Dwójka kuchnia włoska Łukasz Modelski Paweł Bravo
Zamienniki mięsa, napoje, kosmetyki. Nieoczywiste wyroby z pieczywa - Nie musimy zjadać czerstwego chleba, możemy go przerobić na coś innego - przekonuje w Polskim Radiu 24 Katarzyna Młynarczyk, pomysłodawczyni i założycielka projektu Rebread. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 żywność chleb pieczywo społeczeństwo Marta Hoppe
Nadmorska gastronomia pod lupą sanepidu. Posypały się mandaty Kontrolerzy pomorskiego sanepidu sprawdzili punkty gastronomiczne - jak bary, restauracje i lodziarnie - w turystycznych miejscowościach województwa. W wyniku 217 kontroli nałożyli 33 mandaty o łącznej wartości 12 tysięcy złotych. Zobacz więcej na temat: POLSKA zachodniopomorskie Sanepid pomorskie zdrowie regiony
"Z wanilią" - Paula Roma i połączenie dwóch pasji W audycji "Męskie gotowanie" pojawiła się Paula Roma, która opowiadała o swojej muzyce, kulinarnych fascynacjach i łączeniu tych dwóch pasji. - Zachęcam do tego, żeby gotować i po prostu słuchać muzyki, bo to połączenie jest naprawdę zaskakująco piękne - przekonywała w Czwórce. Zobacz więcej na temat: Czwórka Damian Sikorski MUZYKA przepisy kulinarne
Świętujemy Dzień Kebaba. Od popularnego przysmaku po rozmowy o szacunku To święto wszystkich fanów dania, które podbiło cały świat. Obchodzony Dzień Kebaba jest okazją do porozmawiania nie tylko o tym smakołyku, ale także o osobach, które stoją za jego przygotowaniem. W Czwórce gościem jest Ali baba król kebaba i jego brat Salim. Zobacz więcej na temat: Czwórka kebab fast food Kamil Jasieński
Masz ten produkt w domu? Uważaj, może wybuchnąć! Partia napoju piwnego bezalkoholowego została wycofana ze względu na ryzyko wybuchu butelek. Zobacz więcej na temat: POLSKA GIS żywność
Co robi antropolog kultury w kuchni? - Kiedy śledzi się same praktyki żywieniowe, to pojawia się wiele ciekawych rzeczy w obrębie całej kultury. Można wypatrzeć pewne tendencje i zależności między jedzeniem a zachowaniami ludzi - mówi prof. Urszula Jarecka, antropolog z Państwowej Akademii Nauk. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA gotowanie antropologia kulinaria Jakub Jamrozek
Kulinarna podróż w czasie. "Męskie gotowanie" w Czwórce Czym charakteryzuje się kuchnia Łemków i Bojków? Co robi antropolog jedzenia w kuchni? I jak upiec idealnego proziaka? Na te pytania odpowiedzieliśmy w sobotniej audycji Czwórki. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia regionalna Łemkowie
Polskie Radio 24 Niebieska transformacja. Niskoemisyjna żywność z mórz i oceanów - Niebieska transformacja jest odpowiednikiem zielonej transformacji, ale dotyczy mórz i oceanów. U jej podstaw leży założenie, że żywność pochodząca z tych zasobów jest niskoemisyjna. Jednocześnie znamy ich ograniczenia - nie możemy z nich korzystać dowolnie, bez kontroli - powiedziała w Polskim Radiu 24 Marta Kalinowska z organizacji Marine Stewardship Council. Zobacz więcej na temat: Marta Hoppe Polskie Radio 24 społeczeństwo morza żywność oceany
Dzień Czerwonej Ostrej Papryczki Chilli. Jak świętować to z ogniem Na początku lipca przypada Dzień Czerwonej Ostrej Papryczki Chilli. Wielbiciele pikantnych potraw zapewne uczczą ten dzień specjalnym daniem z dodatkiem swojej ulubionej przyprawy. W Czwórce mówimy o tej ostrej zawodnicze i sprawdzamy która papryczka obecnie dzierży palmę pierwszeństwa w wypalaniu kubków smakowych. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński papryka kuchnia
POLSKIE RADIO 24 Nie daj się oszukać. Prawdziwa eko żywność ma certyfikat UE - Niektórzy producenci twierdzą, że mają własne, nadane przez siebie certyfikaty. Chcą przyciągnąć klientów być może podążających za ekologiczną modą. Ale nie ma czegoś takiego jak certyfikat prywatny danego producenta. Tu wszystko jest wystandaryzowane, a cały proces kończy się nadaniem unijnego certyfikatu, również w postaci symbolu euro liścia - podkreśliła w Polskim Radiu 24 Wioletta Frontczak z przedsiębiorstwa Eko na Maksa. Zobacz więcej na temat: POLSKA społeczeństwo żywność ekologia
Kontrola jakości. Tony masła z Ukrainy zatrzymane na granicy Blisko 8 ton ukraińskiego masła nie wjedzie do Polski. Produkt miał mieć zaniżoną zwartość tłuszczu. Zobacz więcej na temat: POLSKA GOSPODARKA Ukraina
Polskie Radio 24 Jadłodzielnie. Nie marnuj żywności, podziel się z innymi W czasach, gdy w wielu krajach marnuje się mnóstwo żywności, jadłodzielnie okazują się bardzo dobrym rozwiązaniem. Stojące w publicznych miejscach spiżarnie, w których zostawimy jedzenie, mogą wspomóc nie tylko głodnych, ale każdego, kto chce wzbogacić swoją dietę. Zobacz więcej na temat: Marta Hoppe Polskie Radio 24 POLSKA żywność społeczeństwo
Fotografia, odkrywanie historii i poszukiwanie skarbów W audycji zaprosimy m.in. na wernisaż zdjęć Krzysztofa Szlęzaka, sprawdzimy dlaczego warto odwiedzić Wolicę, a także w poszukiwaniu skarbów odwiedzimy pchle targi. Zobacz więcej na temat: Czwórka Warszawa Spacer po Warszawie fotografia
Polskie Radio 24 Szaszłyk z chrząszcza, sałatka z glonów? Polacy niechętni Szaszłyk z owadów, sałatka z glonów czy pasztet z ciecierzycy to potrawy, które są alternatywnymi źródłami białka. Europejczycy, wpisując je do swojego menu, często myślą o ratowaniu planety i walce ze zmianami klimatu. Na taką żywność bardziej otwarci są mieszkańcy Europy Zachodniej i Skandynawii, mniej - Europy Środkowej, w tym Polski. Zobacz więcej na temat: społeczeństwo żywność białko klimat ochrona środowiska mięso dieta Europa Polskie Radio 24 POLSKA