Regionalizmy na wigilijnym i świątecznym stole W każdym regionie Polski na świątecznym stole obecne są nieco inne potrawy, chociaż baza - jeśli chodzi o składniki - jest bardzo podobna. Zobacz więcej na temat: Święta Bożego Narodzenia jedzenie Kuba Marcinowicz
Tradycje świąteczne. Jak są dla nas ważne? Słowem, które nas poprowadzi w wigilię Wigilii będzie "tradycja". Co nam daje korzystanie z niej w relacjach rodzinnych i towarzyskich? To sprawdzimy w Czwórce. Zobacz więcej na temat: Czwórka święta Boże Narodzenie Wilanów jedzenie tradycja
Wieczerza wigilijna. Dobry czas na kulinarne eksperymenty? – Uważam, że w Wigilię i w świąteczny czas warto wracać do tradycyjnych smaków, ale kultura i tradycja też są zjawiskiem dynamicznym. Jeśli na dwanaście dań osiemdziesiąt procent to będą tradycyjne rzeczy: barszcz, uszka pierogi, śledzik, karp koniecznie, to jest przestrzeń na to, żeby wprowadzić coś nowego, co się będzie jednak mieścić w tym kontekście – mówił w "Porze na Trójkę", Grzegorz Łapanowski, mistrz sztuki kulinarnej. Zobacz więcej na temat: Piotr Firan Radosław Nałęcz Wigilia Święta Bożego Narodzenia jedzenie dieta tradycja
Grzyby - pokarm nie dla każdego. Kto powinien ich unikać? Zupa grzybowa, uszka z grzybami, pierogi z kapustą i grzybami, bigos, grzybki marynowane - w wielu potrawach wigilijnych znajdziemy grzyby. Nie są jednak to dania dla każdego. Znaczenie ma to, w jaki sposób grzyb jest przygotowany do spożycia; istotny może być również wiek spożywającego. Zobacz więcej na temat: Roman Czejarek Maciej Walecki grzyby żywność jedzenie dieta zdrowie zdrowie i dieta
Tomasz Prange-Barczyński na kulinarnych szlakach Europy "Riesling i tapasy. O niezwykłych połączeniach jedzenia i wina na szlakach Europy" - taki tytuł nosi najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego, dziennikarza i znawcy win. Autor był gościem audycji z cyklu "Droga przez mąkę". Zobacz więcej na temat: przewodnik jedzenie kulinaria Łukasz Modelski Dwójka KSIĄŻKA Tomasz Prange-Barczyński
Jak kupować ryby na święta? Karp i śledź z certyfikatem Karpie i śledzie tradycyjnie serwowane są na naszych świątecznych stołach. Warto kupić te ryby, które mają zielony certyfikat ASC lub niebieski MSC. To od naszych dzisiejszych decyzji zależy, czy ekosystemy morskie pozostaną zdrowie i tętniące życiem. Zobacz więcej na temat: Czwórka Weronika Puszkar ryby morza ekologia jedzenie Karp
Salceson najgorszą mięsną potrawą na świecie! – Czuję się urażony – reaguje mistrz kuchni Grzegorz Łapanowski Według autorów strony Tasteatlas salceson to najgorsza potrawa z mięsa na świecie. Na drugim miejscu przygotowanego przez ten popularny kulinarny portal rankingu uplasowało się słowackie salami, a na trzecim szynka przygotowywana w amerykańskiej Wirginii. Ta wiadomość poruszyła naszych słuchaczy, ale także znakomitego szefa kuchni Grzegorza Łapanowskiego. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA jedzenie kuchnia polska smak wędliny Grzegorz Łapanowski Piotr Firan Radosław Nałęcz kuchnia regionalna Trójka
Warmia i Mazury. Kulinarne podróże przez wszystkie pory roku W audycji m.in. tematem będą Warmia i Mazury. W kulinarną podróż - przez wszystkie pory roku, wśród dzikich terenów, łąk, rzek, jezior i lasów, tropem kuchni i tradycji regionu zabierze nas Ewa Michalska - szefowa kuchni i autorka książki "Dzikie historie. Kuchnia". Zobacz więcej na temat: Czwórka podróże kulinaria Warmia Mazury jedzenie przepisy kulinarne Koszykówka
W górach jest dużo śniegu. O czym musisz pamiętać, wychodząc na szlak? W górach panuje prawdziwa, śnieżna zima. Poruszając się szlakami, musimy pamiętać o zasadzie, że w takich warunkach najważniejsze są "odpowiednie umiejętności, sprzęt i rozsądek". Eksperci apelują do turystów, aby nie decydowali się na samotne wędrówki. Zobacz więcej na temat: jedzenie dieta Tatry góry Przemysław Bolechowski TOPR
"Coś bym jeszcze zjadła". Dlaczego jesienią i zimą podjadamy na potęgę? Jesienią i zimą częściej podjadamy między posiłkami. Dlaczego? Okazuje się, że nie zawsze chodzi o to, że jesteśmy głodni. Zobacz więcej na temat: jedzenie dieta Weronika Puszkar
Produkty spożywcze. Jak rozumieć daty na opakowaniach? Terminy podane na opakowaniach produktów spożywczych nie zawsze oznaczają, że nie można ich po upływie tych terminów spożyć. Joanna Sękul i Małgorzata Latoszewska, studentki z Koła Naukowego Technologów Żywności SGGW, podpowiadają, w jakich przypadkach produkty można wykorzystać. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta zdrowie zakupy Kamil Jasieński zapasy żywność jedzenie
Otyłość i nadwaga. W czym może pomóc psychodietetyk? Osoby, które borykają się z nadwagą czy otyłością doskonale wiedzą czym jest efekt jojo. Mając za sobą takie doświadczenia, warto sięgnąć po bezpłatną pomoc psychodietetyka w Centrum Dietetycznym Online. Zobacz więcej na temat: Czwórka Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej otyłość nadwaga jedzenie zdrowie medycyna dieta Kamil Jasieński Martyna Ogonek zdrowie i dieta talerz zdrowego żywienia
Smaki Jerozolimy. Kulinarne inspiracje z centrum religijnego świata Jerozolima fascynowała Bartka Kieżuna od lat. Postanowił pojechać tam, by się ponudzić, a dzięki temu trafić w miejsca niezwykłe, mniej znane, pociągające i smaczne. Przez miesiąc poznawał smaki centrum religijnego świata. Zobacz więcej na temat: Czwórka Marta Hoppe kuchnia gotowanie jedzenie podróże Podróże z Czwórką Izrael Jerozolima Bliski Wschód
Otyłość i nadwaga - jak z nimi zawalczyć? Ze zbyt dużą masą ciała boryka się już 57 procent Polaków, wynika z danych GUS z 2019 roku. Ten wskaźnik niestety rośnie, dlatego nie warto zwlekać i odkładać walki z otyłością i nadwagą na później. Warto skorzystać z bezpłatnych wizyt online u dietetyka, psychodietetyka czy fizjoterapeuty w Centrum Dietetycznym Online. Zobacz więcej na temat: Czwórka Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej otyłość nadwaga jedzenie zdrowie medycyna dieta Kamil Jasieński Martyna Ogonek zdrowie i dieta talerz zdrowego żywienia
Koreańska kuchnia na polskie chłody. Najbardziej rozgrzewające dania - Kuchnia koreańska należy do najbardziej ostrych na świecie, więc sprawdzi się podczas jesiennych chłodów w Polsce - przekonuje Anita Raszka, autorka książki "Korea od kuchni". - To wielość kolorów, aromatów i smaków, z którymi czasem trzeba się oswoić. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria jedzenie kuchnia Korea Południowa gotowanie Mateusz Kulik
Studencka dieta. Daria Ładocha radzi, co jeść i jak to przygotować Studenci nie mają zbyt dużo czasu na przygotowanie domowych posiłków, ale ich świadomość na temat jedzenia rośnie. - Najprostszym rozwiązaniem jest kanapka, ale nie z bufetu, tylko z domu. Teraz polecam też kasze, które można zapakować w pojemnik i wziąć na uczelnię, i warzywa gotowane lub pieczone - mówi dziennikarka kulinarna Daria Ładocha. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA gotowanie jedzenie kuchnia studenci dieta Marta Hoppe
Studenckie gotowanie - szybko, tanio i zdrowo Studenci nie mają zbyt dużo czasu na przygotowanie domowych obiadków. Często liczy się dla nich czas i cena posiłku. W "Czwórce do piątej" nasz gość, Daria Ładocha, udowodni, że studenckie gotowanie może być szybkie, tanie i zdrowe. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie jedzenie studenci dieta zdrowie i dieta
Mity medyczne. Tajemnice bólu głowy, toksoplazmozy i wiecznej młodości Każdy z nas chciałby żyć długo i zdrowo. Tymczasem wciąż funkcjonują mity medyczne, które nieco nam to utrudniają. Z błędnymi przeświadczeniami dotyczącymi bólu głowy, refluksu czy toksoplazmozy rozprawia się lekarz Katarzyna Świątkowska. Zobacz więcej na temat: Czwórka Marta Hoppe zdrowie zdrowie i dieta jedzenie medycyna