Robert Makłowicz o kuchni Krakowa Jedynkowe studio odwiedził dziennikarz, kucharz i promotor polskiej kuchni. Jak sam twierdzi, ma dwa domy - Kraków i bałkańską Dalmację. - Kraków był kiedyś z Dalmacją w jednym państwie i można to traktować jako całość - mówi. Zobacz więcej na temat: Dalmacja gotowanie Kraków kulinaria Maciej Zdziarski Robert Makłowicz
Poczęstuj Azjatów żurkiem. Oni też lubią smak umami Pod względem kulinarnym Polska ma wiele do zaoferowania. Wbrew pozorom nasza kuchnia jest bardzo podobna do tej azjatyckiej. Zobacz więcej na temat: Azja Kamil Jasieński kulinaria podróże
Podróż kulinarnym szlakiem turystycznym W czwartkowych "Czterech porach roku" porozmawiamy o coraz popularniejszej zarówno u nas, jak i na świecie turystyce kulinarnej. Zobacz więcej na temat: dieta tradycja żywność
Jak żywili się Słowianie z X wieku? Z okazji 1050. rocznicy chrztu Polski zaglądamy do świata Słowian sprzed tysiąca lat. Tym razem reporterzy Trójki zasiadają do słowiańskiego stołu i zajadają się boczkiem pieczonym w ogniu i przyprawionym ziołami... Zobacz więcej na temat: 1050. rocznica chrztu Polski w Trójce HISTORIA Kuba Witkowski Słowianie Trójka
Kulinarne eksperymenty - baw się jedzeniem - Całe nasze życie kulinarne opiera się na eksperymentach i kto nie eksperymentuje w kuchni ten traci wiele, bo to jest bardzo rozwijające - mówi Kuba Korczak, ekspert kulinarny, szef kuchni. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia Piotr Firan
Jaja wracają do łask! Ale w Święta na nie uważaj - Przez wiele lat pokutowała informacja, że żółtko jaja podnosi poziom cholesterolu. Dziś dużo lepiej zbadany jest skład całego jajka - mówi dietetyczka Alicja Kalińska. Zobacz więcej na temat: dieta gotowanie jajka faszerowane jajko jajko na miękko przepisy kulinarne Roman Czejarek zdrowie
Nadchodzi moda na domowe sery? Pieczemy w domach chleby, zaczęliśmy też rozsmakowywać się w domowych wędlinach. Czemu więc nie spróbować wytwarzania własnych serów? Zobacz więcej na temat: Gienio Mientkiewicz jedzenie Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne Trójka
Polska kuchnia. Jak gotowano 100 lat temu? - Polska kuchnia jest bardzo różnorodna, zaskakująca. To nie tylko schabowy, bigos i pierogi – mówi Lena Kostylewa – blogerka, wskrzeszająca staropolskie przepisy. Zobacz więcej na temat: bloger Czwórka gotowanie kulinaria Lena Kostylewa Piotr Firan
Kuchnia śląska. Najpierw tort, potem rosół - Wizyta w śląskim domu zaczyna się od tortu - mówi Monika Kucia, dziennikarka kulinarna. - Wynika to z dawnych czasów, gdy w domach było biednie i należało zjeść coś słodkiego, by nie być bardzo głodnym podczas obiadu. Zobacz więcej na temat: Czwórka Karina Terzoni Katarzyna Dydo kuchnia Monika Kucia śląskie
Czy w 2016 polska kuchnia podbije świat? - W polskiej gastronomii bardzo wyraźnie widać narodową dumę. Tylko taką kuchnią zbudujemy naszą pozycję na świecie - podsumowała ostatnie 12 miesięcy Justyna Adamczyk, szefowa przewodnika "Gault & Millau". Zobacz więcej na temat: Dwójka Łukasz Modelski Nowy Rok KULTURA
Kulinarne (i nie tylko) lata 2015 oraz 2016 Czas na podsumowania i przewidywania. Jak było w polskich restauracjach, czy zmieniła się polska kuchnia? Zobacz więcej na temat: Nowy Rok
Tomasz Jakubiak: w święta jedzmy tradycyjnie - Gdy ktoś do mnie dzwoni po jakiś wyszukany przepis na świąteczny obiad typu śledź z marakują, to pytam się "Ale po co?". I tak jak przyjdzie babka z ciotką, to powiedzą, że nie będą tego jadły, bo nie ma cebuli i oleju - mówi szef kuchni. Zobacz więcej na temat: jedzenie kulinaria święta Tomasz Kin
Polak przy stole. "Jemy z kimś, gotujemy dla kogoś" Z badań wynika, że Polacy coraz chętniej jadają "na mieście". - Nie robimy tego po to, by oderwać się od garnków tylko, żeby spotkać się z drugim człowiekiem - przekonuje Daria Pawlewska z magazynu "Kukbuk". Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Piotr Firan święta
Kutia Jest jedną z 12 potraw tradycyjnej wschodniosłowiańskiej wieczerzy wigilijnej, a jej sekret kryje się w... przepisie babci reportera Czwórki. Zobacz więcej na temat: Boże Narodzenie Czwórka kulinaria święta Jakub Jamrozek
Bunc, bryndza, oscypki... Jak rozpoznawać dobre polskie sery? Nie wszystkie sery pochodzące z górskich terenów to oscypki. Te dobrze nam znane - małe i często wędzone - to właściwie redykołki i korbacze. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka Podhale tradycja Trójka
Sałatka z pęczakiem - danie idealne do pracy Proponujemy dziś sycącą sałatkę z kaszą pęczak i pieczonymi warzywami. - To sałatka na ciepło z korzeniowymi warzywami i owocowym winegretem - mówi Iga Sekuła, współwłaścicielka Klubo-Jadalnia "Wars and Sawa". Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne Trójka warzywa
Idzie moda na miejskie miody - Nazywają się "mokotowski" lub "białołęcki, a powstają w ulach rozmieszczonych na miejskich dachach - mówiła o jednym z nowych trendów kulinarnych w Polsce Małgorzata Minta, uczestniczka targów Expo w Mediolanie. Zobacz więcej na temat: Dwójka EXPO 2015 jedzenie Łukasz Modelski
Polskie smaki na Expo. Czym urzekliśmy Włochów Tegoroczne Expo jest świętem kuchni. O polskiej obecności na wystawie opowiada Małgorzata Minta, dziennikarka kulinarna, tuż po powrocie z Mediolanu. Zobacz więcej na temat: EXPO 2015 jedzenie