Rewolucja francuska. Chleby równości i awanse rzeźników - Podczas jakobińskiej fazy rewolucji chleb miał mieć odpowiednią, ścisłą recepturę - mówiła historyk i antropolog kultury dr Monika Milewska o jedzeniu w czasach Wielkiej Rewolucji Francuskiej. Zobacz więcej na temat: Rewolucja Francuska kuchnia francuska przemiany Francja historia Europy Łukasz Modelski
Bardzo smaczna rewolucja francuska W "Drodze przez mąkę" porozmawiamy z historyk i antropolog kultury dr Monika Milewska o jedzeniu w czasach Wielkiej Rewolucji Francuskiej. Zobacz więcej na temat: Rewolucja Francuska kuchnia francuska przemiany Francja historia Europy
Nieme kino... od kuchni Jak pokazać emocje przy stole bez rozmów i dźwięku sztućców? Czy najlepsze momenty wyjęte z niemych filmów obfitują w sceny kulinarne? Zobacz więcej na temat: Czwórka kino Beata Kwiatkowska KULTURA filmoteka narodowa FILM
Barokowe kulinaria. "W tych przepisach jest zaskoczenie" Jak wyglądała polska kuchnia kilkaset lat temu? W czym przypominała kuchnię azjatycką? Czy w baroku autorzy książek kulinarnych byli celebrytami? Zobacz więcej na temat: Trójka Marek Stremecki HISTORIA barok
Lara Gessler: jem więcej, ćwiczę mniej, wyglądam lepiej - Waga kłamie i nie mówi wszystkiego o sylwetce. A przecież oprócz kilogramów chodzi jeszcze o skład naszego ciała - mówi Lara Gessler, która w ciągu 90 dni odmieniła swoje życie... Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie dieta Karina Terzoni STYL ŻYCIA
Antyporadnik: jak się nie najeść podczas wakacji? W wakacyjnym antyporadniku sprawdzamy, jak skutecznie zepsuć sobie letnią labę. Tym razem o to, jak się nie najeść podczas urlopu, zapytała Marta Hoppe. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA Justyna Majchrzak Marta Hoppe wakacje wakacje 2017 zabawa jedzenie
Magia na talerzu, czyli przysmaki z Hogwartu Od premiery pierwszej części przygód Harry'ego Pottera minęło 20 lat. Z tej okazji postanowiliśmy zajrzeć do kuchni Hogwartu. - Wątków kulinarnych w tej historii jest mnóstwo, przyjaźń Harry’ego z Ronem rozpoczyna się nad górą słodyczy w pociągu Hogwart Express - mówiła Maja Margasińska. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby Beata Kwiatkowska harry potter gotowanie STYL ŻYCIA
Wakacyjne książki do czytania w kuchni W "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy z Małgorzatą Mintą, dziennikarką i blogerką, o książkowych nowościach kulinarnych. Zobacz więcej na temat: książki Łukasz Modelski
"Kompaktowe miasto" - reportaż Adama Bogoryja-Zakrzewskiego Audycja o pasji mieszkańców i uroku Cieszyna - o tym co w Cieszynie jest takiego o czym przeciętny Polak nie wie a wiedzieć powinien. Zobacz więcej na temat: reportaż Adam Bogoryja-Zakrzewski Cieszyn Zaolzie design
Dlaczego długo gotowane jajka zielenieją? Ugotowanie idealnego jajka często okazuje się być trudniejsze, niż może się wydawać. Z pomocą, jak zawsze przychodzi nauka. Zobacz więcej na temat: Tomasz Rożek Trójka jajko na twardo Marcin Łukawski NAUKA
Sushi. Sztuka i rytuały w japońskiej kuchni Sushi to potrawa, która podbiła serca smakoszy i wielbicieli zdrowego trybu życia na całym świecie. - To tradycyjna potrawa z Japonii, której jednak nie jada się tam często. Mniej więcej tak, jak Polacy spożywają bigos - opowiadał Marcin Bruczkowski, pisarz, który 10 lat spędził w Kraju Kwitnącej Wiśni. Zobacz więcej na temat: Czwórka sushi kuchnia japońska kuchnia Beata Kwiatkowska gotowanie STYL ŻYCIA
Mięso z owocem?! Przewodnik po kuchni drastycznej Punktem wyjścia do Dwójkowej rozmowy na temat kontrowersyjnych, przynajmniej dla niektórych, kulinarnych połączeń było wspomnienie zmarłego niedawno Sama Panopoulosa, wynalazcy pizzy hawajskiej. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska Łukasz Modelski KULTURA
Łódź. Coś dla ochłody ze szczyptą wyjątkowego smaku W Łodzi letnia odsłona cyklicznej imprezy - Street Food Festiwal. Tradycyjnie, oprócz potraw z różnych stron świata, w strefie Piotrkowska 217 pojawiło się też stoisko z ziołami. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie hobby zabawa
Michał Bryś i jego kuchnia jak muzyka The Rolling Stones - Muzyka była i jest obecna w moim życiu, od zawsze była moją inspiracją do gotowania i tworzenia nowych dań - opowiadał w Czwórce szef kuchni. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie Beata Kwiatkowska STYL ŻYCIA
Jak Sandor Ellix Katz został papieżem fermentacji - Zaczęło się od tego, że przeniosłem się na wieś do Tennessee. Byłem naiwnym miejskim dzieciakiem, którego zaskoczyło, że główki kapusty na polu dojrzały w tym samym momencie - wspominał w Dwójce amerykański dziennikarz kulinarny, autor głośnych książek "Dzika fermentacja" i "Sztuka fermentacji". Zobacz więcej na temat: jedzenie KULTURA Łukasz Modelski
Jak zostać mistrzem kulinarnego fermentu? Gościem audycji będzie Sandor Ellix Katz, amerykański dziennikarz kulinarny, autor książek i popularyzator metody fermentacji. Zobacz więcej na temat: jedzenie
Warzywa i owoce. Powinniśmy jeść aż 5 porcji dziennie? Eksperci do spraw prawidłowego żywienia alarmują - jemy za mało warzyw i owoców. Blisko jedna trzecia dzieci w Polsce, w wieku od 1 roku do 3 lat, nie spożywa codziennie warzyw. Tylko, czy warzywa i owoce w dużych ilościach są na pewno zdrowe? Zobacz więcej na temat: Czwórka warzywa owoce jedzenie Justyna Majchrzak dieta STYL ŻYCIA
Maciej Blatkiewicz. Trendy w polskiej gastronomii Na co dzień odwiedza restauracje, kawiarnie i opowiada o tym, co go w nich spotkało, lubi kuchnię azjatycką i dobre mięso, swego czasu przygotował ranking najlepszych burgerowni w Poznaniu. Maciej Blatkiewicz opowiadał w Czwórce m.in. o kulinarnych trendach w polskich resatauracjach jeszcze w tym roku. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA technologie Kamil Jasieński youtube gastronomia