Sushi. Sztuka i rytuały w japońskiej kuchni Sushi to potrawa, która podbiła serca smakoszy i wielbicieli zdrowego trybu życia na całym świecie. - To tradycyjna potrawa z Japonii, której jednak nie jada się tam często. Mniej więcej tak, jak Polacy spożywają bigos - opowiadał Marcin Bruczkowski, pisarz, który 10 lat spędził w Kraju Kwitnącej Wiśni. Zobacz więcej na temat: Czwórka sushi kuchnia japońska kuchnia Beata Kwiatkowska gotowanie STYL ŻYCIA
Mięso z owocem?! Przewodnik po kuchni drastycznej Punktem wyjścia do Dwójkowej rozmowy na temat kontrowersyjnych, przynajmniej dla niektórych, kulinarnych połączeń było wspomnienie zmarłego niedawno Sama Panopoulosa, wynalazcy pizzy hawajskiej. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska Łukasz Modelski KULTURA
Łódź. Coś dla ochłody ze szczyptą wyjątkowego smaku W Łodzi letnia odsłona cyklicznej imprezy - Street Food Festiwal. Tradycyjnie, oprócz potraw z różnych stron świata, w strefie Piotrkowska 217 pojawiło się też stoisko z ziołami. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie hobby zabawa
Michał Bryś i jego kuchnia jak muzyka The Rolling Stones - Muzyka była i jest obecna w moim życiu, od zawsze była moją inspiracją do gotowania i tworzenia nowych dań - opowiadał w Czwórce szef kuchni. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie Beata Kwiatkowska STYL ŻYCIA
Jak Sandor Ellix Katz został papieżem fermentacji - Zaczęło się od tego, że przeniosłem się na wieś do Tennessee. Byłem naiwnym miejskim dzieciakiem, którego zaskoczyło, że główki kapusty na polu dojrzały w tym samym momencie - wspominał w Dwójce amerykański dziennikarz kulinarny, autor głośnych książek "Dzika fermentacja" i "Sztuka fermentacji". Zobacz więcej na temat: jedzenie KULTURA Łukasz Modelski
Jak zostać mistrzem kulinarnego fermentu? Gościem audycji będzie Sandor Ellix Katz, amerykański dziennikarz kulinarny, autor książek i popularyzator metody fermentacji. Zobacz więcej na temat: jedzenie
Warzywa i owoce. Powinniśmy jeść aż 5 porcji dziennie? Eksperci do spraw prawidłowego żywienia alarmują - jemy za mało warzyw i owoców. Blisko jedna trzecia dzieci w Polsce, w wieku od 1 roku do 3 lat, nie spożywa codziennie warzyw. Tylko, czy warzywa i owoce w dużych ilościach są na pewno zdrowe? Zobacz więcej na temat: Czwórka warzywa owoce jedzenie Justyna Majchrzak dieta STYL ŻYCIA
Maciej Blatkiewicz. Trendy w polskiej gastronomii Na co dzień odwiedza restauracje, kawiarnie i opowiada o tym, co go w nich spotkało, lubi kuchnię azjatycką i dobre mięso, swego czasu przygotował ranking najlepszych burgerowni w Poznaniu. Maciej Blatkiewicz opowiadał w Czwórce m.in. o kulinarnych trendach w polskich resatauracjach jeszcze w tym roku. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA technologie Kamil Jasieński youtube gastronomia
"Jadłonomia". Warzywna egzotyka po polsku Seler po chińsku, węgierski gulasz z polskich boczniaków albo mizeria po koreańsku - czyli polskie warzywa sezonowe w egzotycznej odsłonie proponowanej przez Martę Dymek. Zobacz więcej na temat: blogosfera bloger jedzenie
2017. Rok, w którym kucharze odkryli ogień – Wracamy do korzeni nie tylko w wyborze składników, lecz także w technikach, jakimi te składniki traktujemy – mówiła Małgorzata Minta, dziennikarka i blogerka kulinarna. Zobacz więcej na temat: kuchnia napoje jedzenie Łukasz Modelski KULTURA Małgorzata Minta
OR6A2 i TAS2R38 - geny, które rozpoznają smaki Geny OR6A2 i TAS2R38 sprawiają, że odczuwamy gorzki lub mydlany posmak częściej niż inni - dowodzą badacze. Zobacz więcej na temat: Czwórka NAUKA biologia genetyka Patryk Kuniszewicz Maciej Oswald
Scherlock Holmes - kulinarny abnegat czy smakosz? Popularny detektyw nad jedzenie przekładał kawę i fajkę. Najczęściej jadał kanapki z wołowiną. O kulinarnych wątkach w historiach o Sherlocku Holmesie rozmawialiśmy w "Sztuce jedzenia". Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie Sherlock Holmes literatura Beata Kwiatkowska
Podróż z Trójką po chorwackiej Istrii W ramach akcji "Trójka - jesteśmy połączeni" zapraszamy do regionu, który słynie ze słońca i doskonałej kuchni. – To jedno z tych miejsc, w których od nadmiaru piękna może rozboleć głowa – mówi Marcin Pośpiech. Zobacz więcej na temat: Trójka - jesteśmy połączeni Chorwacja Marcin Pośpiech Marcin Łukawski podróże Trójka STYL ŻYCIA
Miasteczko grozy, w którym można dobrze zjeść Na ekranach telewizorów znów pojawi się kultowa tablica z napisem "Miasteczko Twin Peaks", a z głośnika popłynie motyw muzyczny Badalamentiego. - W tym serialu jedzenie jest wszędzie i znaczy więcej niż nam się wydaje. Pojawia się ono w kluczowych momentach - mówił dziennikarz Marcin Radomski. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie Twin Peaks Beata Kwiatkowska STYL ŻYCIA STYL ŻYCIA
"Nie należy robić z talerza bizancjum!" - W kuchni najlepsze są rozwiązania proste i wiekowe. Jeśli nasza babcia robi pyszny rosół, to wykorzystajmy to. Niech nauczy nas,, jak powinnien smakować tradycyjny bulion, zanim zaczniemy do niego dorzucać trawę cytrynową i chili - przekonuje szef kuchni Grzegorz Łapanowski. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA gotowanie Kamil Jasieński Grzegorz Łapanowski kuchnia polska
Dym - uboczny produkt długiego weekendu - Bardzo byśmy chcieli, żeby to było zdrowe, bo kto nie lubi grilla. Ale prawda jest także, że w takim dymie jest duża zawartość wielonienasyconych węglowodorów aromatycznych - ostrzega Adam Kasiński z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Zobacz więcej na temat: Czwórka NAUKA STYL ŻYCIA Patryk Kuniszewicz
Co byśmy jedli, gdyby nie produkty z importu? Czy składniki, które pojawiają się na polskim stole na pewno są polskie? - Nie zdajemy sobie sprawy, skąd biorą się warzywa czy przyprawy, choć producenci informują nas o kraju pochodzenia na opakowaniach. Cynamon, czy goździki już się nam "opatrzyły", a przecież są egzotyczne - mówiła Joanna Lewandowska z Kwiatowej Manufaktury. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie warzywa kuchnia polska przyprawy STYL ŻYCIA gotowanie Beata Kwiatkowska Kaja Zemła
Literatura nurtu warzywnego na wiosnę W "Drodze przez mąkę" książki kulinarne poświęcone głównie warzywom recenzowaliśmy wspólnie z blogerką Małgorzatą Mintą. Zobacz więcej na temat: książki kuchnia przepisy kulinarne warzywa Małgorzata Minta Łukasz Modelski KULTURA