Jak poznawać świat poprzez... smaki? - Warto zejść z utartego szlaku i próbować street foodu. Nawet dwie ulice dalej znaleźć można ciekawą knajpkę, choć wiadomo, to zawsze obciążone jest pewnym ryzykiem - mówił Obieżysmak, czyli podróżnik i bloger Paweł Fabrykiewicz Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kulinaria podróże Podróże z Czwórką STYL ŻYCIA
Jak poznawać świat poprzez... smaki? Gościem będzie Obieżysmak, czyli podróżnik i bloger Paweł Fabrykiewicz. Porozmawiamy o jego kulinarnych podróżach. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kulinaria podróże
Lekcja gotowania z kinowego ekranu Bohaterowie filmów i seriali gotują już w większości produkcji. Czy jednak oglądając film widz może się od nich nauczyć kulinarnej sztuki? Zobacz więcej na temat: Czwórka FILM gotowanie kulinaria KULTURA
Nie marnuj jedzenia! "Rób pizzę" - Na co dzień nie zdajemy sobie z tego sprawy, ale jeśli przestaniemy marnować jedzenie to możemy zaoszczędzić w skali roku nawet do 2 tysięcy złotych. A co robić z resztkami? Najlepiej pizzę - przekonuje Maria Kowalewska z Federacji Polskich Banków Żywności. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta ekologia kulinaria Marta Hoppe żywność
Warzywne zupy oczyszczą organizm - Preferujemy zupy oparte o warzywa i kasze, te, które zapewniają nam witaminy, minerały i węglowodany sprawiające, że dłużej czujemy się najedzeni mówią autorki książki "Zupowy detoks". Zobacz więcej na temat: dynia kapuśniak kulinaria Małgorzata Raducha STYL ŻYCIA warzywa zdrowe odżywianie zdrowie i dieta zupa z dyni zupy
Sekrety win zrodzonych z wód rzeki Tag W audycji "Droga przez mąkę" rozmawialiśmy o wielowiekowej tradycji win portugalskich pochodzących z rejonu Tejo. Zobacz więcej na temat: alkohol jedzenie kulinaria Łukasz Modelski Portugalia
Fast foody jako dzieła. Sztuka sięgnęła… stołu Złoty kebab w świątyni, spaghetti zdobiące dach budynku czy przeskalowane frytki pełniące funkcję monumentu - wysokokaloryczne, tłuste, niezdrowe fast foody wkraczają do galerii sztuki i stają się atrakcyjne dla artystów. Zobacz więcej na temat: Beata Kwiatkowska Czwórka kulinaria KULTURA SZTUKA
Lara Gessler i jej ziołowa piątka - Pewne połączenia smaków, znane w Polsce od lat, musiałam przełożyć na język deserów - mówi Lara Gessler, autorka "Słodkiego zielnika Lary". - Kaczkę z jabłkami i majerankiem jemy od wieków, znamy więc i lubimy smak jabłek z tym ziołem - wyjaśnia. Zobacz więcej na temat: Aleksandra Jasińska Czwórka Karina Terzoni kuchnia kulinaria
Fast foody, które stają się dziełem sztuki Są obecne w galeriach handlowych, ale wkraczają też do galerii sztuki. Wysokokaloryczne, niezdrowe fast foody stają się... atrakcją dla turystów. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kulinaria żywność
Chwała... ziemniakom! To warzywo ma swój pomnik Poczciwy ziemniak - w różnych regionach nazywany kartoflem, bulwą lub pyrą - to nieodłączny element polskiej kuchni. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska kulinaria ziemniaki
Kulinarne zapachy zamknięte we flakoniku perfum Niezwykłą sztuką jest komponowanie zapachów perfum. Okazuje się, że te najpopularniejsze przez lata, kwiatowe, dziś odchodzą w przeszłość, a szuka się tych ekstrawaganckich, choćby z sera pleśniowego czy popcornu. Zobacz więcej na temat: Beata Kwiatkowska ciekawostki Czwórka jedzenie kuchnia kulinaria perfumy
Z nosem w kuchni. Jak stworzyć "jadalne perfumy"? Zapach chleba, owoców, czekolady i ciastek można zamknąć we flakonie, by potem towarzyszył nam nie tylko w kuchni. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria moda perfumy
Jak przechowywać żywność w lodówce? Zaglądamy do niej kilkadziesiąt razy dziennie, właściwie nie wyobrażamy sobie bez niej życia. Lodówka. Czy wiemy, jak prawidłowo układać w niej produkty, by zachowały świeżość i się nie psuły? Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Marta Hoppe technologie zdrowie
Kuchnia dla serca. "Czerpiemy zdrowie z liści" - Nauczyliśmy się tego od Kreteńczyków, u których zalecenie dietetyków "jedz dużo zielonych liści" nabiera zupełnie nowego sensu, za sprawą horty - opowiadają autorzy książki "Kuchnia dla serca. Zdrowie z roślin". Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta kulinaria Ula Kaczyńska warzywa zdrowie
Oddam komputer za towarzystwo i biesiadę Coraz więcej osób ma dość samotnego spożywania posiłków przed monitorem komputera. Kompanów do wspólnego biesiadowania szukają wśród znajomych, sąsiadów, a nawet w internecie. Zobacz więcej na temat: Anna Depczyńska Czwórka jedzenie kulinaria
Radość jedzenia i czyste serca Okazuje się, że dieta roślinna, maratony i zdrowe serca mogą iść razem pod rękę. Violetta Domaradzka i Robert Zakrzewski pokazują jak to połączyć. Zobacz więcej na temat: Czwórka fitness jedzenie kulinaria
Uczta filmowa. Wykwintne kolacje w historii kina - Wprowadzenie sceny jedzenia w filmie jest mniej związane z samą konsumpcją czy wykwintnym menu, a bardziej z rozwojem akcji i relacji między bohaterami - tłumaczy krytyk filmowy Michał Burszta i opowiada o najsłynniejszych ucztach w historii kina. Zobacz więcej na temat: Beata Kwiatkowska Czwórka FILM kino kulinaria KULTURA SZTUKA
Nad Bałtykiem. Nie tylko kebab, lecz także śledzie W ostatnią wakacyjną sobotę w audycji "Droga przez mąkę" o nadbałtyckiej kuchni rozmawialiśmy z Dorotą Mintą, psychoterapeutką i smakoszką. Zobacz więcej na temat: kuchnia kulinaria KULTURA Łukasz Modelski Małgorzata Minta Morze Bałtyckie pomorskie