Aleksander Brückner i jego najważniejsze znaleziska W roku 2023 do Polski powróciły zwłoki Aleksandra Brücknera, odkrywcy między innymi najdawniejszych zabytków języka polskiego. Poświęciliśmy mu ostatnią w tym roku audycję z cyklu "Miediewanna". Zobacz więcej na temat: Aleksander Bruckner Łukasz Kozak literatura polska literatura Kazania świętokrzyskie zabytki Dwójka KULTURA
Tradycje kulinarne Polski - rola jedzenia w domowych obrzędach Kuchnia Polski od czasów dawnych Słowian po współczesność. Również opowieść o naszej kulturze kulinarnej, znaczeniu jedzenia świątecznego i jego roli w domowych obrzędach. Gościem wigilijnego wydania "Drogi przez mąkę" była Magdalena Tomaszewska-Bolałek, autorka książki "Tradycje kulinarne Polski". Zobacz więcej na temat: kuchnia polska Dwójka Boże Narodzenie
Tomasz Prange-Barczyński na kulinarnych szlakach Europy "Riesling i tapasy. O niezwykłych połączeniach jedzenia i wina na szlakach Europy" - taki tytuł nosi najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego, dziennikarza i znawcy win. Autor był gościem audycji z cyklu "Droga przez mąkę". Zobacz więcej na temat: przewodnik jedzenie kulinaria Dwójka KSIĄŻKA Tomasz Prange-Barczyński
Świat francuskich kulinariów Ile bąbelków mieści się w jednej butelce szampana? Czy tosty francuskie naprawdę pochodzą z Francji? Ile kosztuje czesne w Le Cordon Bleu? Jakie cukierki kupił w Galii Asterix? Ile bagietek sprzedają każdego dnia francuscy piekarze? Czy najlepsze kasztany rzeczywiście sprzedawane są na placu Pigalle? Zobacz więcej na temat: Dwójka
Dwory polskich królowych - jakie miały znaczenie w ówczesnej Polsce? W tym wydaniu audycji Łukasza Modelskiego spotkanie z prof. Bożeną Czwojdrak - mediewistką z Instytutu Historii Wydziału Humanistycznego Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Rozmawialiśmy o dworach polskich królowych. Zobacz więcej na temat: średniowiecze historia Polski Dwójka
Kulinarna wyprawa do Danii. Słodkości, kanapki i inne pyszności Duńska kultura kulinarna to nie tylko gwiazdki Michelin i menu degustacyjne. To również kraina chleba żytniego, słodkich wypieków pachnących marcepanem i orzechami oraz najróżnorodniejszych kanapek. W codziennej diecie nie brakuje dań z wieprzowiny, śledzi oraz kawy. Zobacz więcej na temat: Dwójka Dania kulinaria kuchnia kanapki słodkości tradycja
Marcin Wojtasik przez Japonię szlakiem ramenu Gościem audycji był Marcin Wojtasik - antropolog, socjolog i restaurator, który opowiadał o swojej kulinarnej podróży przez Japonię, którą przemierzał wiedziony zapachem ramenu. Zobacz więcej na temat: Dwójka Japonia kulinaria kuchnia japońska Azja książki podróże podróże zagraniczne
O aromatach oraz smakach i ich łączeniu Jaką część wrażeń smakowo-zapachowych stanowią dane węchowe? O aromatach w tym wydaniu "Drogi przez mąkę" opowiedział ekspert w tej dziedzinie - Robert Wieprzkowicz-Rzewuski. Zobacz więcej na temat: kuchnia Dwójka smak
Kuchnia Jerozolimy - miasta wielu kultur Gościem niedzielnej audycji Łukasza Modelskiego był Bartek Kieżun, z którym autor rozmawiał o książce "Jerozolima do zjedzenia". Zobacz więcej na temat: Jerozolima Bliski Wschód kulinaria tradycja potrawy Dwójka
Średniowieczna kuchnia dworska - wyrazista i zaskakująca Ostre przyprawy, mieszanie smaków, mocne przetwarzanie składników, a przede wszystkim rozmaite próby urozmaicania potraw postnych. Tak w skrócie można byłoby opisać średniowieczną kuchnię dworską. Zobacz więcej na temat: kulinaria średniowiecze gotowanie historia Polski Dwójka
Kuchnia lwowska - kulinarna podróż po Galicji Zapraszamy na rozmowę o książce "Kuchnia lwowska. Kulinarna podróż przez Galicję" z jej autorką - Marianną Dushar. Zobacz więcej na temat: Lwów kuchnia kulinaria Galicja KULTURA Dwójka
Stara Trta - najstarsza winorośl na świecie Maribor znajduje się w regionie Podravje w Słowenii. To własnie w tym mieście rośnie najstarsza winorośl na świecie – Stara Trta. Zobacz więcej na temat: Winnica Słowenia Dwójka kulinaria kuchnia
Średniowieczne toposy w filmach i serialach Tematem audycji są filmy, które bynajmniej nie traktują o średniowieczu, ale są jak średniowiecze. Prześledziliśmy pewne motywy, toposy, które w wiekach średnich były obecne i powszechnie zrozumiałe, a które dziś pojawiają się w kinie, ale jako średniowieczne rozpoznawane nie są. Zobacz więcej na temat: Dwójka średniowiecze kino
Paprykarz szczeciński - co o nim wiemy? Paprykarz szczeciński skończył 56 lat. Jaka jest historia jego powstania? Czy jego skład ulegał zmianie? Gościem tego wydania "Drogi przez mąkę" była Małgorzata Wolff - organizatorka urodzin potrawy. Zobacz więcej na temat: Dwójka kulinaria papryka Szczecin
Św. Jadwiga Śląska - asceza i pomoc chorym W tym wydaniu "Mediewanny" - w 780. rocznicę śmierci św. Jadwigi - zapraszamy do wysłuchania rozmowy o pochodzeniu bohaterki i o pozycji rodu Andechsów, z którego się wywodziła. Naszym gościem był prof. Marcin Rafał Pauk z Uniwersytetu Warszawskiego. Zobacz więcej na temat: średniowiecze rocznica Dwójka
Marcin Wojtasik o kuchni japońskiej Naszym gościem był Marcin Wojtasik, antropolog, socjolog i restaurator, znawca kuchni azjatyckiej. Rozmawialiśmy z nim o książce "Domowa kuchnia japońska" autorstwa Maori Murota. Zobacz więcej na temat: Dwójka kulinaria Japonia kuchnia japońska
Ernst Kantorowicz - wybitny mediewista Mija sześćdziesiąt lat od śmierci Ernsta Kantorowicza. W pierwszej po wakacyjnej przerwie audycji Łukasza Modelskiego rozmawialiśmy o wpływie badań historyka na postrzeganie i rozumienie średniowiecza. Naszym gościem był profesor Jerzy Pysiak z Uniwersytetu Warszawskiego. Zobacz więcej na temat: średniowiecze
O wakacyjnych festiwalach kulinarnych Czego można spróbować podczas wakacyjnych festiwali kulinarnych? Jakie umiejętności można zdobyć w ich trakcie? Z kim można się spotkać? O tym rozmawialiśmy w pierwszym po wakacjach wydaniu audycji "Droga przez mąkę". Zobacz więcej na temat: kulinaria jedzenie Dwójka