Chlebowa skórka, czyli czysta radość! Doskonale Państwu znany specjalista od serów – Gieno Mientkiewicz – tym razem opowiadał w Trójce o swej fascynacji... chlebem! Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia gotowanie Katarzyna Pruchnicka
Chleb nasz powszedni Większość z nas lubi pachnący, i chrupiący chleb. Dlaczego ten wypiekany samodzielnie w domu różni się od tego kupowanego w dużych sklepach? Od czego zacząć swoją przygodę z wypiekaniem domowego pieczywa? Zobacz więcej na temat: rodzice dzieci wychowanie żywność
Przepis na udany chleb? Najważniejszy jest zakwas Do przygotowania smaczego chleba z chrupiącą skórką potrzebujemy dobrej jakości zakwasu. Jak go przygotować, aby nasze wypieki były udane? Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamila Dębczak chleb żytni chleb razowy chleb orkiszowy pieczenie chleba Kuba Marcinowicz STYL ŻYCIA
Mrożone i wypiekane na miejscu. Takie pieczywo ma zalety W wielu sklepach spożywczych, tych dużych, ale i średniej wielkości również, można kupić wypiekane na miejscu, jeszcze ciepłe pieczywo. Często powtarzane były opinie, że przywozi się je mrożone, ale nie wiadomo skąd, i nie wiadomo, jaki jest naprawdę skład takich bułek czy chleba. Z Karoliną Zajezierską z piekarni Nowel rozmawiała Aleksandra Tycner. Zobacz więcej na temat: żywność Aleksandra Tycner
Ceny zbóż będą wyższe. Czy zdrożeje chleb? Według prognoz KOWR - z powodu suszy i niższych zbiorów - pszenica będzie kosztowała nawet 720 złotych za tonę. Wyższe ceny zbóż mogą się przełożyć na wzrost cen np. pieczywa czy innych produktów zbożowych. Zobacz więcej na temat: rolnictwo ceny żywności KOWR gospodarka budżet domowy
Rosną wymagania klientów wobec pieczywa Jemy coraz mniej pieczywa, ale wybieramy je bardziej świadomie, zwracając większą uwagę na jego skład. Piekarnie jeśli chcą przetrwać na rynku muszą to brać pod uwagę. Zobacz więcej na temat: pieczywo rynek
Bochen chleba nie kusi już tak bardzo Polaków Spada spożycie chleba w Polsce, obecnie statystyczny Polak zjada ok 45 kg pieczywa rocznie, jeszcze kilka lat temu, było to ponad 60 kg. Zobacz więcej na temat: Elżbieta Mamos rolnictwo
Monika Walecka i jej mączna rewolucja - Mam naturę poszukiwacza. Moja przygoda z wypiekaniem chleba rozpoczęła się od postawienia pytania: dlaczego chleb, który wypiekam samodzielnie, jest tak różny od tego, który kupuję w piekarni, choć korzystam z tych samych składników - mówiła Monika Walecka, autorka bloga gotujebolubi.pl. Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie wypieki gastronomia kulinaria KSIĄŻKA Beata Kwiatkowska STYL ŻYCIA
Czy żywność można mądrze zagospodarować? Wielkie zakupy świąteczne już dawno rozpoczęte! Prezenty, świecidełka na choinkę i oczywiście zakupy spożywcze. Tony zakupów! Ponad miarę i niepotrzebnie. Zobacz więcej na temat: Trójka Kuba Strzyczkowski żywność GOSPODARKA handel konsument
Chleb tuczy? Obalamy żywieniowe stereotypy Co drugi Europejczyk boryka się z nadwagą albo wręcz otyłością. W Polsce już co trzecie dziecko waży za dużo. W związku z tym szuka się winnych - często ofiarą pada chleb, jako tuczący składnik diety. A to nieprawda, przekonuje Ewelina Szabelska z Fundacji „Chleb to zdrowie”. Zobacz więcej na temat: pieczywo zdrowie żywność Aleksandra Tycner
"Muzeum Chleba" - reportaż Eweliny Karpacz-Oboładze Chleb jemy codziennie. Pieczywo zajmuje bardzo ważne miejsce na naszym stole i w naszej kulturze. Zobacz więcej na temat: tradycja
Czy gdy mówimy "czerstwy", to coś jest stare… czy nie? Prof. Katarzyna Kłosińska jak zwykle odpowiada na pytania zadawane przez słuchaczy. Zobacz więcej na temat: Trójka Michał Olszański Katarzyna Kłosińska język polski poprawna polszczyzna
Dlaczego Polacy nie chcą jeść chleba? Piekarze mają problem, przeciętny Polak jeszcze kilkanaście lat temu kupował ponad sto kilogramów chleba, bułek i ciastek rocznie, obecnie zjada już tylko 45 kg. Zobacz więcej na temat: LICZBA DNIA
Jak powstaje chleb i czy każdy może być piekarzem? W programie odwiedziliśmy jedną z podwarszawskich piekarni, by sprawdzić, jak praca tamtejszych mistrzów wygląda - dosłownie - od kuchni. Zobacz więcej na temat: Czwórka praca zatrudnienie STYL ŻYCIA Dominika Klimek
"Muzeum Chleba" - reportaż Eweliny Karpacz-Oboładze Chleb jemy codziennie. Pieczywo zajmuje bardzo ważne miejsce na naszym stole i w naszej kulturze. Zobacz więcej na temat: reportaż w Jedynce STYL ŻYCIA tradycja
Gliniaste i gęste. Jak wybrać najlepsze pieczywo? - Żadna skrajność nie jest dobra. Jeśli rano zjemy dwie kanapki i wieczorem kolejne dwie, to są to dobre proporcje, ale nie może być tak, że dwie trzecie talerza to pieczywo - mówi dietetyczka, Alicja Kalińska. Zobacz więcej na temat: Roman Czejarek pieczywo zdrowie jedzenie żywność STYL ŻYCIA
Design i węglowodany. Czczony i wyrzucany chleb Meble z chleba to nie lada wyzwanie dla designerów. To wyzwanie techniczne, ale przede wszystkim kulturowe. Ten temat na warsztat wzięli Gosia i Tomek Rygalik. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska design KULTURA
Rozkosze podniebienia. "Polska duma i smak" Powstaje pod osłoną nocy i cieszy nas smakiem od samego rana. - Polski chleb należy do światowej czołówki i cały czas powstaje w oparciu o tradycyjną recepturę - opowiada Starszy Cechu Piekarzy, Stefan Putka. Zobacz więcej na temat: Czwórka historia Polski Justyna Majchrzak rozrywka