Kiszonki na sportową odporność Kiszonki to świetny (i smaczny) sposób na odporność, której potrzebują teraz nie tylko osoby uprawiające sport, ale i my wszyscy. Natomiast kiszonki to jedna z najzdrowszych metod przechowywania warzyw – potwierdza dr Hanna Stolińska-Fiedorow, dietetyk kliniczny. Zobacz więcej na temat: Krzysztof Łoniewski Trójka zdrowie aktywność kiszenie kapusty kiszenie ogórków jedzenie
Kalorie na zegarku? Spożywanie posiłków we wczesnych porach wcale nie wpływa na utratę wagi. Zobacz więcej na temat:
Wegańskie mleko smakuje jak krowie? Czemu nie! Po wegańskiej wołowinie czy wieprzowinie Impossible Foods pracuje nad wegańskim mlekiem. Ma smakować i wyglądać jak mleko krowie i być prawdziwą konkurencją dla dotychczasowych wegańskich napojów robionych z orzechów, soi, ryżu czy owsa. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Mateusz Kulik STYL ŻYCIA mleko
Nowe zalecenia żywieniowe Podczas V Narodowego Kongresu Żywieniowego ogłoszono nowe zalecenia zdrowego odżywiania. Talerz Zdrowia zamiast Piramidy Zdrowego Żywienia. Zobacz więcej na temat:
Zamień ziemniaka na batata Goszczą na naszych stołach rzadziej niż ich tradycyjna odmiana. Okazuje się jednak, że w wielu przypadkach powinniśmy zamienić klasyczne ziemniaki na bataty. Sprawdzamy, jakie wartości odżywcze mają te słodkie ziemniaki i co można z nich przyrządzić. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kuba Marcinowicz zdrowie kuchnia bataty
Moda na kiszonki. "Dzięki nim chorobę przejdziemy lżej" W kuchni, jak na wybiegu, panują różne mody. Coraz więcej osób w swojej diecie uwzględnia kiszonki, które zdaniem wielu ekspertów są też bardzo zdrowie. - Wpływają na pracę naszego układu odpornościowego i namnażanie się dobroczynnych bakterii w jelicie grubym - potwierdza dietetyczka Justyna Marszałkowska. Zobacz więcej na temat: Agnieszka Kunikowska diety zdrowe odżywianie zdrowie i dieta
Jedzenie owadów uratuje naszą planetę? Dojrzałe świerszcze czy larwy innych owadów na naszych talerzach nie wyglądają zbyt apetycznie. Mogą jednak pomóc w walce z głodem na świecie czy zanieczyszczeniem środowiska. Szwecja, jako kolejny kraj UE, wpisuje je na oficjalną listę żywności. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński owady Mateusz Kulik jedzenie żywność STYL ŻYCIA
Cortland, Kosztela, Fantazja, Reneta – czas na jabłka! Królują jesienią, kuszą swoją barwą, smakiem i zapachem. Pięknie wyglądają i doskonale smakują, a przy okazji są zdrowe. Brytyjczycy mówią „Zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci wcale potrzebny” - sprawdzamy, jak to z tym jest. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kuba Marcinowicz zdrowie owoce kuchnia Dania
Po te warzywa i owoce Polacy sięgają najchętniej. Zobacz wyniki badania Dietetycy zalecają, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę tego, co jemy. Jedynie 15 proc. Polaków spełniło ten warunek w październiku, o 3 pkt. proc. mniej niż we wrześniu. Odnotowano też spadek wartości wskaźnika "Wczoraj na talerzu" obrazującego jakość naszej diety. Zobacz więcej na temat: żywność zdrowie i dieta owoce warzywa GOSPODARKA
Kampania edukacyjna "PrzyGOTUJMY lepszy świat!" Drobna zmiana na talerzu może wpłynąć na nasze zdrowie i środowisko. W ostatnich latach świadomość dotycząca zdrowego odżywiania sukcesywnie rośnie. Na lepsze zmieniają się również nasze nawyki żywieniowe. Zmiany te postępują jednak bardzo powoli. Można to zmienić, od nas zależy nie tylko nasze zdrowie, ale i dobro całej planety! Zobacz więcej na temat: rodzice dzieci wychowanie emocje zdrowie dziecka zdrowie i dieta
Nawyki żywieniowe w pandemii. "Zaczęliśmy szanować jedzenie" Pandemia diametralnie zmieniła nawyki gospodarowania żywnością także u Polaków. Mogłoby się wydawać, że w lockdownie będziemy marnować więcej żywności, tymczasem - jak pokazuje analiza poznańskich badaczek - było odwrotnie. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA jedzenie Kamil Jasieński Mateusz Kulik
Dieta dla odporności. Sięgaj po super foods Informacja, że dieta wpływa na odporność naszego organizmu, to już truizm. Co jednak musi się znaleźć w naszym jadłospisie byśmy byli bardziej odporni, wypoczęci, silniejsi? Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie Karina Terzoni STYL ŻYCIA
Jak przygotować ekologiczną i apetyczną szkolną śniadaniówkę Jesień to czas pluchy, słoty i krótkich dni. Więcej czasu spędzamy w domu i mamy go też więcej na smaczne i zdrowe dania. Dlatego w audycji "Zbieraj z klasą" w Polskim Radiu Dzieciom, zaproponowaliśmy takie dania, które sprawią nam przyjemność i umilą jesienny czas. Zobacz więcej na temat: ekologia edukacja
Jak powinno wyglądać wzorcowe menu ucznia? - Żywienie dzieci i młodzieży ma szalenie duże znaczenie zarówno dla ich prawidłowego rozwoju fizycznego, psychofizycznego i umysłowego - powiedziała w Programie 1 Polskiego Radia dietetyk kliniczny Diana Buzalska-Wolańska. Zobacz więcej na temat: dziecko zdrowie jedzenie Agnieszka Kunikowska
Jak przemycić zdrowie w comfort foods Pojęcie "comfort food" znamy już od lat 60. zeszłego wieku. - Dla mnie oznacza ono posiłki, które przypominają mi dzieciństwo, tamto poczucie bezpieczeństwa - mówi dietetyk Eryk Wałkowicz, autor bloga ErVegan. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński jedzenie warzywa
Czy sztuka jedzenia może być dla ludzi spoiwem? "Jedzenie jest głównym budulcem moich projektów i głównym źródłem inspiracji" - mówi projektantka i performerka Marije Vogelzang. Zapraszamy na podróż do świata smaków i zmysłów. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska jedzenie STYL ŻYCIA
Mięso z konopi? Czy to przyszłość? Dobra wiadomość dla wegetarian - firma z Nowej Zelandii opracowała roślinny zamiennik mięsa. Dodatkowo ma zawierać więcej białka niż to prawdziwe. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Jakubowska Kamil Jasieński Czwórka jedzenie kuchnia
Trening i dieta – nierozłączna para Wielu z nas wzięło się za bieganie, żeby schudnąć. Jeżeli do treningów nie dołączymy odpowiedniego odżywiania, na dłuższą metę nic dobrego z tego nie wyniknie. – Prawidłowa dieta jest podstawą efektów sylwetkowych i zdrowotnych – potwierdza dietetyk kliniczny Roksana Środa. Zobacz więcej na temat: bieganie Krzysztof Łoniewski Trójka jedzenie