Kuchnia kipiąca owocami. Co jedli twórcy Konstytucji 3 maja? Co było na talerzach naszych przodków, którzy uchwalali Konstytucję 3 maja? Jakie dania wówczas podawano? O tym rozmawialiśmy w "Smakach zdrowia" z mistrzem kulinarnym, Jurkiem Sobieniakiem. Zobacz więcej na temat: gotowanie kuchnia polska zdrowie
Soki owocowe jak napoje gazowane Wiosna to pora roku, w której rośnie nasz apetyt na wszystko co świeże i zdrowe. Dojrzewające w słońcu owoce i pyszne soki - smakują wyśmienicie, ale czy aby na pewno są zdrowe? Zobacz więcej na temat: Czwórka owoce zdrowie
Mało cukru? Jak nie dać się nabrać producentom żywności Cukier nie jest zdrowy i ograniczenie jego spożycia jest korzystne dla zdrowia. Producenci wiedzą, że konsumenci coraz częściej uważnie czytają etykiety. Więc zamiast napisać, że w produkcie jest cukier, piszą coś zupełnie innego. Zobacz więcej na temat: gotowanie kuchnia polska zdrowie
"Karolina na detoksie" - dowód, że dieta może być smaczna i skuteczna - Wcześniej miałam za sobą cykl głodówek, oczyszczania na sokach i hydrokolonoterapii. Efekt zawsze był taki sam: waga spadała w trakcie, a później wracałam do swoich nawyków żywieniowych - mówiła w Jedynce Karolina Szaciłło, współautorka książki "Karolina na detoksie. Oczyszczanie organizmu w 7 dni". Zobacz więcej na temat: gotowanie zdrowie
Hotel dla pszczół. Zaproś owady do swojego ogrodu Warto budować dla nich takie "przybytki", by podnieść wydajność plonów. - Dobrze zapylona grusza daje nam 90 proc. więcej owoców - przekonywała w radiowej Jedynce Katarzyna Jagiełło z Greenpeace. Zobacz więcej na temat: owoce wakacje warzywa zdrowie zwierzęta żywność
Dieta bogata w kwasy Omega-3 nie wystarczy. Niezbędny jest kwas DHA! Skrót DHA warto zapamiętać, bo choć rzadko jeszcze mówi się o tym kwasie, potrzebujemy go w naszej diecie coraz bardziej. Zobacz więcej na temat: Grażyna Dobroń Trójka zdrowie
Jaka woda jest najlepsza? Panowie piją z gazem, panie wolą bez W śmingus-dyngus lanie wody jest jak najbardziej dozwolone. My skupiliśmy się jednak na konkretach i w "Polanku OnLine" wyruszyliśmy w poszukiwaniu... wody idealnej. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria
Małe dzieci nie powinny jeść wielkanocnych potraw - Jaja nie powinny być elementem diety najmłodszych - przekonuje Angelika Drozd, specjalista ds. żywienia programu "1000 pierwszych dni dla zdrowia". Zobacz więcej na temat: dzieci Wielkanoc zdrowie
Wielkanocny stół pełen kalorii Święta Wielkiej Nocy sprzyjają spotkaniom w gronie rodzinnym i biesiadowaniu przy suto zastawionym stole. Jednak wiele tradycyjnych potraw oprócz doskonałego smaku wyróżnia się wysokokalorycznością i ciężkostrawnością. Zobacz więcej na temat: zdrowie
Uwaga na gluten - on może nieźle namieszać w naszych organizmach Nie trzeba jeść golonki, smażonej ryby, tłustej gęsi czy jaj w majonezie, żeby przejść zawał. Często zdarza się, że organizm atakuje sam siebie. Dlaczego tak się dzieje? Zobacz więcej na temat: Grażyna Dobroń medycyna Trójka zdrowie
Chcesz schudnąć? "Nie odmawiaj sobie deseru" Problem nie do końca leży na talerzu, ale w głowie. Trzeba zaakceptować fakt, że jest, tak jak jest i potem można zacząć działać. My to nazywamy spojrzeniem smokowi w oczy - mówią Karolina Kopocz i Maciej Szaciłło, autorzy książki "Karolina na detoksie". - Dopóki nie zrobimy porządku w głowie, to nie uda nam się zrobić porządku z naszym ciałem - dodają. Zobacz więcej na temat: Grażyna Dobroń zdrowie żywność
Karoliny walka z nadwagą "Kocham jeść, ale przez długie lata nienawidziłam jedzenia, kiedy tracąc poczucie bezpieczeństwa przybywało mnie tak, że w szkole moje uda były pośmiewiskiem, a krótkie spodenki - koszmarem" - pisze Karolina Kopocz w książce "Karolina na detoksie". Zobacz więcej na temat: Grażyna Dobroń zdrowie
Dzień czekolady - historia sztuki ulotnej - Czekolada nas inspiruje do tworzenia nietypowych dzieł sztuki! Dzieł ulotnych, które żyją krótko, bo zostają zjedzone - opowiada Janusz Profus, maestro czekolady E. Wedel. Zobacz więcej na temat: HISTORIA zdrowie żywność
Robert Sowa: kupując w Polsce kiełbasę, trzeba być czujnym Jak odróżnić szynkę "Kapelana", "Pułkownika" czy "Niedzielną" od szynki "Arcyksięcia Ferdynanda" czy "Księżniczki Sissy"? Czy różnią się kiełbasy? Sprawdzała w porannym programie "Zapraszamy do Trójki" Iza Woźniak. Zobacz więcej na temat: Trójka zdrowie żywność
Kitchensurfing - zamów kucharza do domu Kitchensurfing to najnowsza moda związana z gotowaniem, która pewnie niedługo dotrze i do Polski. - Nasza społeczność zrzesza zarówno kucharzy z gwiazdkami Michelina, jak i kompletnych amatorów, którzy opierają się o babcine przepisy - mówi Czwórce Chris Muscarella. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kulinaria
Odchudzanie Karoliny Kopocz. Kwintesencją metody jest jej brak - Wypierałam to, że moja waga idzie do góry, choć odżywiałam się zdrowo. Gdy zobaczyłam, że ważę 83 kg, przeżyłam moment załamania. Doszłam do wniosku, że to jest ta chwila, kiedy trzeba spojrzeć smokowi w oczy - mówi w audycji "Instrukcja obsługi człowieka" Karolina Kopocz, która razem w Maciejem Szaciłło napisała książkę "Karolina na detoksie". Zobacz więcej na temat: Grażyna Dobroń Trójka zdrowie
Jakie śniadania preferujemy? W czwartek w "Poranku OnLine" krótki przegląd Waszych zestawów śniadaniowych i lunchowych. Zobacz więcej na temat: Czwórka Justyna Dżbik kulinaria
Chcesz być zdrowy? Zastanów się, co jesz Coraz bardziej dbamy o to, co jemy, wybieramy produkty sezonowe i nie gonimy za kulinarnymi modami. Ma być smacznie, ale też zdrowo. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria zdrowie