Co byśmy jedli, gdyby nie produkty z importu? Czy składniki, które pojawiają się na polskim stole na pewno są polskie? - Nie zdajemy sobie sprawy, skąd biorą się warzywa czy przyprawy, choć producenci informują nas o kraju pochodzenia na opakowaniach. Cynamon, czy goździki już się nam "opatrzyły", a przecież są egzotyczne - mówiła Joanna Lewandowska z Kwiatowej Manufaktury. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie warzywa kuchnia polska przyprawy STYL ŻYCIA kulinaria Beata Kwiatkowska Kaja Zemła
W poszukiwaniu przepisu na idealny chleb W poszukiwaniu przepisu na chleb idealny zjeździła kawał świata: w Stambule nauczyła się robić bajgle, od Francuzów podpatrzyła przepis na bostock, czyli czerstwą drożdżówkę. W San Francisco pracowała zaś jako… piekarz. - To miasto przez niektórych nazywane jest światową stolicą chleba. Chyba w żadnym innym miejscu na świecie nie ma tylu piekarzy - mówiła Monika Walecka. Zobacz więcej na temat: Czwórka tradycja kulinaria Karina Terzoni Aleksandra Jasińska STYL ŻYCIA
Brukiew wraca do łask szefów kuchni Po świętach zachęcamy do spróbowania lżejszych potraw, np. tych z mniej popularnych warzyw korzeniowych. Pasternak czy brukiew powoli i nieśmiało wracają na nasze stoły. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka warzywa kuchnia wegetariańska
Wielkanocne potrawy z włoskim akcentem Pasztety, pieczone schaby, szynka, sałatka warzywna i jajka w licznych wydaniach to tylko niektóre z potraw, które pojawią się na prawie każdym wielkanocnym stole. O tym, jak urozmaicić nasz zestaw włoskimi smakami mówimy w nagraniu audycji. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka Wielkanoc święta hobby kuchnia włoska
Co powinniśmy zjeść przed treningiem? - Zaczynamy od form płynnych, na przykład od soku owocowego lub owocowo-warzywnego- uważa dietetyk sportowy Bartłomiej Pomorski. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka SPORT bieganie
Cukierki z tataraku i inne staropolskie słodycze Z tataraku dawniej robiono cukierki, które także dziś cieszą się coraz większą popularnością. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka kuchnia polska słodycze
Swojskie a obce. Co nasze, a co nie w polskiej kuchni? - Polska kuchnia to jest to, co mamy wszędzie i co jemy. A z drugiej strony, co charakterystyczne i czym się wyróżniamy, nawet jeśli wcale nie dominuje - mówi prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu im. Mikołaja Kopernika. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka kuchnia polska jedzenie tradycja
Gotujesz makaron w garnku? Wypróbuj inną metodę! Makaron stanowi podstawę wielu kuchni na świecie, a smakosze podkreślają nie tylko jego walory smakowe, ale też łatwy i szybki sposób przygotowania. Okazuje się, że może być jeszcze prościej. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA dieta makaron kuchnia polska kuchnia włoska jedzenie
Czas na schab po florencku! - Schab po florencku to najlepszy schab tego świata - przekonuje Flavia Borawska, młoda i zdolna szefowa kuchni. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka hobby
"Wspólne gotowanie stało się naszą nową religią” Kiedyś kuchnia była królestwem pani domu. Dawno to nieaktualne. Teraz umiejętność przyrządzania potraw stała się przeżyciem koedukacyjnym. Gośćmi Polskiego Radia 24 byli Monika Kucia - publicystka, autorka książek o tradycjach kulinarnych i Piotr Szymkowiak - mistrz kucharski. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 dieta Monika Kucia
Dlaczego warto poznać się z topinamburem? Nadaje się do wszystkiego: potraw pieczonych, sałatek, zup, deserów i dodatków do dań głównych. Kto jeszcze nie słyszał o topinamburze, powinien się nim poznać i go polubić. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka kuchnia wegetariańska warzywa
Prawdziwy włoski smak. Przepis na lekką sałatkę Inspiracją do przepisu, który w tym odcinku audycji "A nuż, widelec" zdradza szefowa kuchni Flawia Borawska, była klasyczna włoska salatka z koprem włoskim i czerwonymi pomarańczami. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka kuchnia wegetariańska przyprawy przepisy kulinarne STYL ŻYCIA
Pierwsze promienie wiosny na talerzu Czasami do zwyczajnej zupy wystarczy dodać kilka liści limonki lub trawę cytrynową, by uczynić nasze danie wyjątkowym. Dziś zdradzamy, jak w prosty sposób sprawić, by wiosna zawitała do naszego jadłospisu. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka kuchnia wegetariańska przyprawy przepisy kulinarne STYL ŻYCIA
Lucyna Ćwierczakiewiczowa - dama z garami Znana z ciętego języka i uszczypliwych uwag, w teatrach zajadała się czekoladkami i kąśliwie komentowała grę aktorów. - Lucyna Ćwierczakiewiczowa jako pierwsza zaczęła uczyć Polaków gotować. Gdyby żyła dziś, byłaby królową internetu - mówi dziennikarka i blogerka Monika Kucia. Zobacz więcej na temat: kulinaria hobby Czwórka STYL ŻYCIA moda trendy Justyna Majchrzak
Francuskie smaki na szlacheckich stołach W audycji "Droga przez mąkę" rozmawialiśmy o wpływie na polską kuchnię magnacką opublikowanej w 1651 roku książki "Le Cuisinier françois" François de La Varenne'a. Zobacz więcej na temat: kuchnia francuska Łukasz Modelski KULTURA
Przepis na długowieczność. Jak to robią w Japonii? Japończycy jedzą tak, aby nasycić się jedynie w 80 procentach, a ich śniadanie to kawał porządnego posiłku. - Jesteśmy tym, co jemy, dlatego Japończycy już od małego uczeni są ważnych zasad zdrowia - tłumaczy w Czwórce Alicja Than, japonistka i restauratorka. Zobacz więcej na temat: Czwórka Japonia kuchnia japońska zdrowie i dieta Aleksandra Jasińska Karina Terzoni STYL ŻYCIA książki dzieci
Najlepsze ciasto na faworki W Tłusty Czwartek nie mogło zabraknąć u nas tego przepisu. Jego prostota wpływa na głębię smaku, a o jakości zaświadcza autorka recepty - Marta Gessler. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka wypieki tłusty czwartek faworki pączki STYL ŻYCIA
Prambanan i Borobudur - największe skarby Jawy - Aż robi się słabo, gdy popatrzy się na tę wielką świątynię i pomyśli, że została zbudowana ponad tysiąc lat temu, a potem przez prawie tysiąc lat była zapomniana - powiedział Tomasz Gorazdowski. Zobacz więcej na temat: Trójka Azja Tomasz Gorazdowski STYL ŻYCIA podróże Indonezja Bali