Polskie Radio
Section05

Kamil Jasieński

Roślinna kuchnia kresowa. Zupa migdałowa, barszcz mleczny i ziemniaki

Kichyłki, kutyki, mandryki, cebulniki, bałabuchy, kryżawki - przysmaki kuchni kresowej dwudziestolecia międzywojennego znakomicie odnajdują się w dzisiejszym wegetariańskim menu. - Są świadectwem wielokulturowego dziedzictwa. Kuchnia kresowa jest wciąż żywa, przekazywana z pokolenia na pokolenie - mówił Paweł Ochman, autor książki "Roślinna kuchnia kresowa".
Zobacz więcej na temat:  Czwórka kuchnia gotowanie kulinaria

Korea Południowa - między nowoczesnością a trudną historią

- Korea Południowa to kraj niezwykłych kontrastów. Z jednej strony zupki instant, z drugiej ogromne festiwale zdrowej żywności. Ktoś, kto mieszka w bogatej dzielnicy Seulu, nigdy nie odwiedzi dzielnic robotniczych. Jest tam niezwykle silnie zakorzeniony pęd do równości, choć tej równości nie ma. Zwłaszcza finansowej - mówił Roman Husarski, autor książki "Kraj niespokojnego poranka. Pamięć i bunt w Korei Południowej".
Zobacz więcej na temat:  Czwórka podróże Podróże z Czwórką Korea Południowa