Jak przygotować tradycyjne "dziadki kokuszczańskie"? "Dziadki kokuszczańskie" to okrągłe kluski, o gładkiej lub lekko chropowatej powierzchni z omastą w postaci drobin przyrumienionej słoniny. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kulinaria Karpaty kuchnia regionalna Mateusz Kulik
Stół i smak w literaturze "Bez zastanowienia kuchnia obumiera, staje się nieprawdziwa" - stwierdza Wojciech Nowicki w książce "Stół, jaki jest. Wokół kuchni w Polsce". Zobacz więcej na temat: Dwójka Dorota Gacek literatura książki
Beata Rybotycka: słucham bardzo dużo polskich kolęd - W tym świątecznym czasie słucham bardzo dużo kolęd, różnego wydania, a zwłaszcza polskich kolęd. Często mi się zdarza, że kupuje płyty kolędowe, które mnie ciekawą - mówi na antenie Programu 1 Polskiego Radia aktorka filmowa i teatralna Beata Rybotycka. Zobacz więcej na temat: Boże Narodzenie Małgorzata Raducha aktorstwo Piwnica pod Baranami piosenka album śląskie góry Mazury
Lokalnie i naturalnie: poznajcie lokalną kuchnię Aglomeracji Wałbrzyskiej Już po raz kolejny Lokalna Organizacja Turystyczna Aglomeracji Wałbrzyskiej zorganizowała Festiwal Smaków Aglomeracji Wałbrzyskiej. Przez miesiąc w 15. miejscach można będzie spróbować potraw, których korzenie sięgają głęboko w historię, ale przede wszystkim są związane z regionem. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA smak regiony Dolny Śląsk Piotr Firan Trójka
Kuchnia bez banałów. Polskie tradycje kulinarne Kiedy mówimy o polskiej kuchni, wymieniamy zaledwie kilka flagowych dań i wyczerpujemy temat. Tymczasem tradycja kulinariów naszego kraju sięga znacznie dalej. Jakie potrawy jadano dawniej? Czego nie wiemy o historii polskich dań? Zobacz więcej na temat: Trójka kulinaria Anna Popek tradycja KULTURA
Przepisy polskie i ukraińskie Tym razem prowadzący program Łukasz Modelski oraz jego goście opowiedzieli o podobieństwach i różnicach w przepisach kuchni polskiej i ukraińskiej. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski Dwójka kulinaria
O pierogach, kluskach i rodzimej tradycji. Nowa książka Zuzanny Zak Z fascynacji polską kuchnią, dawnymi przepisami, ale również naszą historią, kulturą oraz tradycją zrodził się pomysł pisania książek kulinarnych - opowiadała Polskiemu Radiu dla Zagranicy Zuzanna Zak, Polka z Londynu. Zobacz więcej na temat: Wielka Brytania Polonia
"Dawno, dawno temu". Najstarsze księgi kucharskie i zapomniane receptury Za pierwszą polską książkę kucharską uchodzi dzieło "Compendium ferculorum, czyli zebranie potraw" pióra kucharza rodu Lubomirskich Stanisława Czernieckiego, wydane w roku 1682. Zawiera ono sposoby przyrządzania wyszukanych potraw, które miały trafiać na stoły magnaterii. Zobacz więcej na temat: dzieci Marta Powałowska
"Dawno, dawno temu". Kuchnia na Zamku Królewskim w Warszawie Na czym i czym jadano na dworze Stanisława Augusta? Gdzie jadano obiady czwartkowe pod patronatem króla Stanisława Augusta i kucharza Paula Tremo? Zobacz więcej na temat: dzieci Marta Powałowska
Jagoda w koronie. O kulinarnym klejnocie Polski Jagodzianki zna każdy, dla wielu to właśnie ich smak jest symbolem lata. Ta niepozorna bułeczka to nic innego jak drożdżowe ciasto, rozpływające się w ustach jagodowe nadzienie i słodka kruszonka. Zobacz więcej na temat: Czwórka jagody słodycze kulinaria gotowanie STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
Jagodowy przysmak. Kto robi najlepsze jagodzianki? Na przełomie czerwca i lipca przy leśnych ścieżkach wysypują się ciemne jagody. Rozpoczyna się więc sezon na jagodzianki. Zobacz więcej na temat: Czwórka jagody słodycze
Smaki dawnego Gdańska. Malarskie przepisy z XIX wieku W 1858 roku w Gdańsku ukazała się książka kucharska autorstwa Marie Rosnack. Katarzyna Fiszer i Aleksandra Kucharska postanowiły uwspółcześnić tę publikację, ale nie odbierać jej historycznego ducha, którego odnajdziemy na malarskich fotografiach. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kuchnia Gdańsk jedzenie
Ekspert: "Truskawki polskie są dla nas smaczniejsze" Sezon truskawkowy w pełni. Na rynku dostępne są nie tylko polskie owoce, ale także te np. z Hiszpanii czy Grecji. Czym różnią się między sobą, jak są uprawiane, czym są pryskane? Jak je przechowywać, jakie mają wartości odżywcze i czy mogą uczulać? Jednym słowem, wszystko o truskawkach. Zobacz więcej na temat: truskawki truskawki w czekoladzie owoce import dieta zdrowie Joanna Racewicz dżem koktajl rolnictwo handel Hiszpania Grecja
Dzieci w Polsce tyją najszybciej w Europie Jak alarmuje Światowa Organizacja Zdrowia, dzieci w Polsce tyją szybciej od swoich kolegów ze Starego Kontynentu. Problem z nadmierną masą ciała dotyczy 10 proc. małych dzieci do trzech lat, 30 proc. dzieci w wieku wczesnoszkolnym i 22 proc. młodzieży do 15. roku życia. Zobacz więcej na temat: otyłość zdrowie dziecka zdrowie zdrowie i dieta nowotwory nowotworowy cukrzyca narodowy fundusz zdrowia medycyna młodzież cukier cukierki słodycze słodkości nadwaga badania Światowa Organizacja Zdrowia WHO choroba
Lubczyk, kolendra, oregano. Wiosenne zioła na talerzu Lubczyk, kolendra, oregano i wiele innych… Dlaczego warto je włączyć do naszej diety nie tylko wiosną? Zobacz więcej na temat:
Jedzenie w sieci i kulinarna dyplomacja Michała Korkosza Michał Korkosz od lat prowadzi Rozkosznego bloga kulinarnego. Ostatnio możemy go coraz częściej oglądać na YouTube'ie, gdzie dzieli się przepisami i wrażeniami z podróży. Warto wiedzieć, że jest internacjologiem i kulinarna dyplomacja nie jest mu obca. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński jedzenie USA
Jędrzej Kitowicz, uważny obserwator obyczajów i prekursor etnografii Jędrzej Kitowicz żył długo, a żywot miał barwny. Był urzędnikiem, podróżnikiem, żołnierzem, konfederatem barskim, a księdzem został już pod koniec życia i nawet uzyskał probostwo w Rzeczycy. Ale przede wszystkim był uważnym obserwatorem, a swoje spostrzeżenia zawarł w dziele "Opis obyczajów i zwyczajów za panowania Augusta III". Zmarł 3 kwietnia 1804 roku w Rzeczycy. Zobacz więcej na temat: Jędrzej Kitowicz Rzeczpospolita alkohol zwyczaje Stanisław August Poniatowski
"Przy garach" - reportaż Urszuli Żółtowskiej-Tomaszewskiej W mediach społecznościowych ludzie zachęcają się nawzajem do tego, żeby gotować dla uchodźców. Jedni gotują zupy, inni pieką ciasta. I zawożą jedzenie na dworce w Warszawie. Zobacz więcej na temat: reportaż Ukraina Urszula Żółtowska-Tomaszewska