Gęsina polskim hitem eksportowym. W tym roku warunki nie sprzyjają hodowli Choć Polska jest jednym z największych producentów gęsiny w UE, to jednak na polskim rynku gęsi brakuje. Winna jest ptasia grypa i zobowiązania eksportowe. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA Europa POLSKA rolnictwo
Baranina – niedoceniane mięso o prozdrowotnym działaniu Baranina jest doceniana przez nieliczną grupę Polaków, zwłaszcza przez mieszkańców Podhala, którzy zachwalają ją jako zdrowe i, po odpowiednim przyrządzeniu, smaczne mięso. I mają rację. Baranina posiada nie tylko interesujący smak, ale także sporo walorów zdrowotnych. W dniu 20 października, czyli w Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni o sposoby przyrządzenia tego rodzaju mięsa zapytaliśmy zarówno eksperta, jak i miejscowych. Zobacz więcej na temat: Trójka Piotr Firan STYL ŻYCIA baranina Podhale Tatry
Polska Johna Borrella. „Kania Lodge na Kaszubach stała się moim domem” „Na Kaszuby przyjechałem z żoną, Polką, którą poznałem w Afryce. Jej rodzice mieli domek nad jeziorem Białym. Zauroczyło mnie to miejsce. Piękno przyrody, przestrzeń, cisza. Pracowałem jako korespondent wojenny, ponad dwadzieścia lat patrzyłem na krzywdę ludzi, mieszkałem w hotelach. To było wymarzone miejsce, żeby osiąść, zbudować dom i zająć się zawodowo czymś nowym” - opowiada John Borrell. Zobacz więcej na temat: emigracja Nowa Zelandia POLSKA Kaszuby turystyka wakacje 2021 transformacja ustrojowa biznes biznes za granicą Małgorzata Frydrych
«Кухня польська»: Традиційні продукти Східної Польщі Фестиваль «На кулінарному шляху Східної Польщі» - це нагода ознайомитися із традиційними продуктами Люблінського, Підляського та Підкарпатського воєводств Zobacz więcej na temat: кухня польська кулінарний туризм традиція
Europejskie Dni Dziedzictwa. Ocalić smaki od zapomnienia Na dwa weekendy września (11-12 i 18-19.09) zaplanowane są setki wydarzeń, które upowszechnią wiedzę o tradycyjnej kuchni, produktach regionalnych, przetwórstwie domowym i lokalnym. Zobacz więcej na temat: Narodowy Instytut Dziedzictwa kuchnia Katarzyna Kobylecka
"Nią chcemy się szczycić w zjednoczonej Europie". Sasin o znaczeniu Polski lokalnej - Polska lokalna zachowuje najwięcej polskości. Nią chcemy się szczycić w zjednoczonej Europie - powiedział wicepremier Jacek Sasin w Chełmie (Lubelskie). Zobacz więcej na temat: POLSKA lubelskie regiony Chełm tradycja KULTURA tożsamość dofinansowanie budżet Polski sztuka ludowa Agata Kornhauser-Duda wieś
Raj dla podniebienia, wzroku i uszu. Europejski Festiwal Smaku w Lublinie Trzynastka nie musi być pechowa – choć w tym roku pandemiczne okoliczności rzeczywiście nie sprzyjają Europejskiemu Festiwalowi Smaku w Lublinie. Jest to wydarzenie multimedialne i multikulturowe. Zobacz więcej na temat: Monika Małkowska Trójka KULTURA Klub Trójki barok kuchnia Lublin romantyzm
Zupa z braku. O daniach, które zaklinają rzeczywistość - Historia kulinariów zna wiele różnych dań, które tak naprawdę zrodziły się z braku. Niedostatek, bieda i klęski żywiołowe sprawiały, że ludzie starali się do granić możliwości wykorzystać to, co mieli - opowiada kulturoznawczyni Magdalena Tomaszewska-Bolałek. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA film polski kulinaria PRL Beata Kwiatkowska
Co jadł Pan Tadeusz? "Europejski Festiwal Smaku" 4 września w Lublinie rozpocznie się Europejski Festiwal Smaku. Wydarzenie jest okazją do zapoznania się między innymi z kuchnią staropolską. W ramach festiwalu pojawią się przysmaki Adama Mickiewicza, a także dania, które na kartach poematu spożywał Pan Tadeusz. Zobacz więcej na temat: Trójka KULTURA kulinaria Piotr Firan Lublin Adam Mickiewicz
Między historią a kuchnią. "Lato z Radiem" nad Gopłem "Lato z Radiem" przekracza granice. Te geograficzne rzecz jasna. Nasza reporterka Małgorzata Raducha zawędrowała nad jezioro Gopło, gdzie obcowała z przyrodą i historią, ale przede wszystkim poznawała nowe smaki. Zobacz więcej na temat: Lato z Radiem Lato z Radiem 2021 Daniel Wydrych
Życie na emigracji. „Rzucić wszystko i wyjechać w Bieszczady” A gdyby tak rzucić wszystko i wyjechać w Bieszczady? Wiele osób skrycie snuje takie marzenia czy plany, Maciej i Ewa Mimiec skutecznie je zrealizowali. Zostawili londyńskie życie, stabilną pracę zawodową, sprzedali mieszkanie. Kilka miesięcy później zaczęli budować swoje życie na nowo wśród bieszczadzkich krajobrazów. Kupili ziemię, otworzyli pensjonat z kuchnią łączącą doświadczenie zdobyte u londyńskich kucharzy z lokalnymi specjałami. Zobacz więcej na temat: emigracja emigracja zarobkowa praca Bieszczady turystyka Londyn gotowanie wakacje działalność gospodarcza Małgorzata Frydrych
Polska książka kulinarna nagrodzona na międzynarodowym konkursie Książka "The Polish Table"/"Mesa polaca" została wyróżniona w dwóch kategoriach w tegorocznej edycji konkursu Gourmand World Cookbook Awards. Wydanie książki współfinansowało Ministerstwo Spraw Zagranicznych RP. Zobacz więcej na temat: Ministerstwo Spraw Zagranicznych dyplomacja kulinaria języki obce
«Кухня польська»: Медовий смак Курпівщини Про регіональну кухню Курпівського регіону розповідає Марія Вероніка Кмох, історикиня, регіоналістка, суспільна діячка та авторка блогу Kurpianka w wielkim świecie Zobacz więcej na temat: кухня польська кулінарний туризм Kurpie
Polskie akcenty kulinarne w kinie amerykańskim Zapraszamy w znany świat kuchni polskiej, tym razem w wersji eksportowej. Opowiadamy o polskich smaczkach, które podbiły świat dzięki temu, że znalazły się w amerykańskich produkcjach oraz stereotypach dotyczących naszej kuchni. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska jedzenie SZTUKA KULTURA STYL ŻYCIA
Strząska, prażnica, a może łosoś? Co ląduje na wielkanocnych stołach? Pod hasłem "tradycyjna kuchnia Polski" kryje się kuchnia wielu regionów. Z Darią Ładochą zerkamy na w tradycyjne, świąteczne jadłospisy Małopolski i Kaszub, ale także sprawdzamy czy wielkanocne jaja podawane są w nowoczesnych formach na polskich stołach. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie kuchnia Wielkanoc
«Кухня польська»: Солодкий смак Великодня Як спекти ідеальну великодню бабку? Радить Ігор Заріцький з Warsaw Academy of Pastry Arts Zobacz więcej na temat: Великдень Wielkanoc кулінарний туризм кухня польська
«Кухня польська»: Дари лісів та озер в кашубських стравах Про різноманіття традиційної кашубської кухні розповідає її популяризаторка Галіна Роґінська Zobacz więcej na temat: кухня польська регіональна кухня кулінарний туризм Kaszuby
«Кухня польська»: Пісний, як жур Великий піст асоціюється із кислуватим смаком супу, звареним на заквасці з житнього борошна Zobacz więcej na temat: кухня польська кулінарний туризм Попільна середа Великий піст żurek