Historia, sport i kuchnia. Sieradz bez tajemnic Światowej sławy fryzjer - Antoni Cierplikowski. Pionier lotnictwa i kosmonautyki - Ary Szternfeld. Obaj urodzili się w Sieradzu. Do tego miasta, pełnego historii, ciekawostek i miejsc wartych odwiedzenia zawitało w sobotnie przedpołudnie "Lato z Radiem". Zobacz więcej na temat: Lato z Radiem Sieradz historia Polski
Nie tylko makarony. Smaki Włoch w polskiej kuchni - Włoskie dania przyrządzać można zarówno w sposób bardzo prosty, jak i niezwykle skomplikowany. To prawdziwe czarowanie smakiem w kuchni - mówiła Christina Catese, autorka książki "Italia. Amore mio". Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie Mateusz Kulik
Ryba po grecku, ziele angielskie. Tajemnice nazw potraw Barszcz ukraiński, ryba po grecku, karp po żydowsku, pierogi ruskie – skąd wzięły się te nazwy? Jak się okazuje, nie w każdym przypadku nawiązują one do miejsc ich faktycznego pochodzenia. Tajemnice skrywające nazwy popularnych dań i przypraw odsłoniła przed nami dr Ewelina Kwapień, językoznawczyni z Uniwersytetu Warszawskiego. Zobacz więcej na temat: Trójka Witold Lazar Michał Fedusio przepisy kulinarne przepisy tradycja Ukraina STYL ŻYCIA przyprawy ryba po grecku ryba pierogi ruskie pierogi kuchnia
Barszcz ukraiński na liście UNESCO. Jak przyrządzić go zgodnie z tradycją? Barszcz ukraiński stał się kolejną potrawą wpisaną na światową listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Ta zupa często gości także w polskich domach, choć, jak się okazuje, przyrządzamy ją nieco inaczej, niż robi się to na Ukrainie. Nasz reporter Michał Fedusio odwiedził jedną z warszawskich restauracji specjalizujących się w ukraińskiej kuchni, by sprawdzić, jak przyrządza się tradycyjny barszcz ukraiński. Zobacz więcej na temat: Trójka Witold Lazar Michał Fedusio UNESCO przepisy kulinarne przepisy zupy buraki tradycja Ukraina STYL ŻYCIA
Tańczyć w nieskończoność. O Krakowskim Festiwalu Tańca "Tu i teraz w nieskończoność" to hasło tegorocznej odsłony imprezy, która odbędzie się w Nowohuckim Centrum Kultury. Zobacz więcej na temat: Czwórka taniec spektakl
"Królik po islandzku". Książka o smakowaniu życia Polowanie na kaczki za pomocą chleba. Nabywanie w sklepie zoologicznym królika na potrawkę. To tylko dwie niezwykłe opowieści, które znalazły się w książce "Królik po islandzku". Zobacz więcej na temat: literatura Grzegorz Kasdepke opowiadanie Dwójka
Jagoda w koronie. O kulinarnym klejnocie Polski Jagodzianki zna każdy, dla wielu to właśnie ich smak jest symbolem lata. Ta niepozorna bułeczka to nic innego jak drożdżowe ciasto, rozpływające się w ustach jagodowe nadzienie i słodka kruszonka. Zobacz więcej na temat: Czwórka jagody słodycze kuchnia polska gotowanie STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
Ostrygi, ryby, kraby i nie tylko. Chile na talerzu W kulinarną podróż po Chile wybieraliśmy się w audycji z cyklu "Droga przez mąkę" w towarzystwie Katarzyny Kazimierskiej z organizacji ProChile. Zobacz więcej na temat: Chile Łukasz Modelski Dwójka
Mango sticky rice - jak przyrządzić tajski deser w Polsce? Łatwo go przygotować, ma przyjemną konsystencję i jest pyszny - mango sticky rice. Jak samodzielnie zrobić deser, którego receptura pochodzi prosto z Tajlandii? Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie Mateusz Kulik desery Tajlandia
Jak samodzielnie upiec pyszne bajgle? W Polsce bajgle kojarzą się przede wszystkim z Krakowem, ale ten wypiek popularny jest na całym świecie, można je kupić na ulicach Londynu i Nowego Jorku. Jak upiec bajgle w domu? Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie kuchnia Kraków Mateusz Kulik gotowanie
"Zapraszamy do stołu". Kiełbaski z ogniska Dzisiaj wspólnie z przedszkolakami przygotujemy przepyszne kiełbaski, ziemniaki i chleb prosto z ogniska! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie edukacja
Placki ziemniaczane w narodowej wersji. Jak przygotować rösti? Tak jak Szwedzi mają ziemniaki Hasselback, tak Szwajcarzy zajadają się plackami ziemniaczanymi rösti. Do tego stopnia lubią to danie, że uczynili je narodową potrawą. Zobacz więcej na temat: Czwórka ziemniaki gotowanie Szwajcaria STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
"Zapraszamy do stołu". Ciasto z jabłkami cz. 2 Przygotowujemy ciasto z kawałeczkami jabłek i kruszonką. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie edukacja
Syci, chłodzi i smakuje latem. Przepis na gazpacho Zupy serwowane na zimno to najlepsze danie na upalne dni. Na Bałkanach jada się tarator, w Polsce - chłodnik, a Hiszpanie rozkoszują się pomidorowym gazpacho. Zobacz więcej na temat: Czwórka Hiszpania jedzenie STYL ŻYCIA Mateusz Kulik zupy
Zioła i przyprawy - które wybrać? "Postaw na sezonowość" Prawdziwym królem domowej apteczki jest suszone oregano. Pracę jelit poprawią mięta, szałwia, koper włoski, koperek, rumianek, majeranek. Ból gardła zredukują szałwia, tymianek i czosnek. Na włosy, skórę i paznokcie dobrze działa pokrzywa albo skrzyp polny. Zobacz więcej na temat: Czwórka Marta Hoppe dieta zdrowie
"Zapraszamy do stołu". Ciasto z jabłkami Dziś nauczymy się jak przygotować puszyste ciasto z kawałeczkami jabłek i kruszonką. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie edukacja
Dolmades - smak Grecji w liściach winogron Dolma to potrawa z mięsa i ryżu, charakterystyczna dla kuchni greckiej, ale i azerskiej. Przypomina popularne gołąbki, ale zamiast kapusty używamy liści winogron. To danie pod różnymi nazwami znajdziemy niemal w całym regionie Morza Śródziemnego. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie Mateusz Kulik STYL ŻYCIA
Baranovski z "Nie mamy nic". Tak powstawał ten klip - Miała to być zwykła, ciepła, przyjemna historia, taka bez scenariusza, za to z wakacyjnym vibe'em i fajnym klimatem - mówią Wojtek Skrzypczyński i Michał Sierakowski, twórcy klipu do utworu "Nie mamy nic" Baranovskiego. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie muzyka rozrywkowa Małgorzata Jakubowska Szymon Jaworski Oliwia Krettek