Kuchnia po męsku, czyli "Gotowanie z pasją" W niedzielę studio Czwórki odwiedzi dwóch mężczyzn, którzy uwielbiają "stać przy garach" i o gotowaniu wiedzą prawie wszystko. Zobacz więcej na temat: blog bloger blogosfera Czwórka gotowanie hobby Kuba Marcinowicz
Menu z procentami według Krzysztofa Vargi O alkoholowych rozterkach, sposobach wychodzenia z ciągu i... potędze polskich zup pomówimy z autorem powieści "Masakra". Zobacz więcej na temat: Krzysztof Varga literatura
Spędź Noc Muzeów na prywatce u bikiniarzy - W tym roku chcemy pokazać jak nosiła się i bawiła młodzież w okresie stalinizmu: warszawscy bikiniarze, krakowscy dżollersi i wrocławscy bigarze - mówi Katarzyna Grabowska z Muzeum Powstania Warszawskiego. Zobacz więcej na temat: gotowanie Jazz Muzeum Powstania Warszawskiego Noc Muzeów 2015 Roman Czejarek warsztaty
Co jeść, żeby czuć się lepiej? - Wystarczy kilka dobrze skomponowanych składników, żeby nasz posiłek uczynił nas szczęśliwszymi - przekonuje dietetyk Wanda Baltazar. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta Patryk Kuniszewicz
Leon Myszkowski - nastolatek w kuchni - Gdyby nie You Tube, wiele osób nie byłoby tu, gdzie teraz jest. Także ja - mówi Leon Myszkowski, syn Justyny Steczkowskiej, pasjonat podróży i kulinarny vloger. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby Jan Kruczkowski Mateusz Tomaszuk
Czekoladowe trufle: słodkie i zdrowe - Słodkie rzeczy, które mogę jeść bez wyrzutu i bez wyrzutów polecać to zdrowe i całkowicie naturalne trufle czekoladowe - mówi Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka Trójka
Warzywa korzeniowe w roli głównej - Seler czy pietruszkę można upiec na słodko lub na słono, można z nich przygotować fajną zupę krem czy purée - mówi Marcin Kuc, autor bloga kulinarnego. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka Trójka
Powieść milicyjna, czyli raki w służbie kontrrewolucji - Pół życia jadałem w knajpach PRL, a zupy rakowej w menu nigdy nie widziałem - żalił się znawca PRL-owskiej literatury kryminalno-propagandowej Andrzej Potocki. Zobacz więcej na temat: Dwójka kuchnia polska KULTURA literatura Łukasz Modelski PRL propaganda
Epickie grillowanie u Filipa Chajzera - W grillowaniu, tak jak w modzie, obowiązują trendy - mówi szefowa kuchni Adrianna Marczewska. I tłumaczy, że kiedyś obowiązywała pierś z kurczaka, dziś zajadamy się kaszanką z warzywami. Zobacz więcej na temat: Czwórka Filip Chajzer grill kuchnia wegetariańska
Menu rodem z PRL-owskiego półświatka Co się jada, a zwłaszcza pija w "powieści milicyjnej", jak ją określał Stanisław Barańczak, opowie koneser tej literatury Andrzej Potocki. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska literatura PRL
Podróże kulinarne Joanny Łuniewskiej - Mój blog powstał z połączenia dwóch pasji: do gotowania i do podróżowania - opowiada Joanna Łuniewska. - Dzięki temu już wiem, w którym kraju ludzie zajadają się słodyczami ze smalcem. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby Piotr Firan podróże
Dbasz o linię? Jedz deser na śniadanie! Zdaniem naukowców to jedyny sposób, by - nie odmawiając sobie słodkich przyjemności - nadal nosić swój rozmiar. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta Patryk Kuniszewicz zdrowie
Jest majówka! Czas na grilla Kiedyś na pochodach, dziś przy grillu - tak spędzamy majówkę. O hobby każdego Polaka porozmawiamy z mistrzynią kuchni Adrianną Marczewską. Zobacz więcej na temat: Czwórka Filip Chajzer grill hobby rozrywka
Koreańska recepta na zdrowie i długowieczność - W Europie lubimy jeść, ale jedzenie jest dodatkiem do spotkań. A mam wrażenie, że w Azji spotykamy się po to, aby jeść - opowiada dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek. Zobacz więcej na temat: Azja Chiny dieta geografia Japonia Katarzyna Kobylecka korea kuchnia chińska kuchnia japońska NAUKA zdrowie
Kuchnia Słowian. "Było kwaśno i ostro" - Mięso jadano od święta. Dieta dawnych Słowian była bardziej roślinna, niż nasza - mówiła w Dwójce archeolożka Joanna Lorynowicz. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski POLSKA
"Apetyt na Polskę" - nowa interpretacja polskiej kuchni - W tej książce młodzi szefowie kuchni, m.in. Grzegorz Łapanowski, opowiadają o swoim spojrzeniu na polską gastronomię - mówi Monika Brzywczy, autorka projektu. Zobacz więcej na temat: Aleksandra Jasińska Czwórka Kamil Jasieński moda
Bryja, tłukno i polewki, czyli kuchnia Słowian Czy wiemy, co jadali Słowianie, czy to tylko domysły? Jakie są historyczne źródła do poznania ich kulinarnej historii? Zobacz więcej na temat: POLSKA
Kulturalno-kulinarny sobotni poranek Gościem "Tędy po trendy" będzie Monika Brzywczy, redaktor naczelna magazynu "Usta", autorka koncepcji książki "Apetyt na Polskę". Zobacz więcej na temat: Aleksandra Jasińska Czwórka gotowanie Kamil Jasieński KULTURA