Gazy cieplarniane i konsumpcja mięsa. Polska ekologiczna Przeciętny Polak w 2021 r. konsumował 89 kg mięsa, z tego 56 kg wieprzowiny i 32 kg drobiu. Rocznie zjadamy średnio 8-krotnie mniej wołowiny niż średnia UE. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA POLSKA finanse osobiste żywność handel ekologia
Bezmięsny schabowy przyszłością naszej kuchni? Nadchodzi rewolucja alternatywnych białek W Europie gwałtownie rośnie sprzedaż produktów pochodzenia roślinnego. Związane jest to m.in. z rosnącą świadomością konsumentów na temat wpływu spożycia mięsa na ludzkie zdrowie i długość życia. Dlatego coraz większą karierę robią alternatywne źródła białka. Nie bez znaczenia jest też fakt, że zwiększenie ich produkcji ma również wpływ na gospodarkę i klimat. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA jedzenie zdrowe odżywianie wegetarianizm weganizm zdrowie i dieta ekologia rolnictwo białko hodowla zwierząt klimat Trójka Szymon Majchrzak Krzysztof Łoniewski
Ile mięsa jedzą Francuzi? Za dużo, by skutecznie dbać o planetę Gdyby mieszkańcy Francji zmniejszyli o połowę spożycie mięsa, kraj bez problemu osiągnąłby swoje cele klimatyczne - twierdzą autorzy nowego raportu przywoływanego przez dziennik "Le Monde". Tymczasem branża hodowców zwierząt we Francji trzyma się mocno i chciałaby utrzymać konsumpcję mięsa na dotychczasowym poziomie. Problem w tym, że Francuzi spożywają dwukrotnie więcej mięsa, niż wynosi średnia światowa. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Martyna Ogonek Francja jedzenie kulinaria klimat ekologia
Czy produkcja mięsa niszczy klimat? Z raportu Greenpeace wynika, że emisje gazów cieplarnianych pochodzące z hodowli zwierząt stanowią 17 proc. całkowitych emisji w Unii Europejskiej, czyli niemal tyle, co cały transport. Dochodzi do tego ślad węglowy bardzo energochłonnej produkcji pasz i nawozów oraz emisja równie szkodliwego metanu ze zwierzęcych odchodów. Zobacz więcej na temat: klimat ochrona środowiska zmiany klimatyczne
Śmiertelne zatrucie galaretą. Jak bezpiecznie kupować mięso? W sobotę w Nowej Dębie zmarł 54-letni mężczyzna. Dwie kobiety trafiły do szpitala. Wszyscy wcześniej jedli galaretę wieprzową kupioną na targowisku. Związek Polskie Mięso rozpoczyna akcję informacyjną dotyczącą mięsa. Konsumenci dowiedzą się z niej, na co zwrócić uwagę i gdzie kupować mięso, żeby sobie nie zaszkodzić. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA POLSKA zakupy
Nowa Dęba. Śmiertelne zatrucie mięsem. Nowe informacje - Działalność, która doprowadziła do zatrucia ludzi produktami mięsnymi na Podkarpaciu, nie była zgłoszona do Inspekcji Weterynaryjnej i była prowadzona nielegalnie - poinformował Główny Lekarz Weterynarii. W sobotę w szpitalu w Nowej Dębie zmarł mężczyzna, który zjadł kupioną na targowisku galaretę garmażeryjną. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA POLSKA kontrola żywność rynek
ALERT RCB Uwaga na zatrute mięso na południu Polski. RCB wysłało ostrzeżenia Rządowe Centrum Bezpieczeństwa ostrzega przed zatrutym mięsem z targowiska w Nowej Dębie w powiece tarnobrzeskim. Osoby, które w ostatnim czasie mogły zjeść zatrute mięso, powinny jak najszybciej skontaktować się z lekarzem lub zadzwonić na numer alarmowy 112. Zobacz więcej na temat: POLSKA żywność rcb społeczeństwo zatrucie zatrucia regiony podkarpackie
Dyspensa na piątek po Bożym Narodzeniu. Kard. Nycz podjął decyzję W najbliższy piątek - 29 grudnia - wierni Kościoła katolickiego w archidiecezji warszawskiej mogą spożywać potrawy mięsne. Kard. Nycz wydał odpowiednią dyspensę. Zobacz więcej na temat: POLSKA Boże Narodzenie Kazimierz Nycz Jezus Chrystus Warszawa jedzenie
Eksport wołowiny do Chin szansą polskiego rolnictwa? "Jest wiele sygnałów o dużym zainteresowaniu" Zainteresowanie eksportem na rynek chiński jest duże, ponieważ konsumpcja mięsa wołowego w Chinach każdego roku rośnie. Eksport do Chin będzie motorem rozwoju polskiego rolnictwa - powiedział prezes zarządu Związku Polskie Mięso dr Witold Choiński. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA rolnictwo wołowina eksport import
Polska wołowina wejdzie na chiński rynek? Polski ambasador: jesteśmy o krok Jesteśmy o krok od wejścia z polską wołowiną na rynek Chin - poinformował ambasador Polski w Chinach Jakub Kumoch. Dodał, że niezbędna jest rejestracja wszystkich zainteresowanych producentów. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA wołowina eksport rynek Chiny
Fleksitarianizm - jak jeść mniej mięsa? Zaczynaj od małych kroków Nie wszyscy wyobrażają sobie całkowite wykluczenie mięsa z codziennego menu. Jest jednak coś, co może pomóc tym, którzy "stoją w rozkroku". - Fleksitarianizm to dieta roślinna, która dopuszcza okazjonalne spożywanie mięsa - mówi Michalina Dudowicz, autorka profilu kulinarnego oraz książki "Fleksitarianizm zielona kuchnia bez wyrzeczeń". Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta weganizm Kamil Jasieński
Minister rolnictwa: ochrona klimatu jest ważna, ale bezpieczeństwo żywnościowe jest najważniejsze - To jest rzecz do przemyślenia, co w Zielonym Ładzie jest dobrego, a co złego (…). Ochrona klimatu jest ważna, dbanie o środowisko jest ważne, ale bezpieczeństwo żywnościowe jest najważniejsze - powiedział w minister rolnictwa Robert Telus. W tym kontekście wskazał m.in., że unijna propozycja ograniczenia stosowania pestycydów o 50 proc. jest "niesprawiedliwa". Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA rolnictwo Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Robert Telus żywność hodowla zwierząt owoce warzywa POLSKA
Nie tylko konkurencyjna cena, ale także jakość. Dobre wyniki eksportu polskiej żywności Dodatnie saldo w handlu zagranicznym produktami rolno-spożywczymi od stycznia do czerwca br. wyniosło ponad 9 mld euro - poinformował na konferencji wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi Ryszard Bartosik. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA żywność eksport rolnictwo rynek sprzedaż
Polska wołowina trafi na tajlandzki rynek. Wkrótce ruszy eksport 11 polskich zakładów produkujących wołowinę uzyskało uprawnienia do eksportu tego mięsa na rynek Tajlandii - poinformowało Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zatwierdzenie obowiązuje przez 3 lata - dodano. Zobacz więcej na temat: wołowina GOSPODARKA eksport Tajlandia rynek żywność rolnictwo
Rośnie eksport polskich zbóż i mięsa. KOWR: to efekt doskonalenia jakości produktów W pierwszym półroczu tego roku, największe przychody Polska osiągnęła z eksportu mięsa i jego przetworów, ziarna zbóż i przetworów, wyrobów tytoniowych oraz produktów mlecznych. W tym okresie wartość wywozu żywności wyniosła 25,6 mld euro i była ok. 16 proc. wyższa niż przed rokiem - poinformował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA rolnictwo KOWR żywność zboże eksport import
Mały spis rolny. Dziś ostatni dzień na wzięcie udziału w badaniu GUS Poniedziałek to ostatni dzień na wzięcie udziału w tzw. małym spisie rolnym, obejmującym badania ankietowe dotyczące gospodarstw rolnych oraz pogłowia świń i produkcji żywca wieprzowego - przypomina Główny Urząd Statystyczny. Udział w badaniach jest obowiązkowy dla wylosowanych gospodarstw. Zobacz więcej na temat: rolnictwo rolnicy hodowla zwierząt wieprzowina gus GOSPODARKA
Zmienne oblicza KO. Mówili o ograniczaniu spożycia mięsa, teraz bronią schabowego Politycy Koalicji Obywatelskiej zamieścili kontrowersyjne nagrania w obronie polskich schabowych i polskich świń. Materiały wywołały duże poruszenie internautów, a sam przekaz polityków KO kłóci się z poprzednią narracją o ograniczaniu spożycia mięsa dla dobra klimatu. Zobacz więcej na temat: POLSKA Platforma Obywatelska polityka klimat wybory
Hodowla trzody na własne potrzeby. Minister Telus: dziś podpiszę rozporządzenie - Do końca dnia podpiszę rozporządzenie pozwalające na trzymanie świń na własne potrzeby; każdy rolnik będzie mógł mieć na własne potrzeby jedną lochę lub 10 tuczników - powiedział w poniedziałek na konferencji prasowej minister rolnictwa Robert Telus. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA Robert Telus Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi hodowla zwierząt wieprzowina rolnictwo społeczeństwo POLSKA