Parlament Europejski przeciwko wegańskim kiełbasom W głosowaniu Parlament Europejski opowiedział się za tym, by wprowadzić zakaz używania określeń "stek" czy "kiełbasa" wobec produktów wegańskich i wegetariańskich. Nie oznacza to jednak wejścia w życie takiego zakazu. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA ŚWIAT Parlament Europejski wegetarianizm mięso konsument
Nie wyrzucaj, wystylizuj! Daj żywności drugie życie Prawie 3 miliony ton jedzenia rocznie trafia w Polsce do kosza. Często z powodu samego nieatrakcyjnego wyglądu żywności. O tym, jak sprawić, żeby "krzywy" ogórek czy banan z plamką prezentowały się lepiej, niż te pokazywane w reklamach, opowie w najnowszym odcinku "Szanuj Zieleń" - Jagoda Żmudzińska. Zobacz więcej na temat: Czwórka
NAUKA Odtworzyli "mrówkowy" jogurt. Fermentował w mrowisku Naukowcy z Danii odtworzyli przepis na jogurt, w którym fermentację wspomagają mrówki. Przepis był niegdyś popularny w Turcji i na Bałkanach. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT jogurt NAUKA
Deficyt kaloryczny - warto się nim zainteresować, jeśli chcesz schudnąć Deficyt kaloryczny to jedno z kluczowych zagadnień związanych z redukcją masy ciała. Zobacz więcej na temat: dieta zdrowie jedzenie
Ołów w naczyniach dla dzieci z Pepco. Ostrzeżenie GIS Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) ostrzegł przed zawartością ołowiu w naczyniach ceramicznych Psi Patrol KIDS. Chodzi o kubki, miski i talerze, które z Chin importowało Pepco. Zobacz więcej na temat: POLSKA Główny Inspektor Sanitarny
Dieta dla seniora. Trzeba w niej pamiętać o spadku apetytu - Niedożywienie seniorów jest problemem, bo nasz organizm zmienia się wraz z wiekiem. Zmienia się percepcja węchu i odczuwanie smaków przez kubki smakowe i wiele osób starszych odczuwa mniejsze odczucie głodu i potrzebę picia płynów - powiedziała w Polskim Radiu 24 Anna Sobolewska-Wawro, dietetyk kliniczny i psychodietetyczka. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 seniorzy dieta terapia
Dynia to prawdziwa bomba odżywcza. Warto ją włączyć do diety Od września do listopada w sklepach dostępne są świeże dynie różnych odmian. Warto pamiętać, że dynia to prawdziwa bomba odżywcza. Dostarcza witamin i przeciwutleniaczy, które mogą korzystnie wpływać na każdą funkcję organizmu, więc warto ją włączyć do codziennej diety. Zobacz więcej na temat: zdrowie dieta warzywa jesień dynia przetwory infografika
Co włożyć dziecku do śniadaniówki? Co powinno się znaleźć w lunch boxie? Śniadania dodają energii i karmią mózg - podkreślają eksperci żywieniowi. Zarówno pierwsze śniadanie w domu, jak i drugie, zabierane do szkoły, powinny być pożywne i nie "na słodko". Zobacz więcej na temat: jedzenie dzieci szkoła edukacja dieta
Jak ograniczyć marnowanie jedzenia? Wystarczy prowadzić w życie kilka zasad W Polsce marnujemy niemal 5 mln ton żywności rocznie, a najwięcej jedzenia wyrzucają konsumenci. Marnowanie żywności to problem globalny, żywność marnuje się na etapie produkcji, przetwórstwa, dystrybucji i konsumpcji. Jednak badania pokazują, że 60 proc. żywności w naszym kraju marnuje się w gospodarstwach domowych, to blisko 3 mln ton rocznie. Dlatego tak ważne jest planowanie zakupów, przechowywanie żywności w odpowiedni sposób, przetwarzanie resztek i dzielenie się nadwyżkami. Zobacz więcej na temat: społeczeństwo marnowanie żywności zakupy ekologia Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi infografika
Sezon na śliwki. Nie tylko na słodko - pomysły na dania wytrawne ze śliwkami Śliwki to owoce, które często kojarzą się nam z przetworami czy domowymi wypiekami, ale rzadko doceniamy je jako składnik sałatek czy dań obiadowych. Zobacz więcej na temat: jedzenie śliwki przepisy
Grzyby w kuchni. Jak ususzyć grzyby? Jak przechowywać ususzone grzyby? Wraz z początkiem jesieni rozpoczyna się sezon na grzyby. Grzyby można jeść w różnych postaciach - smażone, duszone, marynowane. Można ich użyć do sosów czy zup. Aby zachować grzyby na dłużej i wykorzystywać je w późniejszym czasie można je zamrozić lub ususzyć. Zobacz więcej na temat: grzyby grzybobranie jedzenie
Cała prawda o chlebie według Borysa Roswadowskiego - Najfajniejsze w pieczeniu domowym jest to, że na trzy chleby jeden ci wyjdzie, a reszta wyjdzie ci tak, że i tak je zjesz, bo jesteś zafascynowany i musisz spróbować - opowiada w Czwórce Borys Roswadowski, piekarz i pasjonat rzemieślniczego chleba. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie chleb pieczywo Kamil Jasieński gotowanie
W sklepach pojawią się kolorowe ziemniaki? Polscy naukowcy pracują nad tym Naukowcy z Uniwersytetu w Siedlcach prowadzą badania nad uprawą ziemniaków o fioletowym, różowym lub czerwonym miąższu. Według nich kolorowe ziemniaki mają wiele zalet - korzystnie wpływają na zdrowie, różnorodność upraw i konkurencyjność polskiego rolnictwa. Zobacz więcej na temat: ziemniaki jedzenie rolnictwo NAUKA kuchnia polska
Targowiska jako miejsca edukacji ekologicznej. Warto ograniczyć marnowanie żywności - Liczby pokazujące skalę marnowania żywności są zatrważające. Rocznie w skali całej Polski wyrzucamy jej na śmietnik 5 mln ton. Duża jej część nie zmarnowałby się, gdyby została kupiona z większym rozmysłem. Chodzi o lepsze zaplanowanie tego co kupujemy i racjonalne przechowywanie naszych zakupów - powiedziała w Polskim Radiu 24 Marta Śmigielska-Dasiewicz z Biura Rozwoju Gospodarczego miasta stołecznego Warszawy. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 Warszawa edukacja marnowanie żywności
Polska to malinowy król. W UE nie mamy konkurencji Polska jest czwartym największym producentem malin na świecie. W Unii Europejskiej nikt nie produkuje więcej. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA POLSKA rolnictwo owoce eksport
"Prosimy o niespożywanie". Auchan wycofuje mąkę i ciastka Sieć Auchan wycofuje produkty, które zwróciły uwagę Inspekcji Sanitarnej. Klienci, którzy je kupili na pewno nie powinni ich jeść. Mogą za to odzyskać wydane pieniądze. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA POLSKA handel detaliczny sklep bezpieczeństwo
Maliny to prawdziwa skarbnica zdrowia. Polska jest liderem w ich produkcji Polska jest największym producentem malin w UE oraz czwartym po Rosji, Meksyku i Serbii na świecie. Zbiory malin w ub.r. wyniosły 77 tys. ton, choć 10 lat temu było to ponad 100 tys. ton. Z polskich plantacji pochodzi prawie połowa unijnej podaży malin - podał Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Zobacz więcej na temat: społeczeństwo owoce eksport zdrowie Unia Europejska infografika
Jesienne maliny doskonałym dodatkiem do wytrawnych dań. Jak łączyć smaki? Jesienne maliny to owoce, które wciąż kuszą słodyczą. Możemy je dodawać nie tylko jako dodatek do jogurtów oraz słodkich przekąsek, ale również do wytrwanych dań. Jak wybierać maliny i z czym je łączyć w kuchni? Jak zachować ich smak na dłużej? Zobacz więcej na temat: społeczeństwo owoce kuchnia polska