Polskie Radio
Section05

żywność

Jak jemy, myślimy i klikamy w Europie w audycji "Eurovibe"

W Światowy Dzień Żywności przyjrzymy się temu, co trafia na europejskie stoły i jak kontynent radzi sobie z wyzwaniami zrównoważonego odżywiania. Po 12.30 naszym gościem będzie Radosław Bogusz z SGGW, który opowie o przyszłości jedzenia - od ekologicznych upraw po białko owadów. W drugiej godzinie audycji z Natalią Ceterą porozmawiamy o cyfrowej kulturze Europy, o tym, jak algorytmy kształtują nasze gusta, tożsamości i sposób odbioru świata.
Zobacz więcej na temat:  Czwórka Europa cyfryzacja

Jest umowa handlowa UE-Ukraina. Uwzględniono polski postulat

Umowa handlowa Unii Europejskiej z Ukrainą została zatwierdzona. Decyzję podjęli ministrowie sprawiedliwości unijnych krajów w Luksemburgu, pieczętując tym samym ustalenia ambasadorów z ubiegłego tygodnia. Wtedy sprzeciwiły się tylko Słowacja i Węgry. W umowie są gwarancje chroniące rynki unijnych krajów przed zalewem taniej żywności z Ukrainy. Zabiegała o to między innymi Polska.
Zobacz więcej na temat:  Ukraina Unia Europejska rolnictwo Polska w Unii Europejskiej ŚWIAT

Jak ograniczyć marnowanie jedzenia? Wystarczy prowadzić w życie kilka zasad

W Polsce marnujemy niemal 5 mln ton żywności rocznie, a najwięcej jedzenia wyrzucają konsumenci. Marnowanie żywności to problem globalny, żywność marnuje się na etapie produkcji, przetwórstwa, dystrybucji i konsumpcji. Jednak badania pokazują, że 60 proc. żywności w naszym kraju marnuje się w gospodarstwach domowych, to blisko 3 mln ton rocznie. Dlatego tak ważne jest planowanie zakupów, przechowywanie żywności w odpowiedni sposób, przetwarzanie resztek i dzielenie się nadwyżkami. 
Zobacz więcej na temat:  społeczeństwo marnowanie żywności zakupy ekologia Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi infografika

Targowiska jako miejsca edukacji ekologicznej. Warto ograniczyć marnowanie żywności

- Liczby pokazujące skalę marnowania żywności są zatrważające. Rocznie w skali całej Polski wyrzucamy jej na śmietnik 5 mln ton. Duża jej część nie zmarnowałby się, gdyby została kupiona z większym rozmysłem. Chodzi o lepsze zaplanowanie tego co kupujemy i racjonalne przechowywanie naszych zakupów - powiedziała w Polskim Radiu 24 Marta Śmigielska-Dasiewicz z Biura Rozwoju Gospodarczego miasta stołecznego Warszawy. 
Zobacz więcej na temat:  Polskie Radio 24 Warszawa edukacja marnowanie żywności