Polskie Radio
Section05
żywność

Kombucha produkowana masowo? Polscy naukowcy rozpoczynają prace

Kombucha to nowość wśród zimnych, słodkich napojów. Jest jednak pewna przeszkoda w produkowaniu jej na masową skalę – trudno jest wytworzyć wiele partii o takim samym smaku, zapachu i konsystencji. Na szczęście podejmą się tego naukowcy z Instytutu Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Politechniki Łódzkiej. W "Trójce do trzeciej" Piotr Łodej rozmawiał z jednym z nich – prof. dr hab. inż. Edytą Kordialik-Bogacką.
Zobacz więcej na temat:  Piotr Łodej Trójka STYL ŻYCIA herbata napoje technologia żywność produkcja przemysłowa

ANALIZA Globalny wzrost cen produktów rolnych. Czy to tylko przejściowe zjawisko?

Skutki gwałtownego wzrostu cen podstawowych produktów rolnych, takich jak pszenica, oleje roślinne czy cukier, który miał miejsce w ciągu ostatnich kilku miesięcy, uderzają w konsumentów i przedsiębiorstwa na całym świecie. Wskaźnik cen żywności publikowany przez ONZ osiągnął najwyższy poziom od 10 lat. Analitycy wiążą ten trend z długoterminową reakcją gospodarki na kryzys COVID-19.
Zobacz więcej na temat:  GOSPODARKA żywność inflacja handel

Debata "Polski Ład, od pola do stołu". Premier: mamy zobowiązanie, by szukać najlepszych rozwiązań dla rolników

- Mamy zobowiązanie, by naprawiać błędy przeszłości oraz szukać najlepszych, możliwych rozwiązań dla rolników we współczesnym świecie pełnym wielu wyzwań - powiedział w sobotę premier Mateusz Morawiecki otwierając debatę "Polski Ład, od pola do stołu"
Zobacz więcej na temat:  Polski Ład rolnictwo debata wieś Mateusz Morawiecki pieniądze POLSKA polityka żywność

Unijny "plan awaryjny" bezpieczeństwa żywnościowego na wypadek kryzysu. Znamy jego założenia

Komisja Europejska planuje wprowadzić mechanizm reagowania na kryzysy żywnościowe, tzw. plan awaryjny. Ma on zapewnić mieszkańcom UE bezpieczeństwo dostaw żywności na wypadek kryzysu, np. epidemii. Do 3 maja zainteresowani mogą wypełnić ankietę, która pomoże w opracowaniu takiego planu.
Zobacz więcej na temat:  rolnictwo Komisja Europejska GOSPODARKA żywność jedzenie strategia koronawirus COVID-19

Ich misją pomoc. Caritas Polska przekazuje żywność najbardziej potrzebującym

Do jadłodajni Caritas oraz w formie paczek dla najuboższych mieszkańców Polski trafiają artykuły żywnościowe, które organizacja otrzymała od Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych. Dystrybuowane produkty to m.in.: makaron, puszki mięsne, rybne, dania gotowe, warzywa konserwowe, mąka, herbata i cukier.
Zobacz więcej na temat:  Caritas Polska Caritas pomoc pomoc społeczna żywność jedzenie społeczeństwo POLSKA