Polskie Radio
Section05

żywność

Rewolucja w Polsce. Wegańska przystań zamiast kiełbasy

Stolica Polski, kojarzona z kiełbasą i śledziem, jest teraz wegańską przystanią - pisze w piątek brytyjski dziennik "Guardian", przypominając, że Warszawa od sześciu lat znajduje się w czołówce rankingu "vege miast" świata, a przed trzema laty "National Geographic" przyznał jej pierwsze miejsce. Potwierdzają to badania CBOS. Wynika z nich, że coraz więcej Polaków rezygnuje z mięsa.
Zobacz więcej na temat:  POLSKA Warszawa wegetarianizm weganizm dieta zdrowie kuchnia polska

Świąteczna uczta. Niektórzy zjedzą nawet 10 tys. kalorii

Przeciętny Polak zje podczas świątecznego dnia 6 tys. kalorii - takie wyliczenia, obejmujące jeden świąteczny dzień, przedstawia prof. Danuta Figurska–Ciura, ekspertka ds. żywienia z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Zdradza, że niektórzy pozwalają sobie na jeszcze więcej, nawet na 10 tys. kalorii.
Zobacz więcej na temat:  POLSKA Wigilia Święta Bożego Narodzenia jedzenie gotowanie kuchnia kulinaria zdrowie

Ultradźwiękowa metoda produkcji liofilizowanej żywności

Frytki z mango, chipsy truskawkowe lub batoniki jabłkowe - liofilizowane produkty coraz częściej goszczą na naszych stołach. Żywność liofilizowana jest smaczna i zdrowa, bo specjalny sposób jej konserwowania zachowuje wiele wartości odżywczych. Audycja powstała we współpracy z Siecią Badawczą Łukasiewicz - nauka dla biznesu, nauka dla społeczeństwa.
Zobacz więcej na temat:  Trójka Zobacz także produkcja Monika Suszek Sieć Badawcza Łukasiewicz