Ceny cukru idą w górę i to jeszcze nie koniec wzrostów Na świecie i w Polsce rosną ceny cukru. Mniejsza jest jego podaż i maleją światowe zapasy. Zobacz więcej na temat: ceny Aleksandra Tycner
Pieprz, sól i trotyl. Polityczna kuchnia Gmyza Na półkach księgarń pojawiła się książka "Co nam Gmyz zgotował. Przepisy ze szczyptą trotylu". Publikacja powstała na podstawie programu telewizyjnego "Kuchnia polska", do którego dziennikarz śledczy zapraszał polityków od lewa do prawa. Zobacz więcej na temat: Cezary Gmyz gotowanie KSIĄŻKA kuchnia polityka Roman Czejarek zdrowe odżywianie
Co dalej z prywatyzacją Krajowej Spółki Cukrowej? Plantatorzy buraka cukrowego krytykują pomysł stworzenia holdingu rolno-spożywczego. Taki pomysł padł kilka dni temu padł z ust ministra skarbu Dawida Jackiewicza. W skład holdingu miałaby wejść m.in. Krajowa Spółka Cukrowa. Zobacz więcej na temat: prywatyzacja rolnictwo Dariusz Kwiatkowski
Poranne Rozmaitości 18.04.2016 r. W audycji m.in.: Ponad połowa uprawnionych złożyła już wnioski o świadczenie z programu "Rodzina 500 plus". Jakie są najczęstsze błędy we wnioskach? Zobacz więcej na temat: Rodzina 500+ mleko miód
Dlaczego drożej płacimy za cukier? Na sklepowych półkach drożeje cukier. Zobacz więcej na temat: ceny żywności eksport produkcja rolnictwo
Jak sól i cukier nam szkodzą? Co szkodliwego dodajemy do naszych potraw? To sól i cukier! Poprawiają smak, ale potrafią wywołać wiele chorób. Cukier może doprowadzić do próchnicy zębów i cukrzycy, a sól do chorób serca. Warto zastanowić się zatem, gdzie ukryły się w naszych daniach: sól i cukier. Zobacz więcej na temat: dr Witaminka POLSKIE RADIO DZIECIOM sól zdrowe odżywianie zdrowie
Cukrzyca - choroba naszej cywilizacji Poprawia nam humor, dostarcza endorfin, no i przede wszystkim świetnie smakuje. Dodaje energii i pobudza do działania. Nie wszyscy jednak mogą go jeść do woli. Zobacz więcej na temat: cukrzyca Czwórka dieta Maciej Oswald Patryk Kuniszewicz zdrowie
Medyczne konsekwencje cukrzycy Na tę chorobę cierpią w Polsce już ponad 3 mln osób. W audycji tłumaczymy, kiedy i dlaczego nadmiar cukru prowadzi do zaburzeń metabolicznych, które mogą objawiać się cukrzycą. Zobacz więcej na temat: Artur Wolski cukrzyca NAUKA zdrowie
Najgorsze są lizaki Rozmawialiśmy już o tym, jak szkodliwy dla naszych zębów jest cukier. Najbardziej zębom szkodzą lizaki, ponieważ są z cukru, a w dodatku trzymamy je w buzi bardzo długo. To prawdziwy raj dla niebezpiecznych bakterii! Zobacz więcej na temat: dr Witaminka dzieci słodycze zdrowe odżywianie zdrowie
Cukier szkodzi zębom Mały Dietetyczek opowie Wam wraz z dr Witaminką, jakie szkody mogą wyrządzić w zębie niebezpieczne bakterie. Zobacz więcej na temat: dentysta dr Witaminka dzieci słodycze zdrowe odżywianie zdrowie
Kiedy sok z brzozy jest zdrowy? Słuchacz pozyskał sok z brzozy. Część wypił od razu, a część postanowił przechować. Sok zrobił się jednak kwaśny. Słuchacz chciałby wiedzieć czy wciąż jest zdatny do picia i zdrowy. Zobacz więcej na temat: Janusz Weiss zdrowie żywność
Poranne Rozmaitości 07.01.2016 r. W audycji m.in.: Dlaczego dobrze opłacani specjaliści i menadżerowie chcą zmieniać pracę? Zobacz więcej na temat: praca rolnicy wielkopolskie
Cukier drożeje. Nie przekłada się to na zyski producentów Na światowych rynkach drożeje cukier. W listopadzie i grudniu wzrost cen osiągnął poziom ok. 10 proc. Zobacz więcej na temat: rolnictwo rolnicy
#cukiertonienagroda - uwaga na słodycze! Podczas audycji będziemy mówić o projekcie #cukiertonienagroda, którego celem jest zwiększenie świadomości na temat zdrowego odżywiania. Zobacz więcej na temat: cukierki Czwórka diety otyłość słodycze zdrowe odżywianie zdrowie
Tradycyjne polskie ciasta nie zawierają cukru Dietetycy i lekarze alarmują, że w naszej diecie jest zbyt dużo cukru. I w prawdzie mówi się o nim "biała śmierć" to nie powinniśmy unikać go całkowicie. Cukier jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu każdego człowieka. Zobacz więcej na temat:
Poranne Rozmaitości 10.12.2015 r. W audycji m.in.: Zmniejsza się zapotrzebowanie na węgiel w krajach Unii Europejskiej i na świecie - raport Greenpeace. Zobacz więcej na temat: Greenpeace giełda papierów wartościowych
W sezonie 2015/16 spadnie produkcja cukru i kakao Międzynarodowa Organizacja Cukru (ISO) szacuje, że w sezonie 2015/16 produkcja cukru będzie o ok. 3,5 mln ton mniejsza, niż zapotrzebowanie na ten surowiec. Cukru jednak nie zabraknie ze względu na wysokie zapasy. Gorzej z kakao - tu produkcja i zapasy będa mniejsze. Zobacz więcej na temat: rolnictwo
Podstępny cukier. Jak ograniczyć jego spożycie? - Każdy z nas zjada w ciągu roku 40 kg cukru - mówi w audycji "Instrukcja obsługi człowieka" Grażyna Dobroń. Co możemy zrobić, by uwolnić się z cukrowej pułapki? Zobacz więcej na temat: Grażyna Dobroń Trójka zdrowe odżywianie zdrowie