Polskie Radio
Section05

dieta

Psychodiabetologia i jej rola w nowoczesnym modelu opieki nad pacjentem z cukrzycą

Cukrzyca to choroba przewlekła, która wpływa nie tylko na ciało, ale również na psychikę. Codzienna konieczność monitorowania poziomu cukru, stosowania diety, przyjmowania leków czy insuliny może prowadzić do frustracji, zniechęcenia, a nawet wypalenia diabetologicznego. Zdarza się, że pacjenci odczuwają lęk, wstyd, poczucie winy lub bezradność wobec choroby. O znaczeniu kondycji psychicznej pacjenta podczas leczenia cukrzycy Małgorzata Telmińska rozmawiała z Julią Popko, psycholożką.
Zobacz więcej na temat:  Polskie Radio 24 cukrzyca

Kanapka może być zdrową i smaczną przekąską. Wprowadź kilka zmian

Słowo "kanapka" pochodzi z francuskiego canapé i oznaczało małą przekąskę serwowaną na pieczywie, często w eleganckiej formie. Dziś to jedno z najbardziej uniwersalnych dań świata – proste, szybkie i dające nieskończone możliwości smakowe. Jak można zmienić zwykłą kromkę chleba w pyszną, wyrafinowaną i jednocześnie zdrową przekąskę?
Zobacz więcej na temat:  społeczeństwo kanapki zdrowie zdrowie i dieta

Jak zachować sprawność mimo upływu lat? O zapobieganiu sarkopenii

Nie pozwólmy, żeby "zjadła nas" sarkopenia! To poważny problem medyczny i społeczny - z wiekiem ubywa masy mięśniowej, co prowadzi do ograniczeń sprawności. W audycji "Samo zdrowie" rozmowa o roli białka w naszej diecie oraz roli aktywności fizycznej, czyli o przepisie na długie życie w dobrym zdrowiu. Gościem Małgorzaty Telmińskiej był prof. Jacek Sobocki - chirurg, gastroenterolog.
Zobacz więcej na temat:  Polskie Radio 24 zdrowie starość

Zaskakujące wyniki badań: nadwrażliwość na gluten nie wynika z glutenu

Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten (NCGS) nie wynika z reakcji organizmu na sam gluten, ale ze sposobu, w jaki jelita i mózg oddziałują ze sobą - wynika z dużego przeglądu badań opublikowanego w czasopiśmie "The Lancet". Zdaniem ekspertów odkrycie to może - i powinno - na nowo zdefiniować podejście do definiowania, diagnozowania i leczenia nadwrażliwości na gluten.
Zobacz więcej na temat:  zdrowie odżywianie NAUKA

Ograniczanie cukru w dzieciństwie, to zdrowsze serce w wieku dorosłym

Ograniczenie dzieciom spożycia cukru w początkowym okresie ich życia, włącznie z okresem płodowym, ma związek z niższym ryzykiem różnych chorób układu krążenia w wieku dorosłym, w tym zawału serca, niewydolności serca, a także udaru mózgu – wynika z badania, które publikuje czasopismo „BMJ”.Jak zaznaczają autorzy pracy, największą ochronę przed problemami z układem krążenia w dorosłości zapewnia ograniczenie cukru od momentu poczęcia (czyli już przez mamę, która zaszła w ciążę) aż do 2. roku życia dziecka.
Zobacz więcej na temat:  zdrowie zdrowie dziecka cukier serce

Brzuch jak balon? To może być SIBO

Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego to problem, z którym boryka się prawie 20% populacji. Choć jelitowe bakterie są potrzebne, czasami jest ich dużo za dużo i produkują gaz, który jest przyczyną bólu i ogromnych dolegliwości. Gościem w audycji "Samo zdrowie" była Agnieszka Madejczyk, dietetyczka kliniczna, z którą  o objawach, przyczynach SIBO, także o tym, jak ważne, także dla psychiki, jest leczenie tego schorzenia rozmawiała Małgorzata Telmińska.
Zobacz więcej na temat:  Polskie Radio 24 zdrowie mikrobiota jelita

Rezygnacja z owoców to błąd. Ekspertka obala dietetyczny mit

Coraz więcej osób, próbując schudnąć, rezygnuje z owoców w przekonaniu, że zawarty w nich cukier szkodzi sylwetce. To niebezpieczny trend – ostrzega Katarzyna Lisiecka, dietetyczka kliniczna z Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. św. Barbary w Sosnowcu. Jak zaznacza specjalistka, to właśnie te produkty są niezbędnym elementem zdrowej diety i źródłem wielu cennych składników odżywczych.
Zobacz więcej na temat:  owoce zdrowie witaminy minerały cukier

Światowy Dzień Chleba. Maks Smółka radzi, jak zrobić dobry zakwas na chleb

Bohater polskiego stołu, a także jeden z najstarszych i najważniejszych produktów w historii ludzkości. Choć półki sklepowe uginają się pod różnorodnymi bochenkami, nie każdy chleb jest tak samo wartościowy. Chleb to nie tylko podstawa diety w wielu kulturach, ale też symbol gościnności i wspólnoty. Wypiekany od tysięcy lat, przeszedł długą drogę - od prostych placków z mąki i wody po dzisiejsze rzemieślnicze bochny na zakwasie. 16 października obchodzimy Światowy Dzień Żywności oraz Światowy Dzień Chleba.
Zobacz więcej na temat:  Agnieszka Kunikowska chleb żywność jedzenie pieczywo pieczenie chleba

Bitwa o mięso. Koniec z roślinnymi burgerami, stekami i kiełbasą?

Parlament Europejski opowiedział się za zakazem używania określeń takich jak "burger", "stek" czy "kiełbasa" w odniesieniu do produktów roślinnych. Celem regulacji jest uniemożliwienie producentom żywności roślinnej stosowania nazw kojarzonych z mięsem. To - zdaniem zwolenników nowej regulacji - ma zapobiec wprowadzaniu konsumentów w błąd. Projekt jest postrzegany jako zwycięstwo środowisk rolniczych, które od dawna krytykowały praktykę używania terminów mięsnych w marketingu alternatyw roślinnych. Nie oznacza to jednak, że takie przepisy wejdą w życie. To na razie tylko stanowisko PE do negocjacji z unijnymi krajami. Od wyniku tych rokowań zależy ostateczny kształt przepisów. I zanim zostaną one ewentualnie przyjęte minie jeszcze kilka lat.
Zobacz więcej na temat:  wegetarianizm mięso Parlament Europejski przepisy jedzenie

Źle pojmowany frutarianizm może prowadzić do poważnych zaburzeń w organizmie

Kilka dni temu świat obiegła wiadomość o śmierci 27-letniej Karoliny z Warszawy, która osiem lat temu rozpoczęła estramalną dietę wegańską spożywając wyłącznie surowe owoce. Dziewczyna w chwili śmierci ważyła 27 kg. Eksperci ostrzegają, że źle pojmowany frutarianizm może prowadzić do poważnych zaburzeń w organizmie. 
Zobacz więcej na temat:  zdrowie zdrowie i dieta owoce STYL ŻYCIA cukrzyca infografika