Czy osoba mięsożerna pójdzie na randkę z kimś, kto mięsa nie je? Dieta ma znaczenie Naukowcy sprawdzili, czy deklaracje o wyborach dietetycznych mogą wpływać na ocenę atrakcyjności w świecie aplikacji i serwisów randkowych. Zobacz więcej na temat: psychologia miłość miłość online zdrowie
Czarna kawa – mała, ale dająca wielkie korzyści. Naukowcy sugerują: "Pij z umiarem" Podobno codziennie spożywa się jej ok. 2 mld filiżanek, co czyni ją najpopularniejszym napojem na świecie. Jak kawa wpływa na nasze zdrowie i jak najlepiej ją pić? Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA kawa zdrowie kortyzol Krzysztof Łoniewski Trójka
To zwierzę jest pod ochroną. Polacy jedzą z niego mięso Żubr, symbol dzikiej przyrody i największy ssak lądowy Europy, coraz częściej pojawia się na talerzach. Mięso tej zwierzyny zyskuje uznanie jako jedno z najszlachetniejszych i najzdrowszych dostępnych w Polsce. Wciąż jest jednak rarytasem. Ze względu na niewielką populację na rynek trafia rocznie kilkadziesiąt osobników. Zobacz więcej na temat: żubr mięso POLSKA
Czy 2 maja będzie można jeść mięso? Jest odpowiedź Czy w piątek 2 maja można jeść mięso? - katolicy szukają odpowiedzi na to pytanie przed majówką, niestety nie jest ona prosta. Decyzję o dyspensie podejmują osobno konkretne diecezje. Co więcej, decyzja obowiązuje także tych wiernych, którzy składają na terenie diecezji wizytę. W sprawie majówkowej dyspensy wypowiedzieli się już warszawscy biskupi. Zobacz więcej na temat: POLSKA Kościół katolicki majówka regiony
Śniadanie - najważniejszy posiłek dnia. Jak na to patrzy gen Z? 24 kwietnia to Europejski Dzień Śniadania. Ten posiłek, uznawany za najważniejszy z całego dnia, ma za zadanie dostarczyć nam energii i składników odżywczych po nocnym odpoczynku. Podejście do śniadań jednak się zmienia, znane z domów rodziców kanapki, twarożki i parówki, najmłodsze pokolenie dorosłych zastępuje bardziej wyszukanymi propozycjami. Zobacz więcej na temat: Czwórka śniadanie zdrowie pokolenie z europejski dzień śniadania Damian Sikorski
Wielkanocne stoły uginają się od potraw. Dietetycy radzą: nie przejadajmy się Podczas Wielkanocy można sobie zaszkodzić - mówi dietetyczka kliniczna, doktor Hanna Stolińska. Podkreśla, że jesteśmy coraz bardziej świadomi i nie przesadzamy z jedzeniem, ale spora grupa osób właśnie na to czeka. Zobacz więcej na temat: Wielkanoc potrawy potrawy regionalne święta
Asertywność przy świątecznym stole. Metoda "zdartej płyty" - Nie trzeba zakładać, że będziemy stosować dietę podczas świąt, ale trzeba jeść proponowane nam potrawy tylko zgodnie potrzebami naszego organizmu. Także przy stole trzeba wykazać się asertywnością wobec najbliższych - powiedziała w Polskim Radiu 24 dr Patrycja Kłósek, doktor nauk medycznych, psychodietetyczka. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 Artur Wolski psychologia Wielkanoc
Zawrotna kariera leku na otyłość. Czy rzeczywiście jest on w stanie zmienić życie? Rośnie liczba osób zmagających się z otyłością a wraz z nią - popularność leczenia farmakologicznego tego problemu. Jego skuteczność, polegająca na redukcji apetytu i poprawie uczucia sytości, często zachęca do szybkich i łatwych rozwiązań. Ale czy to dobre rozwiązanie? Zobacz więcej na temat: zdrowie otyłość jedzenie Ozempic
Zdrowa czekolada - czyli jaka? Na to warto zwrócić uwagę W sobotę 12 kwietnia przypada Dzień Czekolady. Dietetycy nie tylko nie odradzają raczenia się tym przysmakiem, ale wręcz zalecają jedzenie niewielkich ilości. Najzdrowsze czekolady to te, o wysokiej zawartości kakao. Zobacz więcej na temat: POLSKA NAUKA czekolada
Ekspertka potwierdza: glukoza jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu Glukoza jest niezbędna m.in. do pracy mięśni szkieletowych czy mózgu. Problem powstaje wtedy, kiedy mamy jej w organizmie za dużo, a przewlekłe zaburzenia poziomu cukru we krwi leżą u podstaw wielu współczesnych chorób. Zobacz więcej na temat: cukrzyca cukierki słodycze zdrowie infografika
Owoce i warzywa coraz mniej odżywcze. Oto powód Badania wykazują, że ilość składników odżywczych w owocach, warzywach i zbożach maleje od ponad 70 lat. Głównym powodem tego zjawiska jest spadek jakości gleb i nieetyczne uprawy - wnioskują naukowcy czasopisma Journal of the American College of Nutrition. Zobacz więcej na temat: zdrowie rolnictwo NAUKA owoce warzywa ŚWIAT
Jesteś tym, co jesz, czyli odpowiednia dieta może polepszyć nasze samopoczucie Mówi się, ze jelita to jest nasz "drugi mózg". To tam np. produkowane jest 90 procent serotoniny, neuroprzekaźnika wpływającego na nasz nastrój. Czy to oznacza, że dobre jedzenie wystarczy, byśmy się lepiej czuli i mieli dobry nastrój? Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA jedzenie zdrowie zdrowe odżywianie mikrobiota serotonina Katarzyna Błażejewska-Stuhr Aneta Awtoniuk Trójka Zobacz także
Czy można jeść smacznie bez mięsa? Sprawdzą to uczniowie ponad 100 szkół Ponad 100 szkół dołączy od września do projektu "Łódzkie szkoły dla klimatu". Cel jest prosty. Uczniowie mają ograniczyć jedzenie mięsa i zobaczyć, że bezmięsna dieta może być równie smaczna, jak ta mięsna. Podobne eksperymenty żywieniowe są organizowane m.in. w Wielkiej Brytanii, Danii i Francji. Zobacz więcej na temat: Zobacz także Daniel Wydrych mięso Weronika Puszkar zdrowie rośliny
Pozytywne jedzenie i seksualność bez wstydu w audycji "Girls' Talk" Gościniami piątkowej audycji będą Katarzyna Błażejewska-Stuhr oraz dr n. med. Karina Barszczewska. Zobacz więcej na temat: Czwórka literatura seksualność
Nadchodzi wiosna. Kierowco, zadbaj o zdrowie i dobrą kondycję Wielkimi krokami zbliża się wiosna. W tym czasie kierowcy mogą odczuwać zmęczenie za kółkiem, rozdrażnienie. Eksperci radzą, by w tym czasie zadbać o wzmożoną aktywność fizyczną oraz odpowiednio zbilansowaną dietę. Zobacz więcej na temat: Radio kierowców radio kierowców online Polskie Radio Kierowców zdrowie kierowcy kierowca zawodowy choroba
Znowu zbadali masło. Naukowcy z USA nie mają dobrych wieści Wyższe spożycie masła wiąże się z częstszymi zachorowaniami na poważne choroby, a nawet ze zwiększoną śmiertelnością, podczas gdy wyższe spożycie olejów roślinnych - z niższą śmiertelnością – informuje pismo "JAMA Internal Medicine". Zobacz więcej na temat: ŚWIAT zdrowie masło NAUKA jedzenie
Ten owoc zwiększa wrażliwość na insulinę. Nowe badania Codzienne jedzenie świeżego mango może zmniejszać insulinooporność u dorosłych osób z nadwagą lub otyłością i potencjalnie obniżać ryzyko cukrzycy - informuje pismo "Nutrients". Zobacz więcej na temat: ŚWIAT mango badanie NAUKA owoce zdrowie medycyna
Ostrożnie z lekami na utratę wagi - mają pomóc, ale mogą zaszkodzić Leki z grupy GLP-1 pierwotnie służyły w walce z cukrzycą. Z czasem jednak okazało się jednak, że znakomicie gubi się po nich wagi. Tracenie w ten sposób nadmiaru tkanki tłuszczowej może jednak mieć szkodliwy skutek uboczny. - Utrata wagi na tych lekach jest tak szybka, że tracimy nie tylko tkankę tłuszczową, ale też mięśnie - zaznacza ortopedka, dr Urszula Zdanowicz. Zobacz więcej na temat: Trójka Zobacz także zdrowie zdrowie i dieta Krzysztof Łoniewski Urszula Zdanowicz odchudzanie