Fakty i mity o kaloriach Od 45 do 75 proc. – tyle pobranej energii organizm ''spala'' na trawienie, oddychanie, pracę serca i utrzymanie prawidłowej temperatury. Ile kalorii potrzebuje każdy z nas, by prawidłowo funkcjonować? Dla kogo będzie dobra dieta niskokaloryczna i jak ją zaplanować? Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowie zdrowe odżywianie nadwaga jedzenie
Co robimy, by zachować zdrowie? Jednym z najważniejszych kroków do zdrowego stylu życia jest przede wszystkim zdobywanie wiedzy. Dla wielu osób jej źródłem jest internet i to właśnie tam szukamy często informacji na temat tego, co jeść, jak ćwiczyć i w jaki sposób radzić sobie ze stresem. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie zdrowie i dieta internauta badania zdrowe odżywianie aktywność fizyczna stres
"Adios kilogramos", czyli 90 dni do zgrabnej figury [WIDEO] Wystarczy wprowadzić do swojego życia kilka zmian, a zyskamy zgrabną figurę i dobre samopoczucie. Przepis na sukces znajdziemy w poradniku "Adios kilogramos! Kompleksowy plan odchudzania na 90 dni", stworzonym przez ekspertów: psychodietetyka, Katarzynę Błażejewską-Stuhr, Adę Jakimowicz, trenera personalnego i psychologa, oraz Marcina Markiewicza, trenera personalnego, fizjoterapeutę. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA nadwaga ćwiczenia zdrowe odżywianie siłownia trening siłowy nastrój
Jedzenie jak Superman. "Nadwarzywa i nadowoce" Odmłodzą organizm, uchronią przed rakiem, cukrzycą, udarami czy chorobami serca. Czy superżywność ma naprawdę supermoce? Zobacz więcej na temat: Czwórka ekologia zdrowie Piotr Firan Justyna Tylczyńska
Jak jeść i chudnąć? Dieta, której nawet nie poczujesz Dieta-cud nie istnieje. Każdy, kto dzięki niejedzeniu próbował zrzucić zbędne kilogramy, z pewnością poznał już tę regułę. - Ważne, żeby zmienić sposób myślenia i być dla siebie dobrym - tłumaczyli Karo Karolina i Maciej Szaciłło, autorzy książki "Jem (to co) kocham i chudnę". Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie zdrowie i dieta Marta Hoppe STYL ŻYCIA diety
Babcia podpowiada - co i jak jeść, aby zdrowo żyć? Jak mawiał autor "Fizjologii smaku" - "powiedz mi, co jesz, a powiem ci, kim jesteś". Jedzenie ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, wygląd samopoczucie i energię. Zobacz więcej na temat: Czwórka Babcia radzi zdrowie i dieta zdrowie Justyna Tylczyńska STYL ŻYCIA kuchnia
"Vegenerata". Jak biegać, jeść i chudnąć? "Vegenerata, sposób na zdrowie. Biegaj, gotuj, chudnij" - to książka, którą napisał biegacz i bloger Przemysław Ignaszewski. Zapraszamy na spotkanie z autorem. Zobacz więcej na temat: Czwórka bieganie zdrowie hobby
Dieta rowerowa. Co jeść, aby dobrze się jeździło? Sezon rowerowy już oficjalnie otwarty, dlatego w Czwórce pojawi się Jagoda Podkowska, autorka książki "Bike & Cook. Kulinarny poradnik rowerzysty". Zobacz więcej na temat: Czwórka rower
Jak obniżyć cholesterol? Wystarczy kilka zmian w diecie Kilka zmian w jadłospisie i cholesterol będzie niższy. Mniej zaś cholesterolu we krwi to niższe ryzyko zawału czy udaru, lepsze samopoczucie oraz więcej pieniędzy – lekarz może odstawić lub zmniejszyć dawki leków. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowie cholesterol tłuszcz serce nadwaga
Gotujesz makaron w garnku? Wypróbuj inną metodę! Makaron stanowi podstawę wielu kuchni na świecie, a smakosze podkreślają nie tylko jego walory smakowe, ale też łatwy i szybki sposób przygotowania. Okazuje się, że może być jeszcze prościej. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA makaron kuchnia polska kuchnia włoska jedzenie gotowanie
Sól spożywana w nadmiarze niebezpieczna dla zdrowia - Cały czas przybywa dowodów na to, że spożywana w nadmiarze sól jest najbardziej niebezpiecznym dla zdrowia pojedynczym czynnikiem żywieniowym - podkreślił prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia. Zobacz więcej na temat: NAUKA zdrowie żywność sól
Menu na wiosnę? "Nadchodzi czas pietruszki!" - Sezonowe warzywo jest dobre dla zdrowia, dla portfela i dla środowiska. Chciałabym, żeby z dodatku do kotleta awansowało na pełnowartościowe danie - przekonuje Dominika Wójciak, autorka książki "Sezonowe warzywo". Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie Karina Terzoni Aleksandra Jasińska warzywa STYL ŻYCIA
"Wspólne gotowanie stało się naszą nową religią” Kiedyś kuchnia była królestwem pani domu. Dawno to nieaktualne. Teraz umiejętność przyrządzania potraw stała się przeżyciem koedukacyjnym. Gośćmi Polskiego Radia 24 byli Monika Kucia - publicystka, autorka książek o tradycjach kulinarnych i Piotr Szymkowiak - mistrz kucharski. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 gotowanie Monika Kucia
Dieta dla mózgu. Jak zachować sprawność umysłową? W miarę upływu lat mózg człowieka się kurczy. Tracimy neurony, co może wpływać na uczenie się i pamięć. Naukowcy z Edynburga przeprowadzili badania wśród szkockich seniorów. Wynika z nich, że osoby, które przestrzegały diety śródziemnomorskiej zachowały większą objętość mózgu niż ci, którzy tego nie robili. O tym od czego może zależeć przedłużanie sprawności intelektualnej w jesieni życia mówił w audycji Czas na Naukę dr Paweł Boguszewski z Instytutu Biologii Doświadczalnej Polskiej Akademii Nauk. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 zdrowe odżywianie mózg zdrowie
Jogurt sprzymierzeńcem w walce z depresją? Dodawane do jogurtów bakterie z rodzaju Lactobacillus minimalizują symptomy depresji u myszy - wynika z badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu Virginia (USA). Zobacz więcej na temat: NAUKA zdrowie depresja
Jak zachować młodość? Zamień skalpel na nóż! - I krój nim warzywa, owoce, dodawaj pestki, oleje z roślin. To są najlepsze narzędzia do walki z upływem czasu - przekonuje Agnieszka Mielczarek, autorka książki "5 lat młodsza w 5 tygodni". Zobacz więcej na temat: zdrowie medycyna Czwórka medycyna estetyczna Marta Hoppe STYL ŻYCIA
Laktoza - cukier ciężkostrawny dla dużych U noworodków, niemowląt i małych dzieci działa na najwyżych obrotach, z wiekiem aktywność enzymu odpowiedzialnego za rozkład laktozy stopniowo się zmniejsza. Czy to oznacza, że wszyscy dorośli powinni stosować dietę bezmleczną? Zobacz więcej na temat: Czwórka NAUKA Patryk Kuniszewicz mleko
Sól, cukier i tłuszcze. Jak jeść, by żyć zdrowo? Gość "Czterech pór roku" zwraca uwagę, że obecnie wszystko jest posypane białym cukrem, którego jeszcze 100 lat temu nie było. - Słodziło się miodem, orzechami, sokami owocowymi i byliśmy zdecydowanie zdrowsi. Badania cały czas to potwierdzają - mówi Marta Pawłowska. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha zdrowie jedzenie cukier cukierki sól tłuszcz STYL ŻYCIA zdrowie i dieta