Polskie Radio
Section05
ekologia

"Jesteś tym, co jesz". Zdrowa żywność i odporność

Zdrowe odżywianie wymaga wysiłku, trzeba się skupić na sobie, spojrzeć na swoje ciało, potrzeby, poszukać produktów – mówił Marcin Banach, szef kuchni warszawskiej restauracji Winiarnia-Kotłownia. O świadomym jedzeniu w Polskim Radiu 24 rozmawiali także Anna Ruszczak (autorka bloga kulinarnego Na moim stole) i Andrej Modic (twórca internetowej społeczności zakupowej Lokalny Rolnik).
Zobacz więcej na temat:  ekologia jedzenie jesień zdrowe odżywianie zdrowie zima blog

"Mazowsze to nie tylko wierzby i Fryderyk Chopin"

- Zupełnie zmienił się sposób odpoczywania. Nie jeździmy po to, by tylko i wyłącznie siedzieć na słońcu i korzystać ze wspaniałych fal, ale tak naprawdę szukamy zaangażowania, autentyczności, przeżywania. To właśnie daje Mazowsze – powiedziała w Polskim Radiu 24 Anna Somorowska z Mazowieckiej Regionalnej Organizacji Turystycznej.
Zobacz więcej na temat:  design ekologia etno Fryderyk Chopin kuchnia Mazowsze Polskie Radio 24 turystyka

Wartość rynku żywności ekologicznej przekroczy 1 mld zł?

Organiczne produkty żywnościowe ze znakiem eko coraz popularniejsze wśród Polaków. W ostatnich latach rynek takich wyrobów zwiększa się każdego roku o kilkanaście proc. i za kilkanaście miesięcy jego wartość po raz pierwszy może przekroczyć 1 mld zł. Korzystają z tego wytwórcy żywności niemającej co prawda certyfikatów, ale pochodzącej ze sprawdzonego i zaufanego źródła. Za ich wysoką jakość odpowiadają poszczególni rolnicy podpisani z imienia i nazwiska.
Zobacz więcej na temat:  ekologia żywność