"Bądźmy eko" - reportaż Urszuli Żółtowskiej Marnujemy jedzenie, kupujemy za dużo ubrań, źle segregujemy śmieci. To niektóre grzechy, które popełniamy. A cierpi świat dookoła nas. Jaki jest nasz stan świadomości? Zobacz więcej na temat: reportaż Urszula Żółtowska-Tomaszewska segregacja śmieci ekologia jedzenie ubrania
Kebab i sernik na patyku Od pewnego czasu triumfy na polskim – i nie tylko – kanale YouTube święcą relacje filmowe z odwiedzin w restauracjach, barach, na stoiskach z jedzeniem, jarmarkach i w innych miejscach, gdzie można po prostu zjeść. Celem filmu jest pokazanie widzom czy można zjeść dobrze, czy też niespecjalnie. Zobacz więcej na temat: folklor folk kultura ludowa felieton KULTURA Magdalena Okraska tradycja jedzenie
Brak porozumienia w KE ws. bezcłowego handlu z Ukrainą. Kością niezgody zapis dotyczący limitów Jest polityczna zgoda w Unii Europejskiej na wykorzystanie zamrożonych aktywów Rosji do odbudowy Ukrainy. Chodzi o zyski generowane z zablokowanych aktywów rosyjskiego Banku Centralnego. Polityczne porozumienie osiągnęli ministrowie spraw zagranicznych państw członkowskich na spotkaniu w Brukseli – o czym poinformowała szef polskiego MSZ-tu Radosław Sikorski. Zobacz więcej na temat: import jedzenie Ukraina Unia Europejska Beata Płomecka ŚWIAT Europa
Polskie sery światową czołówką. Zdobyły wysokie miejsca w prestiżowym rankingu Polskie sery docenione. W najnowszym rankingu portalu kulinarnego Taste Atlas trzy z dziesięciu serów wędzonych, które znalazły się w zestawieniu, pochodziło z Polski. Najwyższą - drugą - lokatę zdobyła śląska gołka, powstająca z krowiego mleka. Zobacz więcej na temat: ser nagroda jedzenie oscypek POLSKA społeczeństwo GOSPODARKA
Turystyka kulinarna, czyli świat od kuchni Turystyka kulinarna (w tym enoturystyka i biroturystyka), choć jest dość młodym zjawiskiem, to szybko zyskuje na popularności. Eksperci wskazują, że jedną z przyczyn wzrostu zainteresowania tym rodzajem turystyki, są coraz większe oczekiwania podróżnych i chęć doświadczenia czegoś nowego, niepowtarzalnego. Zobacz więcej na temat: żywność jedzenie kulinaria
Filozofia Johna Locka oraz jej związki z jedzeniem i piciem Jakie miejsce w filozofii Johna Locka zajmuje ananas? O związkach jedzenia i picia z myślą Locka opowiedziała dr Karolina Rychter. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski filozofia Dwójka jedzenie
Jadalne owady jako alternatywne źródło białka? Naukowcy z Lublina sprawdzają taką możliwość Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie realizują projekt dotyczący wykorzystania jadalnych owadów. Ich badania dotyczą możliwości uzupełnienia składu tradycyjnych produktów spożywczych białkiem pochodzącym z mielonych owadów. Czy to się uda? Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA owady jedzenie NAUKA eksperyment Radosław Nałęcz Trójka
Rozgrzewające dania na zimowe dni. Dawid Jedynak stawia na rosół i azjatyckie inspiracje Zimą ogrzewamy się, jak się da: odkręcamy kaloryfery, wyciągamy wełniane swetry, pijemy sporo gorącej herbaty. Często zapominamy jednak, że na odczuwanie temperatury wpływa również… jedzenie. Dawid Jedynak podkreśla, że rozgrzeją nas kiszonki i rosół, ale też egzotyczne mango czy ananas. Zobacz więcej na temat: Czwórka Marta Hoppe jedzenie zima gotowanie Wiedźmin
Włoscy rolnicy w najsmutniejszym dniu roku: humor poprawia się przy stole Zły nastrój i przygnębienie można zwalczyć, jedząc migdały i suszone owoce, drób, parmezan, soczewicę i jajka - takich rad udzielił włoski związek rolników i producentów żywności w związku z najsmutniejszym dniem w roku, za jaki uważany jest symbolicznie trzeci poniedziałek stycznia. Od kilkunastu lat nazywany jest Blue Monday. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA jedzenie
"Dobry posiłek". Jak wygląda pilotażowy program w polskich szpitalach? "Dobry posiłek" to pilotażowy program uruchomiony jesienią ubiegłego roku przez Narodowy Fundusz Zdrowia. Do programu przystąpiło wiele szpitali, a w praktyce oznacza on dodatkowe 25 złotych na wyżywienie jednego pacjenta. Co znalazło się na szpitalnych talerzach? Zobacz więcej na temat: narodowy fundusz zdrowia szpital jedzenie Karolina Rożej
"Kodeks smakosza" - już 200 lat temu postulowano, by jeść sezonowo - To rzeczywiście jest zadziwiająco współczesne. Autor postuluje - i to jest bardzo mocny postulat - żeby jeść sezonowo. On podkreśla tę sezonowość, on mówi, co kiedy jest dobre, czyli robi to, co wielcy kucharze robili na końcu wieku XX czy nawet w pierwszej dekadzie wieku XXI - tak historyk Łukasz Modelski mówił w Dwójce o "Kodeksie smakosza", publikacji wydanej niemal 200 lat temu. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski Jakub Kukla Dwójka kulinaria kuchnia jedzenie literatura KULTURA
TYLKO U NAS Postanowienia noworoczne - dieta, sport. Ekspert mówi, jakich błędów nie popełniać - Należy dawać z siebie swoje aktualne sto procent zaangażowania, ale na tyle, na ile jest to możliwe. Takie podejście doprowadzi nas do celu, ponieważ w zdrowym życiu o wiele ważniejsza jest konsekwencja, niż perfekcjonizm - mówi w rozmowie z portalem PolskieRadio24.pl dietetyk kliniczny dr Michał Wrzosek. Zobacz więcej na temat: POLSKA odchudzanie dieta jedzenie Nowy Rok
Jadłodzielnie. Czy jedzenie tam zostawiane jest bezpieczne? Jadłodzielnie działają już niemal w każdym większym mieście. Najwięcej żywności trafia tam właśnie po świętach. Kolejna z nich powstała na osiedlu Wiślana w Dęblinie. To drugie takie miejsce w tym mieście, gdzie można zostawić żywność dla osób, które takiej pomocy potrzebują. Jak działa ta ogólnodostępna lodówka i czy jedzenie tam zostawiane jest bezpieczne? Zobacz więcej na temat: Boże Narodzenie potrawy jedzenie pomoc społeczna społeczeństwo bezdomność Sanepid Dęblin
Dyspensa na piątek po Bożym Narodzeniu. Kard. Nycz podjął decyzję W najbliższy piątek - 29 grudnia - wierni Kościoła katolickiego w archidiecezji warszawskiej mogą spożywać potrawy mięsne. Kard. Nycz wydał odpowiednią dyspensę. Zobacz więcej na temat: POLSKA Boże Narodzenie Kazimierz Nycz Jezus Chrystus Warszawa jedzenie mięso
Świąteczne smakołyki. Jak ich nie zmarnować? Co roku po świętach jedzenia w wielu domach zostaje zbyt dużo, aby można je było przejeść. Dla części osób przygotowywanie jedzenie i jego dostatek, to sposób wyrażania uczyć. Zobacz więcej na temat: Piotr Firan Boże Narodzenie Paweł Turski jedzenie STYL ŻYCIA psychodietetyka rodzina marnowanie żywności
Dieta sportowca w święta. Poznaj najlepsze strategie Świąteczny czas, to nie tylko choinka, prezenty, spotkania w gronie rodziny, przyjaciół i znajomych. To także wspólne biesiadowanie. Jak w święta radzą sobie sportowcy, jak na nasze ciało wpływa wigilijna dieta? Zobacz więcej na temat: Czwórka aktywność fizyczna święta dieta Boże Narodzenie Piotr Galus jedzenie
TYLKO U NAS Mikołaj na wielbłądzie, kurczak z KFC, żaglowce zamiast choinek. Wigilia i Boże Narodzenie w różnych regionach świata Według chrześcijan w Afryce św. Mikołaj odwiedza z prezentami dzieci na wielbłądzie, z kolei w wersji australijskiej - sanie ciągną kangury. W Japonii nie ma świąt bez kurczaka z KFC, a na Filipinach bez szopek bożonarodzeniowych, tańca i fajerwerków. W Meksyku zaś Wigilię poprzedza noc rzodkiewek. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Boże Narodzenie Wigilia tradycja święta wiara Kościół katolicki katolicyzm religia społeczeństwo chrześcijaństwo zwyczaje kfc jedzenie potrawy zima
Świąteczna uczta Jana III Sobieskiego. Czy dziś jedlibyśmy ją ze smakiem? Wigilia to od wieków wieczerza postna spożywana w przeddzień Bożego Narodzenia. Postne dania tego wieczora spożywał też król Jan III Sobieski w XVII wieku, by pierwszego dnia świąt oddać się kulinarnej rozpuście. Czy dziś smakowałyby nam świąteczne królewskie dania? Zobacz więcej na temat: Czwórka Martyna Matwiejuk kuchnia polska jedzenie król Jan III Sobieski Wilanów