Kulinarne podróże. Z barszczem, warenikami i syrnikami przez Ukrainę "Nie ma barszczu, nie ma jedzenia", mówi jedno z ukraińskich przysłów. W Czwórce odwiedzamy więc tamtejsze legendarne restauracje i lokalne, klimatyczne knajpki, by skosztować tradycyjnych przysmaków. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA podróże Ukraina Martyna Matwiejuk Podróże z Czwórką
Płatki owsiane na cenzurowanym. Zdrowa owsianka zanieczyszczona? 12 rodzajów płatków owsianych różnych producentów trafiło pod laboratoryjne lupy badaczy z Fundacji Pro-Test. Wyniki są rozczarowujące. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Martyna Ogonek
Sitopia. Szacunek do jedzenia nadzieją ludzkości? Gościem ostatniej przed wakacjami "Drogi przez mąkę" była Carolyn Steel, brytyjska architektka, wykładowczyni, prezenterka BBC, autorka książki "SITOPIA. Jak jedzenie może ocalić świat". Zobacz więcej na temat: ekologia Łukasz Modelski Dwójka
Street food. Nocne markety ulicznego jedzenia Street food to moda na jedzenie na zewnątrz. Uliczne punkty gastronomiczne coraz częściej stają w centrum kulinarnych wydarzeń na całym świecie. Tak zwane markety jedzeniowe to miejsca coraz częściej pojawiające się na mapach wielkich miast i mniejszych miasteczek - na całym świecie. Kilka z nich można znaleźć również w Polsce. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gastronomia Adriana Marczewska
Winna Polska Ponad 330 winnic z całej Polski. Przekrojowe omówienie regionów winiarskich, odmian winorośli, najnowszych trendów w polskim winiarstwie. Tak w skrócie można opisać przewodnik turystyczny "Polskie wina 2021". Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski przewodnik Dwójka
Słoiki pełne smaku, czyli tajemnice kiszonek i zakwasu Kisić możemy prawie wszystko, ale… – Nie każde warzywo da się ukisić tak samo dobrze. Są takie, które warto kisić tak, jak ogórki wiosenne, czyli delikatnie. Je zjadamy po kilku dniach. Długoterminowo możemy kisić warzywa mocno dojrzale. Kisić można też owoce, ja przygotowuję tak cytryny – opowiada Mikołaj Bator. Jak zdradza, pastę z tych owoców wykorzystuje później, przygotowując dania kuchni marokańskiej. Zobacz więcej na temat: Adriana Marczewska Trójka dieta zdrowie STYL ŻYCIA kuchnia warzywa owoce
"Wszyscy wszystko zjedli" - gotowanie to tylko pretekst do tej opowieści "Wszyscy wszystko zjedli" to historia przyjaźni, tolerancji, dokument o udzielaniu i dawaniu pomocy. Madina, jego główna bohaterka jest królową kuchni. Zobacz więcej na temat: Czwórka FILM
Hobby i inwestycje. Co Biało-Czerwoni robią poza boiskiem? Codzienne treningi, regularne mecze i konferencje prasowe - tak wygląda rzeczywistość większości piłkarzy reprezentacji Polski. Nie samą piłką człowiek żyje! Co zawodnicy robią poza boiskiem? Zobacz więcej na temat: Radio kierowców samochody motoryzacja SPORT restauracja kulinaria moda kawa media MUZYKA pianino STYL ŻYCIA POLSKA wiadomości
Urzekające syczenie napojów gazowanych Otwieranie puszki czy butelki z napojem gazowanym kojarzy się z orzeźwieniem, letnią labą i wakacjami. A jak ten gaz trafia do naszych napojów? Zobacz więcej na temat: Czwórka Patryk Kuniszewicz zdrowie Maciej Wójcik
Kuchnia dla klimatu. Jedz to, co dobre dla Ziemi Ocieplenie klimatu już daje nam się we znaki. Niemal w każdej dziedzinie naszego życia możemy działać, by coś zmienić. Jest nią i kuchnia - jedząc lokalnie, przestrzegając zasad zero waste, możemy ograniczać ślad węglowy, zasoby Ziemi i dbać o planetę. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński ekologia żywność
Kombucha - napój, który może zawojować rynek Politechnika Łódzka jest partnerem projektu, którego celem jest wdrożenie innowacyjnej technologii produkcji kombuchy, napoju o walorach smakowych i działaniu prozdrowotnym. Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie
Frytki - skąd pochodzą i która jest najdroższa? Chrupiące, złociste, doskonałe, niezdrowe i kaloryczne takie są wszystkie frytki świata. Wciąż jednak trwa nierozstrzygnięty spór, który kraj jest ich ojczyzną. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska SZTUKA
Jedzenie i picie w pismach Jana Jakuba Rousseau Gościem audycji "Droga przez mąkę" była Wanda Klenczon – tłumaczka i blogerka, która opowiadała o kuchni według Jana Jakuba Rousseau. Zobacz więcej na temat:
Znoszenie obostrzeń. Od niedzieli można jeść i pić w kinach Od niedzieli będzie można sprzedawać i spożywać przekąski i napoje w kinach i innych instytucjach kultury. Zmianę tę z zadowoleniem przyjęli właściciele kin, którzy przyznają, że "w całym modelu biznesu kinowego sprzedaż barowa stanowi znaczące źródło wpływów". Zobacz więcej na temat: kino pandemia COVID-19 koronawirus napoje pieniądze POLSKA społeczeństwo
Nie smaż zbyt często. Olej wybierz z faworytów Smażenie to łatwa, szybka i wygodna obróbka jedzenia. Dietetycy przestrzegają, że nie jest ona zbyt zdrowa i w dodatku nie każdy tłuszcz się do tego nadaje. Co więc wybrać? Zobacz więcej na temat: Czwórka Patryk Kuniszewicz Agata Nowotnik zdrowie
Nory, kopce, sterty liści. Domy mieszkańców lasu Ciepłe dni sprzyjają wycieczkom na łono natury. W lasach z pewnością dostrzeżemy liczne zwierzęce mieszkanka. Te czyściutkie należą m.in. do borsuków. Zobacz więcej na temat: Czwórka zwierzęta
Corn dog. Przygotuj amerykański przysmak w domu Corn dog nie jest u nas tak znany jak hod dog, a niektórzy zapewne nigdy o nim nie słyszeli. Jest to niezwykle popularna przekąska w Stanach Zjednoczonych. Bez problemu można go kupić na tamtejszych ulicach i w niewielkich knajpkach. W Czwórce wybieramy się wirtualnie za ocean i sprawdzamy jak zrobić go samodzielnie w domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kulinaria Mateusz Kulik przekąski
Jak się w Polsce piło i jadło w czasie transformacji? W audycji pochylimy się nad książką "Przyjemności i rozrywki" Janusza Łętowskiego (rok wyd. 1993), by porozmawiać o kulturze jedzenia i picia czasów transformacji ustrojowej w Polsce. Zobacz więcej na temat: transformacja ustrojowa gastronomia Dwójka Łukasz Modelski