Polskie Radio
Section05
jedzenie

Dynia w kuchni - najpiękniejsze jesienne warzywo. Wcale nie musi być mdła

Dynia niesłusznie traktowana jest po macoszemu i zazwyczaj ląduje w occie, jako marynowana. A można z niej robić jarzynkę, placki, kotlety, ciasta, farsz do naleśników, dodatek do rizotto lub kaszotto, podać jako puree, frytki albo zupę krem. Rodzajów dyni jest bardzo wiele i każda sprawdza się w innej potrawie.
Zobacz więcej na temat:  dynia potrawy z dyni przepisy kulinarne Małgorzata Raducha jedzenie przepisy

Jedzenie – jak go nie marnować?

W polskich piekarniach powstaje nawet do kilku ton odpadów tygodniowo. Naukowcy z olsztyńskiego oddziału Polskiej Akademii Nauk tworzą właśnie aplikację dla piekarń, która ma ograniczyć marnowanie żywności. Aplikacja ma tak zaplanować produkcję, aby wszystko udało się sprzedać.
Zobacz więcej na temat:  jedzenie żywność STYL ŻYCIA społeczeństwo Olsztyn Polska Akademia Nauk oszczędzanie zakupy Monika Suszek Agnieszka Furtak-Bilnik Piotr Majewski Trójka