Nie smaż zbyt często. Olej wybierz z faworytów Smażenie to łatwa, szybka i wygodna obróbka jedzenia. Dietetycy przestrzegają, że nie jest ona zbyt zdrowa i w dodatku nie każdy tłuszcz się do tego nadaje. Co więc wybrać? Zobacz więcej na temat: Czwórka Patryk Kuniszewicz Agata Nowotnik zdrowie
Nory, kopce, sterty liści. Domy mieszkańców lasu Ciepłe dni sprzyjają wycieczkom na łono natury. W lasach z pewnością dostrzeżemy liczne zwierzęce mieszkanka. Te czyściutkie należą m.in. do borsuków. Zobacz więcej na temat: Czwórka zwierzęta
Corn dog. Przygotuj amerykański przysmak w domu Corn dog nie jest u nas tak znany jak hod dog, a niektórzy zapewne nigdy o nim nie słyszeli. Jest to niezwykle popularna przekąska w Stanach Zjednoczonych. Bez problemu można go kupić na tamtejszych ulicach i w niewielkich knajpkach. W Czwórce wybieramy się wirtualnie za ocean i sprawdzamy jak zrobić go samodzielnie w domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kulinaria Mateusz Kulik przekąski
Jak się w Polsce piło i jadło w czasie transformacji? W audycji pochylimy się nad książką "Przyjemności i rozrywki" Janusza Łętowskiego (rok wyd. 1993), by porozmawiać o kulturze jedzenia i picia czasów transformacji ustrojowej w Polsce. Zobacz więcej na temat: transformacja ustrojowa gastronomia Dwójka Łukasz Modelski
Klasyk brytyjskiej kuchni uwielbiany przez Churchilla, Lennona i Jacksona Ten tytuł natychmiast ujawnia bohatera programu, ponieważ chyba każde dziecko się domyśla, że chodzi o słynne fish and chips, czyli rybę z frytkami. W tym programie sprawdzaliśmy, jak odpowiednio przygotować dwa główne składniki, ale także jak dobrać do nich dodatki. Zobacz więcej na temat: Adriana Marczewska STYL ŻYCIA kuchnia ryby Anglia Trójka
Rabarbar - wiosenny król ciast i kompotów Dietetyczny, o wyraźnym kwaśnym smaku rabarbar jest doskonałym dodatkiem do ciast i deserów. Na jego bazie można przygotowywać również napoje, sałatki i inne potrawy. Przełom maja i czerwca do czas rabarbaru i tylko czasem pojawia się wątpliwość czy to owoc, czy warzywo? Zobacz więcej na temat: Czwórka rabarbar Szymon Jaworski Małgorzata Jakubowska
Mimo biblijnego zakazu starożytni Judejczycy spożywali niekoszerne ryby Mieszkańcy Judei nie przestrzegali starotestamentowego zakazu jedzenia ryb, które nie posiadają płetw i łusek – dowodzą badania przeprowadzone przez izraelskich uczonych. Zobacz więcej na temat: HISTORIA ciekawostki odkrycia i ciekawostki NAUKA archeologia Biblia Izrael ryby owoce morza
O gotowaniu dla najmłodszych - Kulinaria są tutaj drogą do celu, którym jest dobra zabawa - mówił na antenie Dwójki Szymon Barabach, autor książki "Rymosmaki, czyli co się gdzie je na świecie". Zobacz więcej na temat: dzieci Łukasz Modelski kulinaria Dwójka
Truskawki - słodka zapowiedź lata bez cukru - Sezon na polskie truskawki zaczyna się w czerwcu i kończy w połowie lipca. Warto wykorzystać ten czas, bo to owoce zdrowe i nisko kaloryczne: 100 gramów to tylko 30 kcal - podkreśla dietetyk Hanna Stolińska. - Truskawki mają najmniej cukru ze wszystkich owoców. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA zdrowie Kuba Marcinowicz dieta owoce
"Dzika kuchnia" na talerzu - poszalej z naturą Lemoniada z bławatka, krupnik z nasion babki, pierogi z liśćmi bukowymi, a może ciasteczka z bylicą, powidła z czeremchy, czy zupa różana? Takie niezwykłe dania można wyczarować z tego, co na polach i łąkach. Do tego popić herbatą ziołową z czystka lub mięty. Zdrowo, ekologicznie i w zasięgu ręki. Zobacz więcej na temat: Czwórka rośliny las Kasia Dydo Katarzyna Dydo łąka Aleksandra Opala
Kary za marnowanie żywności. 60 procent jedzenia ląduje w kuchennym koszu Problem marnowania żywności dotyczy ogromnej liczby państw całego świata. Chiny chcą z tym walczyć specjalną ustawą, w Polsce już bada się, na którym etapie tracimy najwięcej jedzenia. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Weronika Puszkar żywność ekologia Chiny
Calzone - smak pizzy zamknięty w pierogu - Można powiedzieć, że calzone to pizza w kształcie pierożka - mówi Marco Ghia, szef Włoskiej Akademii Kulinarnej. Delikatne i puszyste ciasto otacza ciepły i rozpływający się środek. A co możemy znaleźć wewnątrz calzone? Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia włoska gotowanie Mateusz Kulik
"Tortilla Flat". Głodni jadła i przygód "Upiekli szynkę i jedli stary chleb. Poziom koniaku w butelce uparcie się obniżał". Tym razem w "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy o jedzeniu i piciu w powieści "Tortilla Flat" Johna Steinbecka. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski Dwójka KULTURA John Steinbeck literatura
Grillowe przysmaki w wersji wege – Na grilla możemy wrzucić nie tylko warzywa twarde. Mogą to być także sałaty, kapusta, rzepa, rzodkiewka, por, szparagi, a nawet świeże ogórki – wyliczają goście "Gorącej płyty" Wit Szychowski i Tomasz Czajkowski. Przygotowywać na grillu można oczywiście także owoce, jak choćby jabłka czy gruszki. Zobacz więcej na temat: Adriana Marczewska Trójka dieta grill
Z łąki i lasu prosto na talerz. Chwasty zjadaj mądrze - Dzikie zioła do dziś kojarzą nam się głównie z ziołolecznictwem - mówi Piotr Ciemny, autor książki "Chwasty od kuchni". - Tą książką chciałbym pokazać, że z dzikich ziół można zrobić wszystko. Użyć jako zamiennik ziół pospolitych, jak bazylia, natka pietruszki, lubczyk. Mają dużo smaku, aromatu i witamin - dodaje. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński rośliny las
Maślankowe lody są zdrowe i nie tuczą! Piękna, prawdziwie wiosenna pogoda sprawiła, że nie tylko tłumnie ruszyliśmy na spacery, ale także zaatakowaliśmy lodziarnie, przed którymi zaczęły ustawiać się kolejki. Lody to oczywisty przysmak w ciepłe dni. Choć przy okazji także zmora osób, które walczą z nadmiarem kalorii. Jednak na horyzoncie pojawiła się właśnie "jutrzenka nadziei" w postaci lodów na maślance. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA Paweł Turski Piotr Łodej Trójka
1,5 tys. euro za bochenek chleba. Klientów nie brakuje Najdroższy chleb świata wypiekany jest w małej miejscowości Algatocin koło Malagi (Andaluzja) i kosztuje 1480 euro za 400-gramowy bochenek. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Europa STYL ŻYCIA chleb
Zbigniew Kmieć: Kornel Makuszyński jest ze snu o Polsce płynącej dobrym winem - Łysy, dobrotliwy wujek dla dzieci, ale przede wszystkim, dobrotliwy wujek dla dawnej Polski. Takiej marzącej, pielęgnującej i pieszczącej swoje szlacheckie i gościnne tradycje. Takiej Polski, której praktycznie nie było już w czasach, w których o tym pisał - mówił w Dwójce Zbigniew Kmieć, szef kuchni i ekspert kulinarny. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski Dwójka