Koreański przysmak okazał się zabójczy. Zjadł "żywą ośmiornicę", po chwili nie żył Degustacja koreańskiego przysmaku sannakji - posolonych macek małej ośmiornicy wijącej się po talerzu - zakończyła się zgonem 82-latka – podaje koreański portal The Korean Herald. Zdarzenie miało miejsce w Kwandżu na południu kraju. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Azja Korea Południowa kuchnia śmierć
Stara Trta - najstarsza winorośl na świecie Maribor znajduje się w regionie Podravje w Słowenii. To własnie w tym mieście rośnie najstarsza winorośl na świecie – Stara Trta. Zobacz więcej na temat: Winnica Słowenia Łukasz Modelski Dwójka kulinaria kuchnia
Jak idealnie łączyć smaki w kuchni? Ekspert podpowiada Niektórzy są zwolennikami tradycyjnych połączeń smakowych, inny - lubią eksperymentować w kuchni. Jak łączyć smaki, co pasuje do czego, i dlaczego takie a nie inne połączenie jest najlepsze? Zobacz więcej na temat: diety zdrowie i dieta napoje słodzone kuchnia smak cukier Agnieszka Kunikowska gotowanie
"Ojczysty - dodaj do ulubionych". Co znaczyło "obracać w perzynę", a co znaczy dziś? W cyklu "Ojczysty - dodaj do ulubionych" zdradzamy tajemnice języka polskiego. Sprawdzamy, czy "obracać w perzynę" kiedyś znaczyło coś innego. Zobacz więcej na temat: Czwórka język polski język ojczysty Martyna Matwiejuk tradycja kuchnia
Wiele hałasu o humus. Przepisy Samar Khanafe Kuchnia Bliskiego Wschodu jest obfita, różnorodna, wielopokoleniowa i karmi domowników przede wszystkim warzywami. Jej smaki opisuje Samar Khanafe. W książce "Dukkah, kumin i włoszczyzna. Wegetariańska kuchnia bliskowschodnia" znajdziemy 133 przypisy na orientalne dania. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA jedzenie kulinaria gotowanie kuchnia Bliski Wschód Mateusz Kulik
"Ojczysty - dodaj do ulubionych". Skąd się wzięła "kajzerka"? W cyklu "Ojczysty - dodaj do ulubionych" zdradzamy tajemnice języka polskiego. Sprawdzamy, skąd pochodzi słowo "kajzerka". Zobacz więcej na temat: Czwórka język polski język ojczysty Martyna Matwiejuk tradycja kuchnia
"Ojczysty - dodaj do ulubionych". Co to jest "głąbik krakowski"? W cyklu "Ojczysty - dodaj do ulubionych" zdradzamy tajemnice języka polskiego. Sprawdzamy, czym jest "głąbik krakowski". Zobacz więcej na temat: Czwórka język polski język ojczysty Martyna Matwiejuk tradycja kuchnia
"Ojczysty - dodaj do ulubionych". Z czego składa się żymlok? W cyklu "Ojczysty - dodaj do ulubionych" zdradzamy tajemnice języka polskiego. Sprawdzamy, czym jest żymlok, bułczanka czy czarny. Zobacz więcej na temat: Czwórka język polski język ojczysty Martyna Matwiejuk tradycja kuchnia
Spotkania przy stole, warsztaty kulinarne, degustacje: trwa TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia W języku jidisz słowo "tisz" oznacza "stół", ale także spotkanie przy stole, wspólne biesiadowanie: jedzenie, picie, rozmowy. I taki też jest zamysł tej imprezy, która w tym roku odbywa się po raz szósty: wspólne, radosne spędzanie czasu, rozmowy czasem do rana. Bo nic lepiej nie łączy, niż wspólne jedzenie. Zobacz więcej na temat: kuchnia STYL ŻYCIA Muzeum Historii Żydów Polskich Żydzi jedzenie Piotr Firan Raf Uzar Trójka
Piekielnie ostra wystawa, czyli jak wygląda najostrzejsza papryczka świata? Nie są duże, zazwyczaj mają kolor czerwony, czasami żółty bądź zielony, a dla swoich wielbicieli są piękne i fascynujące. A przede wszystkim są piekielnie ostre – tak bardzo, że można je oglądać tylko za szybą. To papryczki, które można podziwiać w łódzkiej Palmiarni. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA jedzenie papryka przyprawy Piotr Firan Radosław Nałęcz Trójka kuchnia
Wbijamy za gary. Foodini i jego przepisy na proste dania - Gotować dla innych to chyba największy wyraz troski, jaki można komuś ofiarować. To jest coś, co napędza mnie w kulinarnej pasji - opowiada Foodini. Marcin Wójcik jest blogerem kulinarnym, który namawia innych, by "wbijali za gary". Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria gotowanie kuchnia jedzenie hobby Marta Hoppe
Kuchnia japońska - nie tylko sushi. Wiele ją łączy z kuchnią polską Maori Murota przywołuje smaki z dzieciństwa spędzonego w Tokio i receptury, z których korzystały jej babcia i mama. Swoją książkę napisała jednak we Francji, gdzie zamieszkała na stałe. Okazuje się, że domową kuchnię japońską można odtworzyć z lokalnych, europejskich produktów. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby kuchnia japońska gotowanie Kamil Jasieński kuchnia jedzenie Japonia
Jagodzianki - pocałunek lata. Czas na święto tych wypieków - 2 lipca to najlepsza data Basia Starecka, dziennikarka kulinarna, chciałaby, żeby jagodzianka - miękka, słodka bułeczka, bogato nadziewana jagodami - a nie dżemem - miała swój dzień w kalendarzu. Według niej i ekspertów Klubu Wielkiej Jagody najlepsza data na to święto to 2 lipca. Zdradzamy dlaczego! Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie Marta Hoppe kuchnia kuchnia regionalna lato wakacje jagody
Krakowska restauracja wyróżniona dwiema gwiazdkami Michelin Jedna z krakowskich restauracji, jako pierwsza w Polsce, otrzymała dwie gwiazdki Michelin - to najwyższe, najbardziej prestiżowe wyróżnienie w zakresie gastronomii. Zobacz więcej na temat: Trójka Elżbieta Raczyńska owoce Piotr Firan kulinaria kuchnia restauracja wyróżniony Karol Gnat
Roślinna kuchnia kresowa. Zupa migdałowa, barszcz mleczny i ziemniaki Kichyłki, kutyki, mandryki, cebulniki, bałabuchy, kryżawki - przysmaki kuchni kresowej dwudziestolecia międzywojennego znakomicie odnajdują się w dzisiejszym wegetariańskim menu. - Są świadectwem wielokulturowego dziedzictwa. Kuchnia kresowa jest wciąż żywa, przekazywana z pokolenia na pokolenie - mówił Paweł Ochman, autor książki "Roślinna kuchnia kresowa". Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kuchnia gotowanie kulinaria
Budki z frytkami mają być chronionymi obiektami. "To część belgijskiej kultury i tożsamości" Flandria, region na północy Belgii, dąży do uznania budek z frytkami za chronione obiekty dziedzictwa kulturowego. Frytki w tym kraju już wiele lat temu zostały określone mianem dziedzictwa narodowego. Teraz przyszedł czas na popularne niegdyś budki. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Belgia Beata Płomecka kuchnia dziedzictwo narodowe
Kulinarne zastosowania tłuszczów zwierzęcych Gościem "Drogi przez mąkę" był Zbigniew Kmieć - ekspert kulinarny, kucharz, współorganizator Festiwalu Smaku w Grucznie. Zobacz więcej na temat: Dwójka kuchnia tłuszcz Łukasz Modelski
Wege przysmaki prosto z Kresów Kichyłki, kutyki, mandryki, cebulniki, bałabuchy, kryżawki - przysmaki kuchni kresowej dwudziestolecia międzywojennego znakomicie odnajdują się w dzisiejszym wegetariańskim menu. O poranku opowie o nich Paweł Ochman. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia kuchnia regionalna