Polskie Radio
Section05

marnowanie żywności

Jak ograniczyć marnowanie jedzenia? Wystarczy prowadzić w życie kilka zasad

W Polsce marnujemy niemal 5 mln ton żywności rocznie, a najwięcej jedzenia wyrzucają konsumenci. Marnowanie żywności to problem globalny, żywność marnuje się na etapie produkcji, przetwórstwa, dystrybucji i konsumpcji. Jednak badania pokazują, że 60 proc. żywności w naszym kraju marnuje się w gospodarstwach domowych, to blisko 3 mln ton rocznie. Dlatego tak ważne jest planowanie zakupów, przechowywanie żywności w odpowiedni sposób, przetwarzanie resztek i dzielenie się nadwyżkami. 
Zobacz więcej na temat:  społeczeństwo żywność zakupy ekologia Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi infografika

Targowiska jako miejsca edukacji ekologicznej. Warto ograniczyć marnowanie żywności

- Liczby pokazujące skalę marnowania żywności są zatrważające. Rocznie w skali całej Polski wyrzucamy jej na śmietnik 5 mln ton. Duża jej część nie zmarnowałby się, gdyby została kupiona z większym rozmysłem. Chodzi o lepsze zaplanowanie tego co kupujemy i racjonalne przechowywanie naszych zakupów - powiedziała w Polskim Radiu 24 Marta Śmigielska-Dasiewicz z Biura Rozwoju Gospodarczego miasta stołecznego Warszawy. 
Zobacz więcej na temat:  Polskie Radio 24 Warszawa edukacja żywność