Cyfryzacja. Czas oswoić cyberbezpieczeństwo Informatyka kwantowa, sztuczna inteligencja, cyberbezpieczeństwo to tematy, na które dyskutowali eksperci podczas konferencji Polska w Technosferze Przyszłości z okazji Światowego Dnia Telekomunikacji i Społeczeństwa Informacyjnego. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kuba Marcinowicz Mateusz Kulik nowe technologie
Croissant. "Im bardziej się kruszy, tym lepiej smakuje" Oficjalny przepis na croissanty pochodzi z 1839 roku, a jego twórcą jest August Zang, właściciel wiedeńskiej piekarni przy rue de Richelieu w Paryżu. - Sekret croissanta tkwi w maśle. To skłądnik, na którym nie możemy oszczędzać - podkreśla Paweł Albert z piekarni Chaud Pain. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA gotowanie kulinaria kuchnia francuska Mateusz Kulik
Kryptowaluty. "To nieekologiczna forma płatności" Kryptowaluty zyskują coraz większą popularność. Zdaniem ekspertów są niestety nie tylko szybką, ale także mało ekologiczną formą płatności. Wydobycie Bitcoina zużywa tyle energii elektrycznej, co niektóre kraje przez cały rok. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński bitcoin kryptowaluty finanse pieniądze Mateusz Kulik
Kup w internecie, odbierz z drona. Pierwsza transakcja już za nami Sukcesem zakończył się pierwszy test dostarczenia przesyłki dronem. Akcja została przeprowadzona w Lublinie, a paczka ze sklepu trafiła wprost na posesję klienta. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA zakupy zakupy online dron Mateusz Kulik Kuba Marcinowicz
Calzone - smak pizzy zamknięty w pierogu - Można powiedzieć, że calzone to pizza w kształcie pierożka - mówi Marco Ghia, szef Włoskiej Akademii Kulinarnej. Delikatne i puszyste ciasto otacza ciepły i rozpływający się środek. A co możemy znaleźć wewnątrz calzone? Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia włoska jedzenie gotowanie Mateusz Kulik
Szpinak - zielone źródło zdrowia. Jak go smacznie przyrządzić? Do niedawna kojarzył się z niesmaczną papką z dzieciństwa, od jakiegoś czasu przeżywa jednak renesans. Stosowany jako składnik dań, sałatek, koktajli i ciast szpinak pracuje na swój nowy PR. Można z niego wyczarować pyszne potrawy, a przy okazji skorzystać z jego prozdrowotnych właściwości. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta zdrowie zdrowe odżywianie szpinak Kuba Marcinowicz Mateusz Kulik
Siłownia dla e-sportowców. Gra pod okiem specjalistów E-sport to dziedzina, która w ostatnim czasie zyskała olbrzymią popularność. Odbywają się również pierwsze wirtualne igrzyska olimpijskie, w ramach których od 13 maja zawodnicy z całego świata rywalizują na symulatorach e- sportowych. Nic więc dziwnego, że coraz więcej młodych ludzi pragnie zostać zawodowymi graczami. Zobacz więcej na temat: Czwórka e-sport hobby Mateusz Kulik Kamil Jasieński czas wolny gaming
Krykiet - sport dla każdego Krykiet jest sportem z ciekawą i bogatą historią, pierwsze mecze krykietowe odbywały się na przełomie XIII i XIV wieku. Musiało upłynąć kilka stuleci, żeby ten sport zaczął być popularny na świecie, teraz zyskuje jednak coraz więcej miłośników również w Polsce. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA Piotr Firan SPORT czas wolny Mateusz Kulik
Zielone IT - nowe technologie a zmiany klimatu Ekologia to jeden z najnowszych trendów w świecie technologii. - Giganci technologiczni zaczynają się chwalić ekologicznymi posunięciami i trzeba to przyjąć za dobrą monetę - mówi Maciek Gajewski ze spiders.web.pl. Zobacz więcej na temat: Czwórka Piknik Naukowy NAUKA relaks Mateusz Kulik
Dziadkowie Biznesu. Studenci reklamują ich w sieci Studenci Uniwersytetu Warszawskiego zainaugurowali akcję Dziadkowie Biznesu, która pomaga seniorom zareklamować swą działalność w sieci. Zobacz więcej na temat: Czwórka senior Kamil Jasieński Mateusz Kulik
Cookie dough, czyli ciasto na ciastka Zjedzenie cookie dough - wbrew ostrzeżeniom mam i babć - nie powoduje gorączki czy bólu brzucha. Jak samemu przygotować surową masę ciasteczkową? Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria słodycze gotowanie STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
Szparagi - dietetyczny afrodyzjak Jedno z najsmaczniejszych wiosennych warzyw to szparagi, gdy tylko się pojawiają to znak, że wiosna na dobre się zaczęła. Obok walorów smakowych mają dużo właściwości prozdrowotnych. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie zdrowie STYL ŻYCIA dieta kulinaria Kuba Marcinowicz Mateusz Kulik szparagi
Parkingi podziemne - świetna, choć unikana, alternatywa Kierowcy twierdzą, że miejsc parkingowych brakuje. Piesi narzekają na centra miast zastawione samochodami. Wydaje się, że mogłyby ich "pogodzić" parkingi podziemne, tych jednak kierowcy unikają. Zobacz więcej na temat: Czwórka Mateusz Kulik Maciej Wójcik samochody miasto parkingi
Sztuczna inteligencja - czy pomoże znaleźć partnera? Skandynawscy naukowcy opracowali algorytm do aplikacji randkowych, dzięki któremu łatwiej możemy poznać osoby, które spełniają nasze oczekiwania wizualne. Jednak jak się okazuje, ten algorytm może mieć dużo więcej zastosowań. Zobacz więcej na temat: Czwórka sztuczna inteligencja NAUKA randki Mateusz Kulik Małgorzata Jakubowska
Szczepić się czy nie? "To kwestia edukacji i odpowiedzialności" W pełni zaszczepionych w Polsce jest ponad 3 mln osób. Jednak jak pokazują wyniki badań przeprowadzonych przez Polski Instytut Ekonomiczny, nawet 64 proc. Polaków może się nie zaszczepić przeciwko COVID-19 Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan Mateusz Kulik szczepienia zdrowie medycyna
Kamera na ulicy już cię nie rozpozna. Będą nowe przepisy? Zdaniem władz unijnych wprowadzenie ograniczenia w zakresie rozpoznawania twarzy, zwłaszcza w miejscach publicznych, jest potrzebne. - Nasz wizerunek to też dane osobowe. Zgodnie z polityką UE należy je chronić - mówił Kuba Wątor ze Spidersweb.pl. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kuba Marcinowicz Mateusz Kulik internet monitoring hakerzy ochrona danych bezpieczeństwo w sieci
Dzień Gwiezdnych Wojen. Walcz na miecze świetlne 4 maja to wyjątkowy dzień dla miłośników "Gwiezdnych wojen" - obchodzimy Międzynarodowy Dzień "Star Wars". - Walka na miecze świetlne to sport dla wszystkich - mówił w Czwórce instruktor tej dyscypliny Bartek Gajewski. Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan Mateusz Kulik gwiezdne wojny FILM
"Toad in the hole" - brytyjski sposób na kiełbasę Pod tą dziwną nazwą kryją się kiełbaski zapiekane w cieście naleśnikowym. To szybka i tania przekąska, którą można podawać nawet na obiad lub kolację. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kulinaria Mateusz Kulik