Dlaczego uwielbiamy słodycze? – Cukier jest szybkim zastrzygiem energii, a nasz mózg wykształcił mechanizm, który jak widzi coś słodkiego, to każe nam szybko to zjeść, żeby mieć energię – mówi dr Tomasz Rożek. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA ciekawostki Tomasz Rożek Marcin Łukawski słodycze dzieci
Słodzenie coraz tańsze, ceny cukru najniższe w historii Ceny cukru na świecie i w Unii osiągnęły najniższe poziomy w historii. Od początku roku jego cena spadła na światowych giełdach prawie o jedną czwartą. To dobra wiadomość dla konsumentów - polscy klienci mogą kupić cukier za ok. 2 zł/kg, to o prawie złotówkę taniej, niż rok temu. Gorzej z plantatorami buraków cukrowych - ich sytuacja staje się dramatyczna. Zobacz więcej na temat: ceny rolnictwo Unia Europejska GOSPODARKA
Podatek od cukru. Czy zatrzyma falę otyłości? W zeszłym roku spożycie cukru w Polsce było największe od 28 lat. Statystyczny Polak spożył aż 44,5 kg. Chociaż wiemy, że nie jest zdrowy, nie potrafimy z niego zrezygnować. Zobacz więcej na temat: Czwórka ekologia podatki zdrowie przepisy Piotr Firan
Podatek od cukru pomoże walczyć z otyłością? Jest między innymi na Węgrzech, w Niemczech, Francji, Meksyku i Wielkiej Brytanii, wycofała się z niego Dania. Chodzi o tak zwany podatek od cukru, który miałby być nałożony także w Polsce dla tych producentów żywności, którzy dodają do niej cukier, czyli niemal na wszystkich. Ministerstwo Finansów się przygląda tym rozwiązaniom - mówi Paweł Jurek z biura prasowego resortu. Zobacz więcej na temat: Aleksandra Tycner
Cukier - jak pozbyć się słodkiego uzależnienia? Nasze komórki nie wiedzą, że jedzenia jest pod dostatkiem. Działają tak od milionów lat: oszczędzają energię i robią zapasy. Zobacz więcej na temat: Czwórka Marta Hoppe jedzenie słodycze słodkości zdrowie zdrowe odżywianie dieta
Co zrobić z górą cukru w Unii i w Polsce? Według ekspertów, polski rynek słodyczy wart jest już kilkanaście miliardów złotych, ale ma jeszcze duży potencjał - bo jemy trzy razy mniej słodkości niż np. przeciętny Niemiec. Zobacz więcej na temat: rolnictwo Unia Europejska
Cukru pod dostatkiem. Spadają ceny Na krajowym rynku spadły ceny cukru, a decydują o tym relatywnie niskie ceny cukru białego na świecie oraz duża produkcja w kampanii 2017/2018. Zobacz więcej na temat: ceny rolnictwo
Słodki truciciel, czyli jak na nasze zdrowie wpływa cukier? Na okładce jest trupia czaszka usypana z ziarenek cukru. Dziennikarze "Gazety Wyborczej" Dariusz Kortko i Judyta Watoła napisali jego monografię pod złośliwym tytułem "Słodziutki". Zobacz więcej na temat: Trójka Dariusz Bugalski STYL ŻYCIA zdrowie medycyna
Słodkie życie bez cukru? To możliwe! Większość z nas nie potrafi sobie wyobrazić życia bez cukru. Można śmiało powiedzieć, że uzależniliśmy się od jego obecności w naszym codziennym życiu. Zobacz więcej na temat: Bogdan Sawicki zdrowie NAUKA
Czy da się wyeliminować cukier z diety? Melchior Wańkowicz wymyślił hasło "Cukier krzepi". Ale czy przypadkiem nie szkodzi? Zobacz więcej na temat: zdrowie zdrowe odżywianie dieta
Czy polski cukier obroni się na światowym rynku? W 2017 r. ceny cukru na światowych rynkach spadły o jedną piątą, tymczasem w Polsce rośnie zarówno areał produkcji buraków cukrowych jak i produkcja cukru. Zobacz więcej na temat: rolnictwo Elżbieta Mamos
Odwrócić trend otyłości Jak zdrowiej żywić Polaków, na czym polega optymalizacji produktów żywnościowych oraz ograniczanie ich kaloryczności – o tym rozmawiała na antenie radiowej Jedynki Aleksandra Tycner. Zobacz więcej na temat: żywność zdrowie słodycze
Cenowe prognozy. Co z żywnością w przyszłym roku W przyszłym roku żywność będzie drożała w mniejszym stopniu niż w tym roku – przewidują eksperci. Fakt, że ceny żywności będą prawdopodobnie rosły wolniej, nie oznacza jednak niższej inflacji. Zobacz więcej na temat: żywność jajko ceny żywności mleko
Polski cukier popłynie w świat z nowego terminala w Gdańsku Krajowa Spółka Cukrowa S.A jest dziś największym w Polsce i ósmym, co do wielkości, producentem cukru w Europie. A to nie koniec, bo firma ma poważne plany inwestycyjne, mówił w rozmowie z Naczelną Redakcją Gospodarczą Polskiego Radia prof. Henryk Wnorowski, prezes spółki. Zobacz więcej na temat: żywność Justyna Golonko
Cukier krzepi czy szkodzi? O tym, że cukier szkodzi było wiadomo już w latach 60-tych, dzięki badaniom finansowanym przez amerykański przemysł cukrowniczy. Wyniki tych analiz zostały jednak utajnione. Światło dzienne ujrzały jedynie badania sugerujące, że cukier nie do końca da się powiązać m.in. z chorobami serca. O jednej z największych manipulacji w dziejach medycyny donosi najnowsze PLOS Biology. Gościem audycji Zdziwienie Tygodnia była dr hab. Agnieszka Szadkowska z Katedry Pediatrii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 jedzenie cukierki dieta cukrzyca
Czy cukier będzie tańszy? Unia Europejska uwolniła rynek cukru. Co to oznacza dla polskich firm i konsumentów? Zobacz więcej na temat: rolnictwo Elżbieta Mamos
Kontrowersje wokół polityki handlowej Unii Unia liberalizuje swoją politykę handlową, czego przejawem jest między innymi odejście od kwotowania produkcji cukru. Według Brukseli to szansa na zwiększenie eksportu, jednak rolnicy mają co do tego wątpliwości. Zobacz więcej na temat: rolnictwo Dariusz Kwiatkowski
Cukier - słodka trucizna, niezbędna do życia Dorosła osoba spożywa rocznie około 50 kg cukru, czyli 27 łyżeczek każdego dnia. Cukier - zarówno biały, jak i brązowy, czy klonowy, bardzo niekorzystnie wpływa na zdrowie. - Ale trzeba pamiętać, że nie każdy cukier jest zły - tłumaczyła Żaneta Geltz. Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie dieta Marta Hoppe