Polskie Radio
Section05
cukier

Cukier krzepi czy szkodzi?

O tym, że cukier szkodzi było wiadomo już w latach 60-tych, dzięki badaniom finansowanym przez amerykański przemysł cukrowniczy. Wyniki tych analiz zostały jednak utajnione. Światło dzienne ujrzały jedynie badania sugerujące, że cukier nie do końca da się powiązać m.in. z chorobami serca. O jednej z największych manipulacji w dziejach medycyny donosi najnowsze PLOS Biology. Gościem audycji Zdziwienie Tygodnia była dr hab. Agnieszka Szadkowska z Katedry Pediatrii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi.
Zobacz więcej na temat:  Polskie Radio 24 jedzenie cukier cukierki dieta cukrzyca

Mniejsze ceny cukru pomogą producentom słodyczy i napojów?

- W związku ze znaczącą deregulacją unijnego rynku cukru oraz większą jego podażą, należy spodziewać się, że ceny tego surowca w Unii Europejskiej będą dostosowywać się do cen światowych, co obecnie oznacza ich spadek. Wykorzystanie cukru jako substancji słodzącej w przemyśle spożywczym powinno wzrosnąć - mówi Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.
Zobacz więcej na temat:  rolnictwo cukier