Odchudzanie last minute - zrzuć parę kilo przed latem Do wakacji został niecały miesiąc - wraz z dietetykami i trenerami podpowiemy wam, jak w tak krótkim czasie zrzucić zbędne kilogramy. Zobacz więcej na temat: Czwórka Justyna Majchrzak trening siłowy zdrowie
Karolina i Maciej Szaciłło o życiowej odnowie Rozmówczyni Grażyny Dobroń przyznaje, że jeszcze kilka lat temu bardziej zależało jej na odpowiedniej zawartości kosmetyczki niż na tym, co je... Potem wiele się zmieniło. Zobacz więcej na temat: Grażyna Dobroń psychologia Trójka zdrowie
Alergicy powinni wziąć pod lupę swój jadłospis - Alergia zasadza się na układzie odpornościowym. Układ ten destabilizuje się, nie reaguje właściwie. By się zresetował, należy mu pomóc - wskazała dr Bożena Grechuta. Zobacz więcej na temat: alergia Roman Czejarek zdrowie
Karolina i Maciej Szaciłło - ich przepis na młodość - Technologia modyfikuje produkty tak, że to, co kiedyś uchodziło za dobre dla naszego zdrowia, dziś nie działa, albo może szkodzić - mówią autorzy książki "Karolina OdNowa. 69 sposobów na młodość". Zobacz więcej na temat: Czwórka Karina Terzoni Katarzyna Dydo kulinaria poradnik
Jak i co jeść by nie zakwasić organizmu? Zasadami, które pomogą nam zadbać o równowagę kwasowo-zasadową podzieliła się ze słuchaczami radiowej Jedynki psycholog zdrowia Beata Sokołowska. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha zdrowie
Słodkie napoje obniżają poziom stresu Badacze z USA wykazali, że napoje słodzone cukrem tłumią reakcję organizmu na stres, co przejawia się poprzez zmianę aktywności mózgu. Zobacz więcej na temat: Czwórka Patryk Kuniszewicz zdrowie
Kasza. Magiczny składnik w polskiej kuchni? - Dziś zapominamy o kaszy, a przecież mamy ją niemalże w genach, bo polskie posiłki obfitowały w nią już w średniowieczu - przekonują Paweł Łukasik oraz Grzegorz Targosz, blogerzy. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie Kuba Marcinowicz kulinaria zdrowie
Co jeść, żeby czuć się lepiej? - Wystarczy kilka dobrze skomponowanych składników, żeby nasz posiłek uczynił nas szczęśliwszymi - przekonuje dietetyk Wanda Baltazar. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Patryk Kuniszewicz
Życie archeologa z perspektywy kuchni - Na wyprawę do Syrii zaproszono mnie pod warunkiem, że będę zajmowała się kuchnią. Przyjęłam to entuzjastycznie, nie mając pojęcia, na co się porywam - mówiła w Jedynce Xenia Kolińska. Zobacz więcej na temat: archeologia Bliski Wschód Katarzyna Kobylecka Syria żywność
Zachodnia dieta szkodzi jelitom? To, co jedzą ludzie w krajach bogatych, może mieć fatalny wpływ na ich organizmy. Wskazuje na to dietetyczny eksperyment opisany na portalu tygodnika „Nature”. Zobacz więcej na temat: NAUKA
Dbasz o linię? Jedz deser na śniadanie! Zdaniem naukowców to jedyny sposób, by - nie odmawiając sobie słodkich przyjemności - nadal nosić swój rozmiar. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Patryk Kuniszewicz zdrowie
Skinny fat. Czy są chude grubasy? Szczupła sylwetka, żadnych mięśni i duży odsetek tłuszczu. Otyłość metaboliczna jest tak samo groźna jak dodatkowe kilogramy. Zobacz więcej na temat: Czwórka Karina Terzoni Katarzyna Dydo moda trend zdrowie
Koreańska recepta na zdrowie i długowieczność - W Europie lubimy jeść, ale jedzenie jest dodatkiem do spotkań. A mam wrażenie, że w Azji spotykamy się po to, aby jeść - opowiada dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek. Zobacz więcej na temat: Azja Chiny geografia Japonia Katarzyna Kobylecka korea kuchnia chińska kuchnia japońska kulinaria NAUKA zdrowie
W stołecznych szkołach powstaną źródełka wody - To jest projekt pionierski. Jesteśmy pierwszym miastem w Polsce, które wprowadza w szkołach możliwość picia ze specjalnych źródełek - powiedziała prezydent Warszawy Hanna Gronkiewicz-Waltz. Zobacz więcej na temat: dzieci edukacja mazowieckie Warszawa
Na butelkach wina pojawi się informacja o kaloriach? Propozycję rewolucyjnych zmian w etykietowaniu alkoholu przedstawiła brytyjska europosłanka Glenis Willmott. Europosłowie planują wezwać Komisję Europejską, by do końca przyszłego roku przedstawiła projekt przepisów w tej sprawie. Zobacz więcej na temat: alkohol Europa Unia Europejska
Bioprodukty coraz popularniejsze – błonnik w cenie! Ilość spożywanego w Polsce pieczywa w ciągu ostatnich 20 lat spadła o połowę. Zmieniają się nasze nawyki żywieniowe, a w obawie o swoje zdrowie coraz rzadziej sięgamy po produkty zbożowe. Zobacz więcej na temat: chleb dieta bezglutenowa zdrowie
Żelatyna - obalenie mitów, wyjaśnienie półprawd Pochodzi z chrząstek zwierząt, głównie trzody i bydła, rzadziej ryb. To substancja białkowa, ze spożywaniem której nie należy przesadzać. Zobacz więcej na temat: białko biologia chemia Czwórka Katarzyna Węsierska technologie zwierzęta żywność
Fakty i mity na temat wody. Tego nie wiedziałeś! Przedstawiamy fakty i obalamy mity na temat wody. Sprawdzamy, ile powinniśmy jej wypijać i czy kremy nawilżające rzeczywiście nawilżają. Zobacz więcej na temat: Czwórka kosmetyki NAUKA Patryk Kuniszewicz Wielkanoc woda zdrowie