Polskie Radio
Section05

ekologia

Jak się odżywiać, żeby nie szkodzić?

Polacy z roku na rok jedzą coraz mniej mięsa. Co ciekawe, także pandemia miała na to wpływ: aż 14 proc. z nas zadeklarowało, że podczas kwarantanny starało się ograniczać jego spożywanie. Przed nami jednak jeszcze sporo do zrobienia – W Polsce na osobę przypada prawie 62,5 kilograma mięsa w ciągu roku. To zdecydowanie za dużo – mówi Aleksandra Stanisławska, współautorka bloga "Crazy Nauka".
Zobacz więcej na temat:  Trójka STYL ŻYCIA Wioletta Myszkowska Marcin Cichoński jedzenie warzywa Ziemia NAUKA

Żyj ekologicznie! Jak przekonać nieprzekonanych

"Ale to nudne! Po co tak segregować te śmieci? Mi się to i tak nie uda!" - słyszeliście już kiedyś od kogoś takie zdania? Wydaje się, że ci, którzy tak mówią nigdy nie zrozumieją ekologii. A może wystarczy bardzo mocno przytulić babcię i dziadka, uśmiechnąć się do rodziców czy przyjaciół i powiedzieć im wszystkim: posłuchajcie - muszę z wami poważnie porozmawiać o mojej i naszej przyszłości?
Zobacz więcej na temat:  edukacja