Jajko, kura, czy jajecznica, czyli co kryje się w skorupce? - Zanim w jajku zamieszka pisklak to trzeba stworzyć mu odpowiednie warunki. Dobrą wilgotność i temperaturę. Potem odpowiednio długo wysiadywać a w trakcie obracać, mieszać i zmieniać ich położenie. Zatem jest to proces nudny, ale bardzo odpowiedzialny który w niektórych przypadkach może trwać nawet blisko 2 miesiące powiedział Jacek Karczewski - przyrodnik, autor książek o ptakach, ze Stowarzyszenie Jestem na ptak który był gościem "Poranka" w Polskim Radiu Dzieciom. Zobacz więcej na temat: radio dla dzieci DAB+ dzieci kultura dla dzieci Poranek Polskiego Radia Dzieciom podróże po Polsce podróż z dzieckiem natura jajko Jaja w kuchni
Wielkanocne pisanki. Jakie barwniki są najzdrowsze? Malowanie jajek na Wielkanoc to odwieczna polska tradycja. Ale także w tym przypadku można wybrać do ich pomalowania toksyczne barwniki. Na rynku są jednak także te z ekologicznych materiałów, o czym przypominają eksperci warszawskiej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW). Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA pisanki Wielkanoc
RELACJA Z CZECH Jaja na twardo i budowa mostu Karola. W Pradze ożyła legenda W Pradze ożyła legenda jaj darowanych przed ponad sześciuset laty na budowę mostu Karola. Przypomnieli ją mieszkańcy pobliskich Velvar, którzy zgodnie z tradycją ugotowali jaja na twardo. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Praga Czechy Wojciech Stobba legendy Europa
Jak często możemy jeść jajka? Są zdrowe, ale… Występują w muzyce, literaturze oraz filmie. Symbolizują przecież zdrowie, płodność i życie. Jajka, bo o nich mowa, to też nieodłączny element Wielkanocy. - Są także skarbnicą różnych składników odżywczych - mówi w Programie 1 Polskiego Radia Magdalena Siuba-Strzelińska, dietetyk kliniczny. A jak często powinniśmy je spożywać? Zobacz więcej na temat: społeczeństwo jajko
Czego jeszcze nie wiesz o jajkach? Jajko jajku nierówne. Zazwyczaj jemy kurze, ale przecież możemy sięgnąć po jajko gęsie, kacze, perlicze, przepiórcze czy strusie. Czym się różnią i jakie mają dla nas wartość? Tuż przed świętami wielkanocnymi sprawdziliśmy to w audycji "Stacja Nauka". Zobacz więcej na temat: Czwórka Wielkanoc święta jajko jajko na miękko Patryk Kuniszewicz Oliwia Olczyk tradycja kulinaria gotowanie
O książce "Jajko" - zjedz śniadanie o każdej porze dnia - Mówi się, że jest wszystkim, czego potrzeba. Potwierdza to nasza kultura, w której najważniejsze święta nie obejdą się bez tego produktu - mówiły Zofia i Kasia Pilitowskie, autorki książki "Jajko. Znakomite przepisy z jajkiem w roli głównej". Zobacz więcej na temat: Kamil Jasieński zdrowe odżywianie dieta jajko jajko na miękko jajka faszerowane Jaja w kuchni jajecznica Czwórka
Anna Bińczak: kura szczęśliwa to taka, o którą się dba - Kura to ptak grzebiący i dziobiący, ona musi mieć cały czas zajęcie czyli powinna mieś swoje podwórze. Powinna też mieć swoje koleżanki, to zwierzę stadne - mówi Anna Bińczak z gospodarstwa "Szczęśliwa kurka". -Jeśli dbasz o kurę, to ona daje dobre jajka - dodaje. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kuba Marcinowicz Kamila Dębczak
Jajko jajku nierówne. Jak wybrać te najlepsze? Najdroższe są jaja strusie i gęsie, coraz większą popularnością cieszą się perlicze, kacze są niedopuszczone do użytku spożywczego, a najczęściej przez nas spożywane to kurze. Zobacz więcej na temat: Czwórka jajko jajko na miękko Jaja w kuchni zdrowie
Prawdy i mity o jajkach Jajko to coś wspaniałego i bogatego w różnorodne składniki. Jako jedyny produkt niemięsny zawiera niezbędne aminokwasy, których nie produkuje ludzki organizm. Zarówno białko, jaki i żółtko to bomby witaminowe, które m.in. poprawiają wzrok, wygląd skóry. Zobacz więcej na temat: jajko jajecznica jajko na miękko kuchnia żywność Sława Bieńczycka STYL ŻYCIA zdrowie i dieta
Dlaczego długo gotowane jajka zielenieją? Ugotowanie idealnego jajka często okazuje się być trudniejsze, niż może się wydawać. Z pomocą, jak zawsze przychodzi nauka. Zobacz więcej na temat: Tomasz Rożek Trójka kulinaria Marcin Łukawski NAUKA
Eksperci: jajka kluczowe dla wzrostu dzieci Dzieciom na śniadanie warto podawać jajka, sugerują naukowcy z Uniwersytetu Waszyngtońskiego. Ich zdaniem, dzięki jajkom dzieci świetnie rosną. Zobacz więcej na temat: NAUKA jajko jajko na miękko dieta dzieci
Smaczne pomysły na wielkanocne jajka Jajko to symbol nowego i odradzającego się życia, a także niezbędny i główny element wielkanocnego śniadania. Przedstawiamy kilka propozycji na to, jak przygotować pyszne jajka faszerowane. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta jedzenie przepisy kulinarne przepisy świąteczne Wielkanoc jajka faszerowane jajko
Zdrowie zamknięte w skorupkach Twierdzenie, że spożywanie więcej niż 3 jajek tygodniowo jest szkodliwe, zostało już dawno obalone. Dziś jaja uznawane są za jeden z najzdrowszych produktów spożywczych. Do tego można przygotowywać je na mnóstwo sposobów, dzięki czemu nigdy nam się nie znudzą. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowie dieta zdrowe odżywianie jajko jajko na miękko Jaja w kuchni cholesterol białko
Co sprawia, że jajko gotuje się na twardo? Na twardo, na miękko, sadzone - jajko można przygotować na wiele sposobów. A wszystko dzięki procesowi denaturacji. Zobacz więcej na temat: jajko na miękko Krystian Hanke NAUKA Tomasz Rożek
Jajka "na miękko" są zdrowsze od tych "na twardo" - Najzdrowsze jajka to jajka na miękko. Najzdrowsze, czyli takie, które podczas przygotowywania nie tracą wartości odżywczych - wyjaśnił dietetyk dr Marcin Mandryk. Zobacz więcej na temat: dieta jajko na miękko Wielkanoc zdrowie żywność
"M" jak marmurkowe jajka Tym razem bardzo prosty przepis na to, jak zwykłe jajko zamienić w jajo niezwykłe. Zobacz więcej na temat: kulinaria przepisy kulinarne Smak na tak
Czy można zjeść jajko Kolumba? Według jednego z dawnych przepisów jest to możliwe. O sposobach na - nie tylko wielkanocne - jaja dyskutowaliśmy w świątecznym wydaniu "Drogi przez mąkę". Zobacz więcej na temat: Dwójka jajecznica kuchnia polska KULTURA Łukasz Modelski Wielkanoc
Jaja wg dawnych polskich książek kucharskich O przepisach z mniej znanych, niesłusznie zapomnianych kulinarnych źródeł porozmawiamy w "Drodze przez mąkę". Zobacz więcej na temat: jajecznica kuchnia polska Wielkanoc