Chleb nasz domowy, powszedni W czasie lockdownu wiele osób odkryło w sobie przeróżne talenty – niektórzy te kulinarne. I jak się okazuje Polacy docenili zwłaszcza domowe wypieki, a część porwała się nawet na własnoręcznie przygotowywane pieczywo. I kontynuuje robienie tych wypieków do dziś. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA chleb wypieki dom pieczywo Witold Lazar Trójka
5 mln ton rocznie. Tyle żywności marnujemy W ubiegłym roku ONZ ustanowiło 29 września Międzynarodowym Dniem Świadomości na Temat Strat i Marnowania Żywności. Zobacz więcej na temat: Trójka żywność Elżbieta Korczyńska społeczeństwo
Rozkład supermarketu a zdrowa dieta Nie umieszczanie słodyczy bądź innych niezdrowych produktów przy kasach zmienia nawyki zakupowe klientów. Zobacz więcej na temat: zdrowie dieta zakupy
Dlaczego nachodzi nas chęć na słodkie? O emocjonalnym podjadaniu Warto sobie zrobić taki eksperyment - zachęciła w Programie 1 Polskiego Radia ekspert żywieniowy Marta Pawłowska - przez kilka dni zapisywać na kartce wszystko, co jemy i kiedy jemy. Wtedy będziemy mieli, czarno na białym, odpowiedź na pytanie, czy podjadamy i w jakich sytuacjach to robimy. Zobacz więcej na temat: dieta zdrowie Sława Bieńczycka
Kiszonki to nie tylko kimchi. Jak smakują bób, rabarbar i jarmuż? Kiszonki są bardzo istotne dla dobrego funkcjonowania naszego organizmu. Wiedziały już o tym nasze prababcie, a my coraz chętniej wracamy do ich przepisów. Ania Kamieńska-Mielczarek przygotowuje kiszone warzywa i owoce według średniowiecznych receptur i z tego, co wówczas uprawiało się w Polsce. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA zdrowie Anna Depczyńska Robert Grzędowski
Polscy naukowcy opracowali przepis na... "sztuczne mięso" - Jesteśmy na etapie powiększania hodowli tzw. mięsa komórkowego. Przejścia z etapu laboratoryjnego na etap przemysłowy, wielkoskalowy - powiedział w audycji "Eureka" dr Wojciech Witarski z Instytutu Zootechniki Państwowego Instytutu Badawczego w Balicach, gdzie opracowano "sztuczne mięso". Zobacz więcej na temat: Artur Wolski NAUKA żywność
Kuchnia żydowska - z Tykocina, Nowego Jorku czy Izraela Kuchnia żydowska rządzi się prawami, których przestrzegają Żydzi z całego świata. Mimo to występuje ona w przeróżnych odsłonach. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska serial
Alergia czy nietolerancja? Zdiagnozuj to u lekarza Dziś wiele osób narzeka na swoje nietolerancje pokarmowe i alergie. Jednak równie często zdarza się, że te dolegliwości nie zostały potwierdzone u żadnego lekarza, a to ważne by dobrze zdiagnozować to, co nam dolega i pomóc. Zobacz więcej na temat: Czwórka Adrianna Janiszewska Agata Nowotnik zdrowie STYL ŻYCIA
Dżemy, konfitury, pikle, nalewki . Jak zacząć przygodę z przetworami? Warto robić przetwory. Nie są one aż tak praco- i czasochłonne jakby się wydawało. Możemy je doprawić do własnego smaku i gustu. Kontrolować ilość cukru czy octu. Zawsze wiemy, co jest w środku. Nie wyjdzie nam też drożej niż w sklepie, pod warunkiem, że nie będziemy porównywać do popularnych produktów niezbyt dobrej jakości - przekonuje autorka poradników Małgorzata Świgoń. Zobacz więcej na temat: przetwory Daniel Wydrych STYL ŻYCIA
Seitan - podbija żołądki wegan i wegetarian Wśród trendów kulinarnych, również w mediach społecznościowych króluje seitan. To kolejny krok w stronę weganizmu i wegetarianizmu, a także w stronę zdrowia naszego i naszej planety. Zobacz więcej na temat: Czwórka Szymon Jaworski dieta
Mięsiwa na polskim stole. Jak schabowy wyparł kapłona? Za polską potrawę narodową uchodzi schabowy. Jednak zanim rozgościł się na naszych stołach, królowały na nich: kapłony, pekeflejsz, a wołowina była mięsem szczególnie cenionym. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński
Jesienią zwiększa się apetyt Z najnowszych badań wynika, że zmiana pory roku może przyczynić się do odczuwania zwiększonego głodu. Zobacz więcej na temat: jesień
Zupka błyskawiczna - to nie jest dobra baza diety. Uważaj na fosforany Choć wokół zupek błyskawicznych narosło wiele obaw, wciąż po takie produkty sięgamy, szczególnie na wycieczkach. Znajdziemy je również w studenckim menu. Dietetyczka przestrzega jednak, aby nie sięgać po nie zbyt często. Zobacz więcej na temat: Czwórka Adrianna Janiszewska Agata Nowotnik zdrowie
"Każdy z nas, co roku wyrzuca ok. 173 kg jedzenia". Znamy wyniki unijnych badań Szacunki przeprowadzone w ramach finansowanego przez UE projektu FUSIONS wykazały, że w UE marnuje się rocznie ok. 88 ton żywności. Oznacza to, że statystycznie każdy z nas, co roku wyrzuca ok. 173 kg jedzenia. Zobacz więcej na temat: żywność GOSPODARKA Unia Europejska rynek
Zupa nic - tajemnice produktu tradycyjnego Podążając za tytułem najnowszego filmu Kingi Dębskiej, poszukamy na czym polega fenomen "zupy nic". Polska zupa tego rodzaju to nic innego, jak zupa mleczna. Zobacz więcej na temat: Czwórka
"Doceń polskie" - wspierajmy lokalnych producentów - Za mało cenimy naszą polską żywność i nasze doskonałe polskie produkty - mówi w Dniu Polskiej Żywności Karolina Szlapańska z Ogólnopolskiego Programu promocyjnego "Doceń polskie". - Mamy dużą różnorodność w branży spożywczej i czas to docenić. Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan żywność
Mięso, kawa i wanilia, czyli zapachy, które regulują apetyt Mięso, kawa, lody czekoladowe i waniliowe. Jakie są najbardziej sycące zapachy, a które z nich wzmagają łaknienie? Odpowiedzi na te pytania szukają naukowcy z Wrocławia, którzy pracują nad nową gamą środków regulujących apetyt. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA Mateusz Drozda Wrocław nadwaga otyłość
Wieś - tam produkt jest królem na stole Natalia Sosin-Krosnowska od lat odwiedza gospodarstwa agroturystyczne, szczególnie te, których właściciele porzucili miasto i przenieśli się na wieś, tam gotują dla swych gości z tego, co natura w danym momencie daje. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska wieś