Tymoteusz Michalski: najlepsza oliwa jest z czystych miejsc - Na jakość oliwy z Kalamaty wpływa dostęp do morza, wiatry i prądy opływające Peloponez, ale przede wszystkim braku przemysłu w okolicy. Czystość tego regionu jest najważniejsza - mówił w Dwójce Tymoteusz Michalski z inicjatywy "Oliwa wypływa". Zobacz więcej na temat: Grecja oliwa Łukasz Modelski KULTURA jedzenie
Trochę wiosny w kuchni – Pomyślałam, że nie powinnam już mówić o warzywach korzeniowych, bo to kuchnia przednówkowa. Na nowalijki jeszcze chwilę poczekamy. Co więc jeść, by przywołać wiosnę na talerz? – pyta Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA jedzenie kuchnia Katarzyna Pruchnicka
"Zadziwiające życie owoców" - pełna świeżego soczystego miąższu - Jarosław Molenda napisał już niejedną książkę o roślinach. W tej mamy 10 egzotycznych owoców i ich zdumiewajace historie - mówi Łukasz Skop, autor bloga "Bez-ogródek". Zobacz więcej na temat: Czwórka Kasia Dydo Katarzyna Dydo owoce zdrowie truskawki jedzenie
Czy pieczarki lubią gałkę muszkatołową? – Do pieczarek w dzisiejszym wydaniu potrzebna jest gałka muszkatołowa. Zazwyczaj kojarzy nam się ona z pasztetem, ale Samar Khanafer przekonuje, że to niezwykle uniwersalna przyprawa – mówi Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA jedzenie kuchnia Katarzyna Pruchnicka
W Polsce tyją już przedszkolaki - Polskie dzieci tyją najszybciej w Europie, a jest to efekt złych nawyków żywieniowych - mówi dr Małgorzata Kostecka z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Co przedszkola mogą zrobić, aby uchronić dzieci przed nadmiernym przybieraniem na wadze? Zobacz więcej na temat: zdrowie STYL ŻYCIA zdrowie i dieta przedszkole dzieci dzieciństwo jedzenie Daniel Wydrych Piotr Gociek
"Bez chemii" - reportaż Jakuba Tarki Ponad 2 kg - tyle przeciętny konsument spożywa w ciągu roku dodatków do żywności oznaczonych różnego rodzaju "E". Produkty spożywcze nafaszerowane są np. konserwantami, przeciwutleniaczami, emulgatorami, czy wzmacniaczami smaku. Tymczasem brakuje właściwego nadzoru nad ich stosowaniem. Zobacz więcej na temat: reportaż jedzenie chemia Najwyższa Izba Kontroli
Czym jest smak umami? Zazwyczaj spotykamy się z czterema smakami: słonym, słodkim, gorzkim i kwaśnym. Czy znany jest nam piąty smak, nazywany umami? Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA jedzenie kuchnia Katarzyna Pruchnicka
Alain Passard: kuchnia warzywna zbliża nas do malarstwa i mody - Miałem trzy gwiazdki gotując z mięsem i to wszystko zmieniłem, poświęciłem, żeby gotować z warzyw. To pozostanie w historii kuchni - mówił w Dwójce szef paryskiej restauracji uhonorowanej trzema gwiazdkami Michelin. Zobacz więcej na temat: Francja kuchnia francuska Łukasz Modelski warzywa KULTURA jedzenie
Planujesz długie życie? "Ogranicz cukier" - Cukier powoduje, że w naszym organizmie wzrasta stężenie dopaminy i serotoniny, czyli hormonów szczęścia. Dlatego w momentach kryzysowych po niego sięgamy. To błędne koło - mówi dietetyk Ewelina Ogrzewała. Zobacz więcej na temat: Czwórka cukier jedzenie Marta Hoppe
Kimchi. Jak przygotować koreańską "klasykę" z polskich produktów? - My, jako Polacy, najchętniej kisilibyśmy wyłącznie kapustę i ogórki, a tymczasem okazuje się, że świat fermentacji jest o wiele bardziej bogaty - mówi Grzegorz Łapanowski w Czwórce. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie kulinaria Grzegorz Łapanowski gotowanie
Psychologia jedzenia. Dlaczego "zajadamy smutki"? - Jedzenie pomaga rozładować emocje, ale sprzyja też utrzymaniu mechanizmów kontrolnych. Na przykład dzięki diecie kontrolujemy wagę, czyli kontrolujemy swój wygląd, a przez to mamy poczucie kontroli nad interakcjami społecznymi - tłumaczy ekspertka. Zobacz więcej na temat: Czwórka psychologia jedzenie Jakub Jamrozek depresja
Hummus - zdrowa przekąska z cieciorki Bazą tego dania jest cieciorka, zwana też ciecierzycą. Można ją dostać w puszkach, w słoikach i suchą. Którą wybrać? Zobacz więcej na temat: Czwórka Anna Hardej kuchnia jedzenie STYL ŻYCIA
Masło z aquafaby. Czy można usmażyć na nim steka? Aquafaba to woda, która zostaje po ugotowaniu ciecierzycy i to właśnie z niej można robić wegańskie zamienniki mlecznych produktów. Wśród nich jest także wegańskie masło. Zobacz więcej na temat: Czwórka Damian Sikorski Mateusz Kulik jedzenie dieta STYL ŻYCIA
Cheebab - jak smakuje serowy kebab? Jak mówią jego twórcy, właściciele farmy mlecznej w Zurychu – to pierwszy na świecie wegetariański kebab, jest tłusty i słony, ale nie przytłacza smakiem. Cheebab to po prostu kebab, w którym miejsce mięsa zajmuje ser. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria rozrywka Mateusz Fusiarz jedzenie STYL ŻYCIA
Biologia i design. Produkcja bez odpadów Od 2021 roku w krajach UE ma obowiązywać zakaz sprzedaży opakowań foliowych. Być może świetną alternatywą dla nich są kompostowalne i jadalne opakowania Róży Rutkowskiej. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska jedzenie ekologia recykling
Minister rolnictwa: żywność elementem handlowych wojen Ujawnienie nielegalnego uboju spowodowało nakręcenia spirali niechęci do polskiego mięsa, a właściwie do całej polskiej żywności - powiedział podczas otwarcia VI edycji targów żywności WorldFood Poland minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski. Zobacz więcej na temat: eksport żywność Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi jedzenie
Czy zdarza mi się wyrzucać żywność? Polacy wyrzucają rocznie około 10 milionów kilogramów żywności. Skala wyrzucanego pożywienia od lat stale rośnie. Zobacz więcej na temat: Trójka społeczeństwo żywność jedzenie Kuba Strzyczkowski Andrzej Faliński
Naukowcy z Łodzi projektują mikroczujniki do badania żywności Nawet jeśli staramy się czytać składy produktów spożywczych na opakowaniach, często i tak nie wiemy jakie szkodliwe mogą być substancje, które się tam znajdują. Jednymi z nich są aminy biogenne, które w nadmiernej ilości mogą powodować rozwój nowotworów. Zobacz więcej na temat: Czwórka Oliwia Olczyk Patryk Kuniszewicz jedzenie wynalazek wynalazcy NAUKA