Ile soli w soli? Uwaga na trucizny w solniczkach W torebce soli nie zawsze znajduje się sama sól. Często dodawane są do niej szkodliwe dla zdrowia antyzbrylacze. Jakiej soli używać, żeby nie narażać się na działanie niezdrowych substancji? Jak bardzo trująca może okazać się niepozorna, domowa sól? Zobacz więcej na temat: Trójka zdrowie zdrowe odżywianie sól przyprawy
Smaki dawnej Warszawy na festiwalu w Wilanowie "Królewski stół" to hasło drugiej odsłony Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego. - Hasło zrodziło się z idei miejsca, w którym festiwal w tym roku będzie osadzony - mówił Adrian Ordakowski, edukator kulinarny. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Beata Kwiatkowska
Motocyklem po smaki świata - Gdy jestem w Holandii, nie umiem sobie odmówić bułeczki ze śledziem - o swoich kulinarnych podróżach opowiadał w Dwójce Bartek Gosk, motocyklista i kucharz. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski STYL ŻYCIA motocykl
Kulinarna podróż w czasie Czy wiecie, co to jest topinambur? Czy barszcz może być zielony, a arbuz kiszony? Zobacz więcej na temat: dzieci kuchnia polska Agnieszka Kunikowska
Zagadki z dziedziny: chemia w życiu ludzi i roślin Chemiczne dodatki do żywności i pobieranie wody przez rośliny – to tematy zagadek, z którymi zmagali się słuchacze Jedynki. Zagadki zadawała dr Magdalena Osiak, chemiczka z Uniwersytetu Warszawskiego. Zobacz więcej na temat: chemia kwiaty Artur Wolski
Kuchnia polska jest słona? Zaskakujące badania - Może oznacza to, że Polacy jedzą bardzo dużo potraw ze wzmacniaczami smaku i do wszystkiego dosypują różnych cudownych miksów przypraw – komentowała Małgorzata Minta wyniki badań, z których m.in. wynika, że najpopularniejszym smakiem kojarzącym się z rodzimą kuchnią jest według Polaków smak słony… Zobacz więcej na temat: dieta Małgorzata Minta Łukasz Modelski kuchnia polska KULTURA
Co, gdzie i za ile jadają Polacy W audycji "Droga przez mąkę" o polskich przyzwyczajeniach kulinarnych porozmawiamy z dziennikarką Małgorzatą Mintą. Zobacz więcej na temat: dieta
Popularny sklep wycofuje ze sprzedaży krojone pomidory W krojonych pomidorach sprzedawanych pod nazwą "Freshona" i "Italiamo" mogą znajdować się plastikowe elementy grożące poranieniem podczas spożycia. Dlatego producent wycofał je z rynku - poinformował w środę Główny Inspektorat Sanitarny. Zobacz więcej na temat: GIS zdrowie pomidory POLSKA
Banki żywności w Belgii mają coraz więcej klientów Rośnie liczba Belgów, którzy mają problemy finansowe. W ubiegłym roku 150 tysięcy osób po raz pierwszy skorzystało z pomocy banków żywności. To o 10 procent więcej niż w poprzednich latach. Zobacz więcej na temat: gospodarka za granicą żywność Belgia
Jemy coraz więcej mięsa gęsiego i kaczego Polska słynie z hodowli i eksportu drobiu. Okazuje się jednak, że nie tylko kurczaki podbijają zagraniczne rynki, ale także kaczki i gęsi. Zobacz więcej na temat: ptaki rynek
Pestycydy to wynalazek samych roślin - Demonizowane przez wielu pestycydy naturalnie wykszałciły się w roślinie podczas jej ewolucji - mówi Aleksandra Morowiec z Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin. - Świetnym tego przykładem jest nikotyna, która naturalnie występuje w przyrodzie i odstrasza szkodniki - dodaje. Zobacz więcej na temat: Czwórka rośliny ochrona przyrody Patryk Kuniszewicz NAUKA
GIS ostrzega przed mrożonkami z popularnej sieci sklepów Główny Inspektorat Sanitarny wydał we wtorek ostrzeżenie w związku z potencjalnym ryzykiem wystąpienia bakterii Listeria monocytogenes w mrożonych warzywach wyprodukowanych dla sieci sklepów Biedronka przez firmę Greenyard Frozen Poland. Zobacz więcej na temat: GIS POLSKA zdrowie społeczeństwo
Warzywa zamiast na patelnię na śmietnik. GIS ostrzega Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie w związku z potencjalnym ryzykiem wystąpienia bakterii Listeria monocytogenes w mrożonych warzywach wyprodukowanych dla sieci sklepów Biedronka przez firmę Greenyard Frozen Poland. Zobacz więcej na temat: biedronka żywność bezpieczeństwo
Kuchnia francuska to również proste dania Do 14 sierpnia potrwa w Polsce święto Francji - French Touch. Przez 3 tygodnie promowane są francuskie produkty w rozmaitych kategoriach. Zobacz więcej na temat: Francja kuchnia francuska
Cookies, czyli jak połączyć jedzenie ze sztuką W "Sztuce jedzenia" przedstawimy tajemniczy projekt Cookies z Wrocławia. Twórcy łączą w nim kulinaria, sztuki performatywne i wizualne. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria
"Mięso z angusów ma doskonały smak" - Kiedyś, pracując jeszcze w korporacji i mając ziemię na Mazurach, kupiłem sobie stado bydła, a konkretnie angusów po to, żeby mieć dobre steki - mówił w Dwójce Rafał Bachan, warszawski rzeźnik, właściciel sklepu i bistro. Zobacz więcej na temat: krowy kulinaria STYL ŻYCIA Łukasz Modelski
Odkrywamy jarmuż na nowo Jarmuż, czyli odmiana kapusty warzywnej, to roślina, która stała się w ostatnim czasie niezwykle popularna. Moda na nią mocno się już ukorzeniła i wciąż powstają nowe sposoby na wykorzystanie jej w kuchni. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA Katarzyna Pruchnicka jarmuż
Turystyka i gastronomia. Czy w kurorcie można dobrze zjeść? Nieuważny dobór restauracji w czasie wakacji może bardzo skomplikować nasz wypoczynek. Skutkować niechęcią do lokalnej kuchni, a nawet zatruciem pokarmowym. Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan Michał Piwowarek restauracja kuchnia polska biznes turystyka